U zaleđu morske obale, svega pola sata vožnje od Rijeke i 10-ak minuta od Crikvenice, nalazi se plodna i dugačka Vinodolska dolina iznad koje se nadvija stjenovita barijera zbog koje dolina djeluje poput zaštićenog bisera ovog kraja. S jedne strane te stjenovite barijere proteže se Gorski kotar, na njenim rubovima zelene livade, a nad njima se nalaze šume i krški labirinti. Vinodol na tako malom području nudi puno prirodnih kontrasta, a najbolji način da ih doživiš je da se uputiš na jednu od brojnih planinarskih staza. Ako si u potrazi za stazom na kojoj ćeš osjetiti dašak nekadašnjeg teškog života lokalnog stanovišta, uživati u nevjerojatnim pogledima i poraditi na svojoj kondiciji, uputi se na Stazu kamenih stupi.

Vinodol nije samo poznat po svojoj prirodi nego i bogatoj povijesti. Ovim područjem su gospodarili knezovi Krčki, kasnije poznati kao Frankopani, a brojne utvrde su dokaz njihovog djelovanja. 

“Na uzvisinama unutar doline smještena su najvažnija vinodolska naselja, svako pod svojom srednjovjekovnom utvrdom. Između njih nižu se brojni zaselci s očuvanom tradicionalnom arhitekturom, kamenim kućama, ogradama i ukrašenim portalima, obzidanim vrelima vode i crkvama koje nose glagoljske natpise”, piše u knjizi “Kratke šetnje u prošlost” autora Lare Černicki i Staše Forenbahera

staza_kamenih_stupi_vinodol

Kao što pretpostavljaš po imenu, ova dolina je svoje ime dobila po vinovoj lozi koja se uzgajala još od rimskog doba. Plodno tlo je bilo korišteno i za poljoprivredu, a kraj je bio poznat i po stočarstvu, a ističe se uzgoj ovaca. S toplijim mjesecima cijele obitelji su se nekoć sa svojom stokom selile u šumovito područje u samo zaleđe Vinodola iznad Bribira, Grižana i Drivenika. Kada bi gorski “lazi” zazelenili, prelazio bi se uspon preko gore spomenute stjenovite barijere, a on je trajao i po nekoliko sati. 

staza_kamenih_stupi_vinodol

Dok stojiš u dolini i usmjeriš svoj pogled prema gore, čini se kako je posve nemoguće izbiti na hrbat. No, snalažljivi Vinodolci, vješti s kamenom i navikli na vinodolski teren, stvorili su cijeli labirint staza i puteva po kojima su vodili svoja stada do ljetnih stanova i pašnjaka u planini. Žene su pak na svojim leđima nosile brojne namirnice, čak i vodu iz doline u Gorski kotar. 

Staza kamenih stupi je oda vinodolskom stanovništvu 

Dio gore spomenutih staza i puteva su zaboravljeni, dio je preuzela priroda, no ipak je dio očuvan. Danas na tim putevima nećeš vidjeti pastire sa stokom ili žene kako na leđima nose kilograme i kilograme namirnica. Susrest ćeš kolege planinare čiji ruksaci teže tek djelić nekadašnje vinodolske prtljage. 

staza_kamenih_stupi_vinodol

Staza kamenih stupi ubraja se među zanimljivije staze na Kvarneru. Ona ne samo da nudi raznoliku prirodu, nezaboravne poglede na ovaj kraj nego daje uvid koliko je nekoć život bio težak. U pitanju je oživljeni stari put kroz brdo Klamarušu, koji se nadvio nad selo Baretići u blizini Grižana. Ovaj put je nekoć bio jedna od poveznica naseljenih mjesta sa šumskim predjelima. 

Kao što samo ime govori na ovoj stazi se nalazi, vjerovao ili ne, preko 1.300 isklesanih ili ugrađenih u stijene kamenih stepenica, takozvanih stupi. 

Opis kružne Staze kamenih stupi

Većina planinara svoj izlet počinje i završava u centru Grižana, a to smo napravili i mi. Tako nakon izleta možeš obići i Grižane, a u kafiću “Frankopan” ćeš uživati u zasluženom rashlađenom pivu. Upravo pored kafića nalazi se osigurani parking. 

Staza počinje pored nekadašnjeg talijanskog bunkera iz Drugog svjetskoj rata. On se nalazi par metar iznad parkinga, samo slijedi ulicu prema gore. Na zidiću ćeš ugledati markaciju koja vodi uskim prolazom pored kućica i odmah se strmo počinje penjati. Na prvu se čini kako ćeš odmah u početku ostaviti svoje srce na stazi, no strmi uspon traje kratko. 

Nakon što smo se popeli iznad Grižana, staza ravno vodi sve do utvrde/kaštela Grižane. Ova utvrda je pozicionirana strateški, no imala je jednu veliku manu – izgrađena je na nestabilnom tlu, uz samu liticu. Od srednjovjekovne utvrde danas je ostao tek dio zidova s ostacima triju kružnih kula. Nažalost, ovaj kaštel je pretrpio brojna oštećena za vrijeme potresa. 

Prvi potres je utvrdu zaljuljao davne 1323. zbog čega se kasnije pod kaštelom otvorilo klizište. Unatoč tomu, sve do polovice 17. stoljeća Grižane su bile važna upravna i vojna točka pod frankopanskom vladavinom. Kao i većina frankopanskih posjeda, nakon propale urote, i utvrda Grižane biva zaboravljena. Bilo je planova obnove utvrde, no kako je statika zbog potresa narušena, iz sigurnosnih razloga to nikad nije učinjeno. 

Staza nas dalje vodi do mjesta Belgrad gdje prolazimo pored crkve Majek Božje Snježne. Put kroz šumarak vodi pored kapelice te uskoro stižemo do križanja staza – desno službeno počinje Staza kamenih stupi koja strmo (ali strmo) vodi do hrpta, pogađaš, uklesanim stepenicama. Na dvije trećine uspona nalazi se odvojak (dobro otvori oči) za dvije špilje, Donju i Gornju Karlovu peć. Kako put do njih vodi kroz okomitu stijenu te je vrlo izložen (potpomognut je sajlama), a mi smo bili s našom čupavom četveronožnom planinarkom, nismo skrenuli sa staze jer taj dio nije prikladan za pse. 

Staza kamenih stupi izbija na vrh Klamaruše otkuda te odmah dočeka predivan pogled na Vinodolsku dolinu. Put se priključuje Stazi litica na kojoj te čekaju drugačiji prizori prirode. Nemoj propustiti na raskrižju puteva skrenuti lijevo i posjetiti vrh Kuk Baba s kojeg se pruža još jedan nezaboravan pogled. 

staza_kamenih_stupi_vinodol

Nastavljamo svoj put ravno, uskoro dolazimo do raskrižja staza. Ravno se staza nastavlja do vidikovca Pridva, a lijevo se ponovno priključujemo Stazi kamenih stupi, takozvani Put Lučac, koju ćemo koristiti za spuštanje.

Mi nastavljamo ravno sve do vidikovca Pridva, jednog od šest vidikovaca koji se ubrajaju u Oči Vinodola, idealno mjesto za dužu pauzu i ručak. Vidikovac se nalazi na 573 metara nadmorske visine, iznad njega su smještene primorske livade, a ispod kamene litice, takozvane griže.

staza_kamenih_stupi_vinodol

Pogled se proteže na Planinu koja strmo pada u Vinodolsku dolinu sve do Novog Vinodolskog, a uz samu obalu pogled seže sve do Selca i otoka Krka

Nakon ranog ručka uz predivan pogled, vraćamo se stazom sve do gore spomenutog križanja te počinjemo sa svojim spuštanjem. Na oznaci ćeš vidjeti natpis “Antonovo”. Nakon što smo svojim nogama pružili još jedan izazov, izbijamo do ceste te staza vodi ravno uz zaseoke sve do mjesta gdje smo startali svoj uspon Stazom kamenih stupi. Mi smo se na jednom dijelu zaboravili u priči te nastavili šljunčanim putem te smo prošli kraj staze koja vodi u šumu. Stoga pripazi da se držiš desne strane. 

Alternativa za početnu točku Staze kamenih stupi

Bazno se Stazi kamenih stupi možeš priključiti iz raznih mjesta. Ako si već prije posjetio Grižane, automobilom se možeš odvesti u Belgrade i pored groblja ostaviti auto. Uputi se u tom slučaju ravno, put će te na raskrižju voditi desno do kaštela Grižane, a lijevo prema crkvi Majke Božje Snježne. 

Također iznad sela Baretići postoji proširenje uz postojeću stazu gdje možeš ostaviti automobil. Ovo je odlična opcija ako si već posjetio utvrdu Grižane i samo mjesto Grižane. Desno u tom slučaju ideš do početka Staze kamenih stupi, a vratit ćeš se s lijeve strane drugim dijelom ove staze. 

Markacije na prvom dijelom Stazi kamenih stupi su djelomično izblijedile, stoga dobro otvori oči. Nažalost, brojni putokazi koji su na drvetu su u međuvremenu nestali ili su također izblijedili, no uz malo opreza ćeš uočiti sva skretanja i križanja. 

staza_kamenih_stupi_vinodol

Mi smo tijekom našeg izleta prošli 9,5 kilometara, malo više od 500 metara nadmorske visine, a za to nam je bilo potrebno oko 4.30 h aktivnog hodanja. Staza (osim odvojka za Karlove peći i vrh Kuk Baba) nije tehnički zahtjevna, no kako se većinska nadmorska savladava preko stepenica, ipak je poželjna kondicija. 

Staza Kamenih stupi predstavlja odličan jednodnevni izlet na kojem osim što ćeš se oznojiti i poraditi na svojoj kondiciji, ćeš uživati u predivnim prizorima i naučiti pregršt toga o životu u ovom kraju. Otisni se u Vinodol i Stazom kamenih stupi zakorači u povijest!

staza_rimljana_vinodol

Korisne informacije za Stazu kamenih stupi: 

  • Početak staze: Grižane, Vinodol
  • Parking: uređen parking pored kafića Frankopan
  • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
  • Dužina i trajanje staze: Opisana staza je duga 9,5 km, a za nju nam je bilo potrebno oko 4.30 h aktivnog hodanja bez uračunatih pauza. Na njoj smo prošli malo više od 500 metara nadmorske visine. Tragove možeš pogledati ovdje i ovdje.
  • Za koga je prikladna staza: Ova staza je prikladna za planinare s iskustvom i kondicijom. Psi je mogu proći, izuzev dijela kod Karlovih peći.
  • Postoji li mjesto za hranu i piće: Grižane

* Sadržaj je nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Vinodolske općine

Otkrij još zanimljivih priča iz vinodolskog kraja:

  1. oci_vinodola
  2. vagabundina_koliba1