Crikveničko zaleđe, točnije područje Vinodola, nudi pregršt sadržaja, a staza Rimljana je samo jedna od brojnih staza na kojima se možeš upoznati s bogatom povijesti ovog kraja i uživati u predivnoj prirodi. Kao veliki ljubitelji starih utvrda i dvoraca, jedne subote smo odlučili posjetiti vinodolskog ljepotana, kaštel Drivenik, te izlet nadopuniti ugodnom šetnjom do Triblja putevima Rimljana. 

Ako si u potrazi za fantastičnim jednodnevnim izletom tijekom kojeg želiš boraviti u prirodi, ali isto tako naučiti ponešto o bogatoj povijesti vinodolske regije, onda se uputi našim stopama. 

staza_rimljana_vinodol

Kaštel Drivenik ima bogatu povijest i nudi odličan pogled na Tribaljsko jezero i Vinodol

Prije nego se otisneš na stazu Rimljana, posjeti kaštel Drivenik koji se nadmoćno nadvija nad Vinodolom. Ovaj kaštel se smatra jednim od najstarijih mjesta Vinodolskog kneštva. Brojni povjesničari Drivenik ubrajaju među sedam rimskih kula koje su spomenute u Antoninovu itinerariju iz 3. stoljeća. 

Kaštel Drivenik je danas obnovljen i ubraja se među vodeće atrakcije Vinodola. Kao i kod drugih okolnih kaštela, i Drivenik je došao u posjed moćnih knezova Krčkih, kasnijih Frankopana i to 1225. godine. Drivenik je jedan od potpisnika poznatog Vinodolskog zakonika iz 1288. godine, stoga se smatra da je već tada kaštel bio kneževski grad. 

drivenik_vinodol

Nažalost, malo je povijesnih podataka sačuvano o Driveniku iz 14. stoljeća. Potkraj 15. i početkom 16. stoljeća dolazi do obnove kaštela, odnosno prilagodbe novim načinima ratovanja. Tako je glavna branič-kula, inače izvorno pravokutnog oblika, stekla svoj današnji kružni oblik. Tomu možeš biti svjedok ako kročiš kroz mali otvor branič-kule.

drivenik_vinodol

Kula je dobila sadašnji oblik jer se u bitkama počelo koristiti vatreno oružje, a ono se lakše odbija o kružnu kulu i tako se nanosi manje štete zidinama. 

1544. godine Drivenik dolazi u vlasništvo knezova Zrinski koji njime gospodare do 1671. godine kada dolazi do gušenja zrinsko-frankopanske pobune. Tada dolazi u ruke austro-ugarske komore i postepeno gubi svoj značaj te biva prepuštena propadanju. Srećom, kaštel Driveniku vraćen je nekadašnji sjaj te on ponosno blista Vinodolom. 

drivenik_vinodol

Nekoć se u kaštel ulazilo pokretnim mostom preko iskopanog jarka, a unutar Drivenika su se nalazile stambene zgrade, magazin, podrumi i cisterna za vodu. Kaštel je inače zatvoren za javnost, no uz prethodnu najavu u Turističkoj zajednici Vinodolske općine moguće je dobiti ključ i posjetiti i njegovu unutrašnjost. 

drivenik_vinodol

No, Drivenik je toliko lijep da mu se možeš diviti i samo izvana. Prođi pored njegovih zidina te izbij sa stražnje strane nekadašnje škole. Na vrhu ovog brijega nalazi se i crkva sv. Stjepana i sv. Dujma, a vrijedi posjetiti i groblje Drivenik. 

Staza Rimljana pruža odličnu šetnju za razne uzraste

Nakon što smo istražili Drivenik, bilo je vrijeme da se uputimo na stazu Rimljana. Svoje ime je dobila jer je u rimsko doba uz potok prolazila cesta koja je povezivala Tarsaticu (Trsat) sa Seniom (Senj).

Inače, staza Rimljana povezuje Crikvenicu (počinje kod gradske sportske dvorane), prati tok rječice Dubračine te vodi sve do njenog izvora pokraj sela Čandrli iza Drivenika. U jednom smjeru je duga 15 kilometara, no dobra vijest je što izlet uvijek može prilagoditi vlastitoj kondiciji i vremenu koje ti stoji na raspolaganju. Tako možeš proći 30 kilometara, možeš koristiti dva automobila te proći 15 kilometara ili odabrati bilo koju točku duž ove staze kao početnu.

Mi smo tako odabrali priključiti se stazi podno kaštela Drivenik, točnije kod sela Cerovići gdje prekoputa obnovljenog starog mlina postoji proširenje na kojem možeš parkirati automobil. 

Lijevo staza vodi do Triblja i Crikvenice, a desno do samog izvora. Mi smo u početku odlučili istražiti put koji vodi do samog izvora, no kako je bilo kasno proljeće, Dubračina je posve presušila te smo se uskoro vratili natrag. Putem smo naletjeli na nekadašnji prijelaz rječice, ali i na stari mlin koji je posve prepušten prirodi.

Ovaj dio staze je poput kulise iz fantasy filma, posebice dio oko obnovljenog mlina. Staza u početku vodi pored predivnih kuća s uređenim okućnicama. Kod prvog križanje skrećemo desno, prelazimo preko mostića i nastavljamo stazom Rimljana. 

Duž staze u više navrata ćeš proći pored starih vrela i perila Vinodola. Ovaj kraj je poznat po brojnim izvorima pitke vode, a njegovi stanovnici su uredili vrela koja su se koristila u razne svrhe – na njima se prala odjeća, pojila stoka i nosila pitka voda za domaćinstvo. 

Kako bi napravili djelomično kružnu turu, mi smo kod drugog skretanja skrenuli desno prema selu Kokanj te se kod male kapelice priključili ponovno na stazu te stigli do centra Triblja. U samom centru te čekaju ugostiteljski objekt te ako je potrebno tu možeš napraviti pauzu. Također možeš nastaviti pratiti tok Dubračine i stazu Rimljana te produžiti izlet. 

Mi smo se vratili istim putem te kod male kapelice silazimo s asfaltirane ceste i stazom idemo paralelno uz Tribaljsko jezero. Ovaj dio staze je izuzetno živ – na njoj ćeš vidjeti mnoštvo leptirića raznih boja i oblika i vilin konjice.

Uskoro dolazimo do gore navedenog križanja, priključujemo se već pređenoj stazi te stižemo do svoje početne točke. Mi smo tako prošli oko sedam kilometara (nismo računali pri tome dio prema izvoru) te nam je za tu dionicu bilo potrebno nešto manje od dva staza bez pauza. 

staza_rimljana_vinodol

Kako se na ovoj dionici pređe svega 125 metara nadmorske visine, ovaj izlet je stvoren za obitelj, hodače bez puno kondicije i sve one koji žele pokoji sat provesti u prirodi i također istraživati bogatu povijest ovog kraja. Staza Rimljana je izvrsna opcija kada želiš proći određenu količinu kilometara jer se, ovisno o tvom vremenu i kondiciji, lako modificira. 

staza_kamenih_stupi_vinodol

Korisne informacije za stazu Rimljana:

  • Početak staze: službeni početak Crikvenica (kod gradske sportske dvorane) i izvor Dubračine (selo Čandrli), mi smo se stazi priključili kod obnovljenog mlina u selu Cerovići
  • Parking: proširenje kod obnovljenog mlina
  • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
  • Dužina i trajanje staze: Opisana staza je duga 7,07 km, a za nju je nama laganim tempom bilo potrebno nešto manje od dva sata. Inače, cijela dužina staze u jednom smjeru iznosi 15 km. Trag možeš pogledati ovdje i ovdje.
  • Za koga je prikladna staza: Ova ugodna i lagana šetnica prikladna je za sve uzraste i predstavlja lijep boravak u prirodi. 
  • Postoji li mjesto za hranu i piće: Da, u Triblju i Crikvenici

* Sadržaj je nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Vinodolske općine

Otkrij još zanimljivih priča iz vinodolskog kraja:

  1. oci_vinodola
  2. drivenik_vinodol
  3. vagabundina_koliba1