Domaća je publika još jednom dokazala koliko voli planinarenje i boravak u prirodi. U zagrebačkom Galleria Business Centru održana je promocija knjige Damira Šanteka „Gdje misli nestaju“, koja te vodi na uzbudljivo putovanje do mjesta na Zemlji koja su tek rijetki posjetili.

Urednik izdanja Vid Jakša Opačić rekao je kako je ovdje riječ o iznimno kvalitetno pisanim tekstovima koji čitatelje vode na odabrane lokacije. 

Ovi pomno izabrani tekstovi na svakog će čitatelja prenijeti autorove doživljaje i emocije koje je osjetio na svojim putovanjima. Iako nas Šantek pretežno vodi u hladne planinske predjele, ova knjiga nije hladna. Upravo zahvaljujući širokoj paleti emocija koje nam je autor podastro mogu reći da je ovo jedna topla i osobna knjiga. Nakon čitanja ove knjige shvatite da postoji još mnogo destinacija koje moramo posjetiti i sigurno će svatko dobiti želju za njihovim otkrivanjem. Čitajući ove putopise nećete upoznati samo brojne lokalitete diljem Zemlje, nego i samog autora Damira Šanteka“, rekao je Vid.

damir_santek

Osim tekstu, autor je veliku pažnju posvetio i fotografijama koje ovoj knjizi daju dodatnu vrijednost, smatra Opačić i dodaje da ako dugo gledamo u njih, doslovno možemo zamisliti trenutak u kojem su one nastale.

Glavni tajnik Hrvatskoga planinarskog saveza i autor „Planinarskog vodiča po Hrvatskoj” Alan Čaplar rekao je da Šantekovi tekstovi nisu službeni izvještaji s putovanja nego tople priče o planini, ljudima i mjestima koja je posjetio.

 „U ovoj knjizi Šantek nije u središtu zbivanja; on je samo medij preko kojeg upoznajemo i otkrivamo mjesta na kojima je bio, ali s predivnom dozom osobnog iskustva. Njegovi nas putopisi potiču na razmišljanje i daljnju potragu, a kada putopis to budi kod čitatelja, onda možemo reći da je to prava stvar“, rekao je Alan.

Alan Čaplar_ Foto Mateo Šimonović

Čitajući ove tekstove imaš osjećaj da si Damirov suputnik na svakom njegovom putovanju, smatra Alan i dodaje kako je knjiga „Gdje misli nestaju“ savršen primjer u kojem se slika i tekst savršeno nadopunjuju te da fotografije, osim dokumentarističke, imaju i umjetničke vrijednosti.

U ovoj uzbudljivoj zbirci koja se sastoji od 34 putopisa autor nas upoznaje s ljepotama brojnih manje dostupnih dijelova Srednje i Južne Amerike, Afrike, Azije i Europe.

gdje_misli_nestaju_damir_santek

Na kraju se brojnoj publici željnoj putovanja obratio i sam autor Damir Šantek. Rekao je kako za vrijeme boravka u prirodi ili planinama u određenom trenutku, nakon nekoliko sati hodanja, dođete do prijelomne točke kada imate osjećaj da se izgubite u potpuno novom svijetu. 

„To je trenutak u kojem svi naši svakodnevni problemi nestaju i dođete na neku drugu razinu, u kojoj su naše misli očišćene od stvari koje nas opterećuju svakoga dana“, rekao je Damir.

Ovaj dugogodišnji planinar i putopisac otkrio je da za vrijeme stvaranja knjige nije pisao za druge, nego za sebe i da je na papir prebacio sve osjećaje i dojmove koje je doživio na određenom putovanju. 

„Najbolje stvari nastaju kada ih stvarate za sebe i svoje zadovoljstvo, jer kada radite nešto kako bi usrećili i zadovoljili druge, to nikada nije iskreno. Pisanje s predumišljajem tada se vidi u svakoj rečenici“, dodao je Damir.

gdje_misli_nestaju1

Iako je ovo Damirova prva knjiga, već se može pohvaliti da je na ovogodišnjem Interliberu bio jedan od najprodavanijih domaćih autora. 

„Kao autora, najviše bi me veselilo da knjiga ne stoji na polici nego da joj se čitatelji stalno vraćaju, traže inspiraciju i odlaze zajedno sa mnom na nova putovanja. Svako mjesto na Zemlji vrijedno je posjetiti, sve ovisi o tome koliko smo mi spremni otvoriti se prema svijetu. Kada putovanjima i prirodi pristupamo otvorenog uma, svijet se čini puno ljepšim i moćnijim mjestom“, zaključio je Damir.

FOTO: Mateo Šimonović

Otkrij još zanimljivih knjiga:

  1. mjesecev_plato_krk
  2. najljepsi_hrvatski_dvorci_utvrde