U dvorani opatijske Gradske knjižnice i čitaonice „Viktor Car Emin”, u petak, 2. prosinca, u 18.30 sati, održat će se predavanje “Biospeleologija i podzemlje Učke”. Predavanje organiziraju Javna ustanova Park prirode Učka i Udruga studenata biologije – BIUS.

Veliki dio teritorija Hrvatske čini krški reljef, specifičan porozni teren bogat raznolikim podzemnim oblicima. Međutim, većina hrvatskog krškog podzemlja je još uvijek nedovoljno istražena, posebice u smislu organizama koji tu obitavaju.

podzemlje_ucka1

Sekcija za biospeleologiju Udruge BIUS provodi terenska istraživanja, s ciljem popisivanja skupina i vrsta beskralježnjaka u odabranim špiljama i jamama na području Parka prirode Učka ili u njegovoj neposrednoj blizini. Biospeleološki je istraženo 11 speleoloških objekata (10 špilja i 1 jama). Ručno je sakupljena kopnena i vodena podzemna fauna. Na svim su lokalitetima mjereni mikroklimatski parametri te su fotografirani ulazi u objekte, unutrašnjost objekata i fauna. Zatim će biti napravljena komparativna analiza svih istraženih lokaliteta u odnosu na ranije prikupljene podatke. Ovo je ujedno bila prilika za edukaciju i osposobljavanje mladih biospeleologa za budući terenski i laboratorijski rad u provedbi znanstvenih istraživanja.

Na predavanju će biti predstavljen dosadašnji tijek istraživanja, a odgovore na pitanja poput „Koje su boje životinje u mraku?“, „Gdje se kriju ključevi dugovječnosti?“ te „Kako izgleda biospeleološki teren i istraživanje?“, kao i više informacija o prilagodbi životinja na ekstremni špiljski okoliš, ugrozama koje prijete podzemnim krškim staništima i kako ih spriječiti, otkrit će Dora Kermek, članica Udruge studenata biologije – BIUS i studentica zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

FOTO: PR

land_art_staza_ucka