Javne ustanove Park prirode Velebit i Nacionalni park Sjeverni Velebit pozivaju na proslavu obilježavanja 90. godišnjice Premužićeve staze.

Ovom proslavom želi se predstaviti ovo remek-djelo suhozidnog graditeljstva kojim se danas u suvremenim okolnostima, baš kao nekad, upravlja s visokom sviješću o nužnoj povezanosti čovjeka s prirodom, ali i istaknuti kulturna vrijednost ove staze s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće naraštaje.

Stoga je za tu prigodu pripremljen dvodnevni program koji će se održati 13. i 14. srpnja 2023. godine. Program predviđa promociju vodiča “Premužićeva staza” autora Alana Čaplara koja će se održati 13. srpnja na Baškim Oštarijama s početkom u 18 sati.

premuziceva_staza

Ne može obilježavanje 90-e godišnjice proći bez prelaska Premužićeve staze koji je predviđen 14. srpnja od Zavižana do Alana. 

Za potrebe programa bit će organiziran prijevoz autobusom iz Krasna do Zavižana (okupljanje u 8,30 h ispred Upravne zgrade NP Sjeverni Velebit), te povratak u večernjim satima s Alana u Krasno. 

“Hodanje traje 5-6 sati (14 km), potrebna oprema: gojzerice ili tenisice za planinarenje, slojevita odjeća, voda. Broj mjesta u autobusima je ograničen te Vas molimo da se prijavite na vrijeme putem obrasca za prijavu. Prijave zaprimamo do 10. srpnja 2023. godine. Ulaz na sva događanja je slobodan”, objavio je NP Sjeverni Velebit na svom službenom Facebook profilu. 

premuziceva_staza_velebit

Nastavi čitati još priča o Premužićevoj stazi:

  1. premuziceva_staza
  2. premuziceva_staza
  3. premuziceva_staza