Područje Vinodola ima bogatu povijest, obiluje brojnim spomenicima i prirodnim ljepotama. Na ovom području možeš istražiti plodnu i zelenu Vinodolsku dolinu, šetati uz rječicu Dubračinu, a već za par minuta vožnje otisnuti se u brda, istraživati brojne planinarske staze i uživati u netaknutoj prirodi. A to sve na dlanu možeš doživjeti ako se otisneš na Oči Vinodola koji će ti pokazati jednu uistinu nezaboravnu stranu ovog dijela Kvarnera. 

Oči Vinodola čini šest vidikovaca koji su 2009. podignuti na različitim nadmorskim visinama iznad Vinodolske doline i zaleđa Novog Vinodolskog. Na njima ćeš imati osjećaj “ptičje perspektive”, a prizori koji će se ispred tebe otvoriti ostavljaju bez daha. Znamo da se to često govori, no vjeruj nam na riječ – Oči Vinodola su nam pružili jedne od najljepših i najspektakularnijih pogleda u kojima smo u Hrvatskoj uživali.

oci_vinodola

Prilikom same izgradnje vidikovaca posebno se obraćala pozornost na to da oni budu smješteni na atraktivnim pozicijama, ali i da se uklapaju i ne narušavaju prirodni ambijent. Vidikovci su međusobno povezani prometnicom dugom 65 kilometara, što ih čini idealnim odabirom za jednodnevni izlet. Najimpresivniji pogledi se pružaju s tri vidikovca koja se nalaze na području Vinodola.

Vidikovac Mahavica (iznad naselja Drivenik)

Najviši vidikovac nalazi se na 781 metara nadmorske visine i, očekivano, pruža najspektakularniji pogled. Nalazi se na dodirnom području mediteranske i kontinentalne klime, u vegetacijskoj zoni šuma hrasta medunca i crnog graba. Iznad vidikovca nalaze se primorske livade na koje su nekoć Vinodolci vodili svoju stoku u ispašu, a ispod kamenjari kao krajnji degradacijski oblik šuma hrasta medunca i crnog graba. 

oci_vinodola

S ovog vidikovca se pogled na sjever proteže na kameni stožasti vrh Medviđak, zapadno na prekrasne planinske livade Razromira prošarane kamenih blokovima, na jugozapadu se vidi planinski masiv Učka, Kvarnerski zaljev s otocima Krkom, Cresom, Rabom i Pagom, obrubljen masivom Velebita. Jugoistočno se proteže pogled na Planinu koja strmo pada u Vinodolsku dolinu sve do Novog Vinodolskog, a uz samu obalu pogled seže do Selca. 

Često se za najspektakularnije poglede treba dobrano potruditi, a to se odnosi i na vidikovac Mahavica. On je od strane Hreljina povezan uskom cestom koja prolazi kroz šumu, no nije izložena padinama, te ako misliš vidikovac posjetiti automobilom, to učini s ove strane. S druge strane (od Triblja i sela Blaškovići) vodi izrazito uska, strma i zavojita cesta koja nije za one koji se boje visine ili pate od vrtoglavice. Cesta predstavlja izazov i za veće automobile. No, zato je stvorena za motore i bicikliste u dobroj kondiciji koji će na ovoj dionici uistinu uživati u nezaboravnim prizorima. Planinari do Mahavice mogu doći i Stazom litica te na križanju s asfaltiranom cestom podno vrha Veli Tić nastaviti pratiti dotičnu cestu koja vodi sve do vidikovca. Ovaj vidikovac se može posjetiti i prilikom uspona na vrh Medviđak, prateći planinarsku stazu koja se priključuje gore navedenoj asfaltiranoj cesti. 

Vidikovac Pridva (iznad naselja Grižane/Tribalj)

Vidikovac Pridva smješten je na 573 metara nadmorske visine te se poput svog višeg brata Mahavice, isto nalazi na dodirnom području mediteranske i kontinentalne klime. Pogled se proteže na iste strane kao kod vidikovca Mahavica, no zbog niže nadmorske visine, ne ostavlja toliki osjećaj “ptičje perspektive”. No, to ne znači da je pogled nije jednako impresivan. 

Vidikovac je dobio svoj naziv prema obližnjem vrhu. On je omiljena destinacija brojnih planinara koji ga najčešće posjećuju prilikom prolaska Staze kamenih stupi, što smo učinili i mi. Upravo Pridva predstavlja savršeno mjesto za planinarski ručak kojeg ćeš se dugo sjećati – rijetko kada imamo baš priliku jesti uz tako nezaboravan pogled. Inače, do vidikovca vodi ista gore navedena uska i strma cesta.

staza_kamenih_stupi_vinodol

Brojnim biciklistima i motoristima je upravo Pridva glavni cilj kada se upute na dotičnu dionicu. Ako pak nisi planinar, svoj automobil možeš parkirati u naselju Antonovo i do vidikovca ćeš pješke doći istom cestom za svega pola sata – to je šetnja koja se ne zaboravlja tako lako!

Vidikovac Slipica (iznad naselja Bribir)

S vidikovca Slipica se pruža najljepši pogled na pitoreskni Bribir, a uoči zalaska sunca prizor izgleda poput najljepšeg ulja na platnu. Do ovog vidikovca se jednostavno i brzo dolazi automobilom upravo iz smjera Bribira. Automobil se ostavlja na šljunčanom parkingu te je do samog vidikovca potrebno svega par minuta hoda. 

On je smješten na strmoj litici na 446 metara nadmorske visine, a s njega se, osim na Bribir, pruža pogled na Velebit, Velebitski kanal, kvarnerske otoke, Učku, Novi Vinodolski i Vinodolsku dolinu do Grižana. 

Oči Vinodola možeš obići tijekom jednodnevnog izleta, no isto tako možeš kombinirati pojedine vidikovce s drugim atrakcijama, bilo da obilaziš kulturne i povijesne znamenitosti, provodiš dan na plaži ili si na planinarskom izletu.

staza_rimljana_vinodol
vinodol_gastro

* Sadržaj je nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Vinodolske općine