Jedno od najaktivnijih planinarskih društava na Dinari, HPK sv. Mihovil, svim planinarima “poklanja” novo sklonište i obnovljenu stazu na Dinari. 

Ovo mlado, ali entuzijastično planinarsko društvo dolazi iz Šibenika i jedan je od dionika projekt Dinara back to LIFE. HPK Sv. Mihovil osnovano je krajem 1995. godine i okuplja brojne planinare s dugogodišnjim iskustvom koje vode velika želja i volja za novim idejama. 

Svi planinari znaju koliko su planinarska skloništa neophodna na stazama i često znaju biti spas u zadnji čas. Jedno takvo izgrađeno je zahvaljujući prvenstveno velikim naporima članove HPK Sv. Mihovil. 

hpk_sv_mihovil-

“U bukovoj šumici u neposrednoj blizini Bukvinog vrha, na raskrižju staze koja ide s Brezovca na vrh Dinare te staze koja vodi iz zaseoka Mirkovići, poznatije kao ‘Jogurt staza’, koja je dobila naziv po prvom predsjedniku Kluba, otvoreno je 2019. godine na južnim padinama Dinare planinarsko sklonište Zlatko Prgin (1543 mnv)”, piše na službenim stranicama projekta Dinara back to LIFE.

Sklonište je stambeni kontejner s potkrovljem koje prima 10 ljudi i stalno je otvoreno. U njemu se planinari mogu ugrijati uz peć na drva, odmoriti na klupama, a u skloništu se nalazi i rasvjeta i priključak za punjenje  mobitela. Uz sklonište se nalazi i mala gusterna koja je u upotrebi od studenog ove godine. 

hpk_sv_mihovil

Ovo sklonište je posebno i zbog svog nezaboravnog pogleda koji se proteže na dinarske visoravni Duler, Samar, Brezovac, a posebno je lijep pogled na Podinarje i grad Knin te vrhove Prominu, Kijevski bat, Svilaju, te na udaljenije velebitske vrhove Sveto brdo i Crnopac.      

“Sklonište je izgrađeno vrijednim i teškim volonterskim radom članova HPK Sv. Mihovil, nesebičnom pomoći firme Proautomatika iz Šibenika, asistencijom HGSS Stanice Šibenik, HGSS Stanice Split, PU Dinaridi te helikopterskom akcijom Eskadrile transportnih helikoptera 93. zb HRZ-PZO ‘Tovari’ Divulje”, piše na službenim stranicama. 

HPK Sv. Mihovil redovito organizira radne akcije oko skloništa, tako je ove jeseni započelo i oblaganje kontejnera u drvo kako bi se ga dodatno zaštitilo od hladnoće i vjetra. 

hpk_sv_mihovil

Klub upravlja i poznatom “Jogurt stazom” od Mirkovića do skloništa Zlatko Prgin, a u sklopu akcija obnovljena je i staza od Ošjaka do skloništa. 

“Ova obnovljena stara i markirana staza bit će na novoj karti koju upravo izrađuju kartografi HGSS-a”, piše na službenim stranicama. 

Bravo cijeloj ekipi i želim im još puno uspješnih projekata!

Izvor i foto: Dinara back to LIFE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *