Planinarski domovi su neophodni objekti za razvoj aktivnog turizma i širenje ljubavi prema planinarenju. Oni pružaju utočište, okrepu i svojevrsne su atrakcije na pojedinim stazama. Nažalost, brojni planinarski objekti su zapušteni, a neki od njih su prepušteni zubu vremena. Nekoć korišteni objekti na često nevjerojatnim lokacijama danas su postali tek napušteni zidovi unutar kojih tek planinski vjetar stvara buku za koju su nekoć bili zaduženi planinari. Jedan takav objekt je planinarski objekt na Snježniku koji otužno čeka svoju sudbinu, a čini se da je ona samo propadanje. 

Pandemija koronavirusa mnoge ljude je vratila u prirodu, a Gorski kotar je postao atraktivna destinacija čija izletišta pohode sve veći broj izletnika. 

Unutar Nacionalnog parka Risnjak postoje dva bitna objekta, od kojih je Schlosserov dom podno vrha Veliki Risnjak nakon perioda nerada ponovno otvorio svoja vrata u lipnju ove godine, a Snježnik, jedan od nekoć najljepših planinarskih objekata u Hrvatskoj, već godinama tužno propada. Ne postoji planinar koji je stao pored objekta Snježnik, a kojeg nije zaboljelo srce. 

schlosserov_dom_risnjak

No, čini se da bi se sudbina ova dva objekta uskoro mogla promijeniti. Kako Radio HRT prenosi ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak Mario Antolić potvrdio je veća ulaganja u obnovu dotičnih planinarskih objekata. 

Naime, uz potporu Ministarstva gospodarstva i državnog Fonda za zaštitu okoliša potpisani su ugovori vrijedni 630 tisuća kuna za reviziju i izradu projekte dokumentacije vezane uz obnovu domova na Risnjaku i Snježniku. Možda je ovo tek prvi korak, a konkretna obnova je još daleko, no i samo jedan korak naprijed je bolji nego dugogodišnje propadanje i zapuštanje veoma bitnih planinarskih objekata. 

snjeznik

“Daljnji koraci u cijeloj priči vezani su uz raspisivanje javnog poziva te sklapanje ugovora s arhitektima, kojima ćemo povjeriti izradu projektne dokumentacije. Nakon njezine izrade ostaje nam čekati trenutak kada ćemo te projekte za obnovu planinarske infrastrukture moći kandidirati na fondove Europske unije, a ja vjerujem da će to, kao i pokretanje obnoviteljskih radova, biti moguće već dogodine”, rekao je Antolić.

Risnjak i Snježnik ubrajaju se među popularnije destinacije u Gorskom kotaru. Ponovno otvaranje Schlosserovog doma bila je sretna vijest, a mogućnost da Snježnik ponovno otvori svoja vrata čini se trenutno poput sna.

Snježnik je izuzetno popularan vrh, a mnogi ga smatraju jednim od najljepših u Hrvatskoj. Ponovno otvaranje doma privuklo bi još više posjetitelja. Probuditi se u domu s pogledom kojeg ima ovaj objekt, poželjela bih odmah.

Izvor: Radio HRT

Otkrij odlične staze u sklopu Nacionalnog parka Risnjak:

  1. veliki_risnjak
  2. snjeznik_staza
  3. izvor_kupe
  4. snjeznik_guslica_staza
  5. veliki_risnjak