Svjetska turistička organizacija (UNWTO) dodala je 54 nove destinacije iz cijelog svijeta na svoj godišnji popis Best Tourism Villages. Popis je službeno objavljen tijekom Generalne skupštine UNWTO-a, koja se održala u Samarkandu u Uzbekistanu.

Best Tourism Villages je popis na kojem se nalaze ruralna odredišta prepoznata po njegovanju i očuvanju lokalnih krajolika i očuvanju kulturne raznolikosti, lokalnih vrijednosti i kulinarskih tradicija. Inicijativa je također stvorena kako bi pomogla u borbi protiv depopulacije u ruralnim područjima i potaknula razvoj odgovornog turizma.

S ovim novo dodanim destinacijama, sada postoji 190 najboljih ruralnih i malih destinacija u mreži Best Tourism Villages. Destinacije se biraju na temelju devet različitih kriterija: kulturni i prirodni resursi; promicanje i očuvanje kulturnih resursa; ekonomska održivost; socijalna održivost; održivost okoliša; razvoj turizma i integracija lanca vrijednosti; upravljanje i prioritizacija turizma; infrastruktura i povezanost; i zdravlje i sigurnost. Iz UNWTO-a poručuju kako turizam može biti snažna sila za inkluzivnost, osnaživanje lokalnih zajednica i raspodjelu koristi po regijama.

Ono zbog čega svi možemo biti ponosni je činjenica da je na ovogodišnjem popisu i jedna destinacija u Hrvatskoj! Radi se o Slunju! UNWTO je tako pohvalio Slunj da prepoznaje potrebu za ublažavanjem potencijalnih negativnih utjecaja turizma primjenom održivih praksi, očuvanjem zaštićenih krajolika i ulaganjem u fizičku i digitalnu infrastrukturu. Također hvale se projekti obnove povijesnih građevina i događanja koja prikazuju tradicionalne vještine te tako dodatno naglašavaju predanost Slunja očuvanju kulture.

Neke od ostalih destinacija uvrštenih u ovogodišnji popis su Ericeira (Portugal), Morcote (Švicarska), St. Anton am Arlberg (Austrija) i Tokaj (Mađarska).

Potpuni popis Best Tourism Villages, zajedno s fotografijama i informacijama o svakoj destinaciji, dostupan je za pregled na web stranici UNWTO-a.

Izvor: Travelpulse

Otkrij još zanimljivih priča:

  1. plitvicka_jezera1
  2. plitvicka_jezera