Ako si u potrazi za odličnim road tripom u blizini Zagreba, vrijeme je da se uputiš u Rastoke! Maleno naselje koje se nalazi odmah kraj Slunja lokacija je na kojoj prebivaju vile, a fenomenalna priroda omogućila je da se Rastoke naziva i Plitvicama u malom. S obzirom na to da se Plitvička jezera nalaze u neposrednoj blizini, ne iznenađuje ova usporedba, a Rastoke su idealne za kratak road trip i uživanje u netaknutoj prirodi.

Svaki puta kada bismo išli na more starom cestom da izbjegnemo gužvu, prolazili smo kraj Rastoka uz obavezan komentar – ovdje moramo jednom doći. I tako su prošle godine, uvijek smo samo prošišali automobilom dalje i Rastoke su nepravedno ostale neposjećene. Sve do jednog predivnog jesenskog vikenda kada smo napokon odlučili otići u Rastoke ciljano, ne samo kao na usputnu stanicu.

Naravno, pojavio se jedan neočekivani problem, a to je da nam je auto završio na nepredviđenom servisu, ali mi ne odustajemo tako lako od svojih planova! U spas nam je uletjela ekipa iz Enterprise.hr koja nam je u trenu ponudila mogućnost rentanja automobila, a moja želja da vozim opakog terenca napokon se ostvarila. Dočekao nas je predivan Range Rover Evoque kojeg sam odmah prozvala Darth Vader. Odličan (usudila bih se reći) manji SUV koji je sjajno poslužio za nas dvoje, a neće zastrašiti ni manje iskusne vozače svojim dimenzijama. Lijepo smo se smjestili u naš Evoque, ukucali GPS koordinate (dugo nisam vozila) i krenuli u avanturu!

@underdreamskies Rastoke su savršena destinacija za bijeg iz grada i osvajaju svojom vilinskom ljepotom! Hvala enterprise.hr na spasu s autom! ❤️ #underdreamskies #putovanje #tiktokcroatia🇭🇷 #putujemo #hrvatskatiktok #fyphrvatska #fypcroatia🇭🇷 #tiktokbalkans #istrazivanje #rastoke #rastokewaterfall ♬ original sound – underdreamskies

U Zagrebu je tog jutra bila tolika magla da sam bila uvjerena kako ćemo doći u tmurne i sive Rastoke, ali doslovno pred ulaskom u Slunj nas je dočekalo sunce! Evoquea smo parkirali na jednom od mnogobrojnih službenih parkinga (sat vremena je 15 kuna, bez obzira na dan u tjednu i plaća se putem SMS poruke) i krenuli u istraživanje.

I vjeruj, čim dođeš, oduševit će te spektakularna kombinacija prirode i ljudskog umijeća koja čini Rastoke jednim od onih zaista posebnih mjesta koje se uvijek isplati posjetiti. Naime, Rastoke su malo naselje koje se nalazi u gradu Slunju. Udaljene su sat i pol od Zagreba, a nalaze se samo 30 minuta sjeverno od Nacionalnog parka Plitvice.

Same Rastoke leže neposredno na obali rijeke Slunjčice, koja se zatim dramatično ulijeva u Koranu kada dođe do Rastoka. Također, iznimno je pristupačna lokacija i odličan odabir za obitelji s djecom koju će oduševiti bezbroj malih slapića, smiraj rijeke te zelenilo. Rastoke su divne u bilo koje doba godine, ali moram priznati da jesenski spektar boja pruža možda i najljepši ugođaj. Glavna atrakcija posjeta Rastokama je – lutanje po samom selu. Odmah će te šarmirati savršeno očuvana arhitektura starih kuća pa će ti se činiti kao da si ušao u vremeplov i pojavio se u nekim davnim vremenima. Rastoke su rijekom Slunjčicom podijeljene na dva dijela. Jedna strana Rastoka je dostupna svim posjetiteljima, a druga strana se plaća.

Strana Rastoka koja se plaća za ulazak košta 40 kn za ulaznicu za odrasle, dok djeca mlađa od 7 godina mogu ući besplatno. Na mjestu gdje su se nekoć nalazila 22 mlina, danas možeš šetati oko preostala dva mlina na vodeni pogon koji datiraju čak iz 17. stoljeća i promatrati proces kako je snaga vode okretala kotače s lopaticama, koji su pak pokretali rotirajuće mlinsko kamenje. Također, uzmi u obzir kako za ulazak može biti vrlo gužvovito, osobito vikendom i stoga radije pokušaj doći što je ranije.

U Rastokama također možeš pronaći i pješačku stazu Slunjčica koja te vodi vijugavom obalom rijeke pored ruševina Starog Grada Slunja, dijela povijesnog starog grada Slunja, ali mi smo se odlučili za lagani posjet samo Rastokama te smo se za kraj počastili pizzom u konobi Kum. Iako su Rastoke poznate po svojim ribljim delikatesama, prvenstveno pastrvama, zaželjeli smo se klasike i dobili odličnu i zaista bogatu pizzu za 50 kuna po komadu. Uz neočekivano dobar ručak, zaključili smo posjet ovom neodoljivom mjestu i krenuli prema svom Evoque i nazad za Zagreb.

Rastoke su se tako pokazale kao idealna destinacija za kratak i jednostavan izlet koji će razbiti monotoniju napornog radnog tjedna i okrijepiti dušu smirajem prirode i divnim zvukom žuborenja slapova. Svakako predlažem da zastaneš na putu za more ili da odeš ciljano i doživiš pravu čaroliju ovog vilinskog mjesta!

road_trip_hrvatska
rent_a_car_vodic

*Sadržaj nastao u suradnji s Enterprise Hrvatska.

Nastavi čitati još zanimljivih priča:

  1. road_trip_vodic
  2. pas_putovanje_auto