Park prirode Medvednica ovaj vikend slavi Međunarodnu noć šišmiša, a povodom toga sve posjetitelje čeka bogat program prepun fora aktivnosti. 

U subotu 27. kolovoza i nedjelju 28. kolovoza uz planinarski dom Glavica i u špilji Veternici u periodu od 10 do 17 sati obilježit će se čak 25. po redu Međunarodna noć šišmiša. 

Špilja Veternica, kao šesta špilja po dužini u Hrvatskoj, uređena je za turističko posjećivanje te su posjeti mogući vikendom i blagdanom osim u vrijeme hibernacije šišmiša. Špilja Veternica važno je stanište šišmiša koji su bitni indikatori stanja okoliša i vrijedan dio bioraznolikosti Parka prirode Medvednica. Svake godine JUPP Medvednica organizira manifestaciju pod imenom ‘Međunarodna noć šišmiša’. Cilj manifestacije je promocija špilje Veternice i podizanje svijesti posjetitelja o važnosti zaštite šišmiša. Kako mnogi još uvijek zaziru od ovih jedinih letećih sisavaca, tijekom ovog vikenda imamo priliku približiti našim posjetiteljima važnost tih malih letača u ekosustavu”, objasnili su iz Parka prirode Medvednica

sismisi
FOTO: Unsplash

Na samoj proslavi sudjelovat će i udruge i ustanove koje se bave zaštitom šišmiša. Organiziraju se brojne aktivnosti pomoći kojih će i veliki i mali imati mogućnost upoznati se s ovim tajanstvenim stvorenjima, naučiti mnogo o njihovom životu i njihovim dobrobitima za čovjeka, što često zaboravljamo. 

Ako se netko zaljubi u veterničke šišmiše, moguće je i usvajanje 😉

Organizirano stručno vođenje špiljom Veternicom bit će svaki puni sat od 10 do 16 sati po prigodnoj cijeni od 20 kn po osobi. Važna napomena! Za posjet špilji Veternici potrebno je ponijeti topliju odjeću i čvrstu obuću (obilazak traje cca 1h)”, istaknuli su iz Parka prirode Medvednica.

Uz planinarski dom Glavica organiziraju se brojne radionice i igraonice, poput igre znanja i spretnosti “Skočišišmiš”, kvizovi i križaljke na temu šišmiša, različite mozgalice, origami, a posjetitelji će moći i oslikati svoje tijelo motivima šišmiša. 

Naslovna fotka: Unsplash

zmije_vodic

Otkrij još zanimljivih priča:

  1. horvatove_stube
  2. Kameni_Svati_medvednica
  3. brestovac_staza_55