U sklopu Adventa Zagreb u tunelu Grič postavljena je umjetnička instalacija “Polarni san” s potpisom kreativnog tima udruge Umjetnost za grad koji čine Ana Mikin i Stella Leboš. Dojmljiva tekstilna skulptura duga 40 metara, suptilno zaokružena svjetlosnim i zvučnim efektima, priziva prolazak kroz jednu sasvim drugačiju ledenu špilju nad kojom se njišu neobični oblaci i odvija nebeski ples polarne svjetlosti. 

Ova ambijentalna instalacija inspirirana je aurorom borealis i polarnim prostranstvima, a posjetitelje na svoj jedinstveni način vodi na put do vrha svijeta gdje je sve moguće. “Polarni san” simbolizira trenutak između prošlosti i budućnosti, iskustava koja su iza nas i onih koja tek dolaze… 

polarni_san_tunel_gric

Poziva nas da se na prijelazu godine zapitamo gdje smo bili i kamo idemo, ostavimo prošlost iza sebe i zakoračimo prema željenoj budućnosti. Sve što je potrebno učiniti je proći kroz instalaciju u pravom smjeru – i malo sanjati! 

Uz autorski tim (Stella Leboš i Ana Mikin), u ostvarivanju “Polarnog sna” sudjelovali su Tom Pižeta, Iva Peručić, Iva Rodić Novak, Vanja Magić i Barbara Radelja. Oblikovanje svjetla potpisuje Andrija Santro, dok je za oblikovanje zvuka zadužen Hrvoje Nikšić. Iza “Polarnog sna” stoji udruga “Umjetnost za grad” koja je, uz tunel Grič, zaslužna za uređenje još dviju adventskih lokacija – parka Bele IV (Mjesečev vrt) i parka Grič (Zimski nokturno).

Polarni_san_zagreb1

Instalaciju je moguće razgledati svakodnevno od 9 do 22 sata sve do 7. siječnja 2023. godine, uz iznimke na Badnjak i Staru godinu (od 9 do 14 sati) te na Božić i Novu godinu (od 12 do 20 sati). Ulaz u tunel je iz Mesničke ulice, a kretanje je jednosmjerno od Mesničke prema Radićevoj ulici.

polarni_san_zagreb

Ne zaboravi zastati u sredini, uživati u svojim postignućima iz prošle godine, odbaci sva žaljenja i “što bi bilo da je bilo”, zamisli novu godinu i poželi nešto za sebe. 

Možda te nakon “Polarnog sna” čeka sve ono čemu se potajno nadaš!

FOTO: Inia Herenčić, Sanjin Kaštelan

advent_hrvatska

Otkrij još adventskih priča:

  1. ucka
  2. ustipci_otocac
  3. santa_co_shank-min