Postoje planinarska skloništa i postoje “the” planinarska skloništa koja svojim arhitektonskim rješenjem predstavljaju genijalan spoj ljudske kreativnosti i ljepote prirode. Jedno takvo će uskoro krasiti Park prirode Učka. Naime, poznati riječki arhitekt Ivan Juretić je osmislio novi projekt – planinarsko sklonište i promatračnicu za ptice “Izvaljeno jaje u gnijezdu”. 

Možda nisi čuo za Ivanovo ime, no za njegova planinarska skloništa sigurno jesi. On je proteklih godina svojim radom privukao pozornost javnosti, a posebno se ističu izgradnje i obnove skloništa Šugarska duliba, Ždrilo i Rossijeva koliba na Velebitu te Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama. 

pl_skloniste_ivan_juretic

Izvaljeno jaje u gnijezdu – novo sklonište na Učki

Novi projekt Ivana Juretića smješten je u Park prirode Učka, na slikoviti travnati planinski greben u blizini vrha Kremenjak, odakle se pružaju impresivni pogledi na Kvarnerski zaljev i Istru. Park prirode Učka poznat je po svojoj ornitofauni – u Parku je zabilježeno preko 170 vrsta ptica, što gnjezdarica, što preletnica. Lokacija novog planinarskog skloništa smještena je na ruti preleta brojnih migrantskih vrsta, što je autoru poslužilo kao inspiracija i za arhitektonsku izvedbu i za višestruku funkciju ovog planinskog objekta – uz primarnu svrhu planinarskog skloništa, ono će se koristiti i kao promatračnica za ptice te prostor za edukaciju o ovoj temi”, piše na službenoj stranici Parka prirode Učka. 

izvaljeno_jaje_u_gnijezdu

Ovaj planinarski objekt će se sastojati od vanjske opne sazdane od suhih grana koja formom i materijalom podsjeća na gnijezdo unutar kojega je manja kompakta jajolika forma objekta koja predstavlja raspuknuto, izvaljeno jaje. 

Sklonište će biti veliko oko 12 kvadrata s kapacitetom od četiri do šest ležaja te će pružati zaštitu od loših vremenskih uvjeta i sigurno utočište. 

planinarsko_skloniste_ucka

“Bit će realizirano u skladu s održivim načinom gradnje i ekološkim standardima, energetski neovisno, sa stvarnim i metaforičkim naglaskom na ekologiju, zaštitu prirode i klime. Gradnja i postavljanje skloništa trajat će oko godinu dana, završetak projekta i otvaranje skloništa za javnost planirano je u svibnju 2023. godine”, objavio je Park-prirode. 

FOTO: Park-prirode Učka

ucka_staze

Otkrij još zanimljivih planinarskih objekata:

  1. skloniste_biokovo_pakline
  2. hpk_sv_mihovil
  3. snjeznik_risnjak