Lara Černicki i Stašo Forenbaher već su se svojim prethodnim zajedničkim knjigama – Kratke šetnje u prošlost, Starim cestama preko VelebitaStarim cestama do mora – dokazali kao izvrsni poznavatelji hrvatske prirodne i kulturno-povijesne baštine, kao predani istraživači koji su javnosti otkrili niz do tada zapostavljenih spomenika kulture i kao vješti pisci koji kod čitatelja pobuđuju strast za istraživanjem često zaboravljenih kutaka naše domovine. Ovog puta fokus svojeg interesa usmjerili su na kvarnerske otoke. Kvarnerski otoci pješice i biciklom je njihova najnovija knjiga.

Obilazili su ih, mjesec za mjesecom, pune dvije godine. Šetali su se i vozili biciklima od uvale do uvale, šumskim drumovima i kamenitim visoravnima, družeći se ponajviše sa stadima ovaca. Tumarali su starim putevima i nailazili na napuštene pastirske zaselke, ruševne crkve bez zvonika, velike obzidane lokve i brojna gumna, skrovite uvale bez kupača i kamene gomile koje su na vrhovima s najljepšim vidicima ostavili za sobom davni prastanovnici otoka. A potom su sve to saželi u tristotinjak stranica i smjestili među korice ove knjige.

kvarnerski_otoci_pjesice_biciklom

Knjiga se sastoji od četiri poglavlja koja se podudaraju s četiri velika kvarnerska otoka: Krkom, Cresom, Lošinjem i Rabom. U poglavlje o Krku uključen je i nenaseljeni otok Prvić, dok poglavlje o Lošinju obuhvaća i otočiće lošinjskog arhipelaga: Ilovik sa Svetim Petrom, Susak i Unije. 

Knjiga je namijenjena hodačima i biciklistima rekreativcima umjerenih ambicija, ljubiteljima čarobne prirode i znatiželjnicima željnim istraživanja tragova prošlosti koje su za sobom ostavili ljudi koji su tisućljećima oblikovali kulturni krajolik kvarnerskih otoka. 

Promocija knjige “Kvarnerski otoci pješice i biciklom

Promocija knjige održat će se 30. studenog u Rijeci, točnije u 18 sati u Ogranku Trsat Gradskoj knjižnici, a susret će moderirati Ranko Starac. Svoje mjesto je potrebno unaprijed rezervirati na mail prijave.programi@gkri.hr

Ako ti Rijeka nije usput, iduća promocija održat će se u Zagrebu 8. prosinca u knjižnici Bogdana Ogrizovića s početkom u 19.30 h. 

Knjigu možeš kupiti na web shopu Libricona i u obližnjim knjižnicama po cijeni od 29,90 Eur.

krk_staze

Otkrij još zanimljivih priča s kvarnerskih otoka:

  1. mjesecev_plato_krk
  2. obzova_krk
  3. osorscica_losinj_sveti_mikula
  4. baska_bracol
  5. tramuntana_cres