Svatko tko ima čupavog četveronožnog avanturista u svojoj obitelji, želi ga voditi sa sobom na putovanja, posebice ako se kreće na novi road trip. Road trip sa psom je fantastično iskustvo i najlakši način putovanja s kućnim ljubimcem. No, kao što se i ti trebaš spremiti na novi put, tako i tvoj pas zahtijeva određenu pripremu koja će omogućiti da putovanje bude sigurno, opušteno i zabavno. 

Osobno obožavam road tripove, a još više kada se na stražnjem sjedalu nalazi naša njuškica Arya. Gdje god je to moguće (što ovisi o destinaciji i tipu putovanja), ona ide s nama. U autu je prošla većinski dio Hrvatske, od Slavonije, Gorskog kotara, Istre, Kvarnera i Dalmacije, proputovala je Srbiju, posjetila Sloveniju, a jedno od naših ljepših putovanja je svakako road trip po Dolomitima

Prije nego kreneš pakirati sve slastice i krevetić za svog čupavca, pobrini se da na road trip idete u automobilu koji je spreman na sve izazove. Ako smatraš da tvoj osobni automobil nije siguran za road trip i sve izazove na putu, najbolja opcija je rent a car.

pas_road_trip
FOTO: Pexels

Bilo da se planiraš držati većih cesta ili ćeš skrenuti i na usputne, Enterprise u svojoj ponudi ima automobile manje klase, ali i SUV-ove s kojima si spreman na sve avanture. Dovoljno je samo nekoliko klikova mišem i tvoja road trip avantura može početi! Detalje i ponudu enterprise.hr možeš provjeriti i na Facebook i Instagram profilima.

Što sve moraš napraviti prije road tripa sa psom?

Prije nego uživljeno upališ auto i uputiš se u novu avanturu, postoje pojedine stvari koje obavezno moraš napraviti prije road tripa s kućnim ljubimcem. 

dolomiti_pas

Ako putuješ izvan granica Europske unije, provjeri što tvoj pas sve treba imati uza sebe od dokumenata. Ponekad je potrebno vaditi i dodatne testove na koje trebaš čekati. To se, primjerice, nama dogodilo kada smo išli na road trip u Srbiju. Kako bi bez komplikacija mogli ponovno ući u Hrvatsku (čitaj Europsku uniju) Arya je morala vaditi titar test koji ukazuje na količinu antitijela na virus bjesnoće (bez obzira na redovito cijepljenje) kojeg smo čekali deset dana i platili ga s pregledom 650 kn. Titar test je morao biti upisan u njenu putovnicu od strane veterinara. Morali smo vaditi i zdravstveni certifikat, odnosno u putovnicu joj je upisana potvrda da je zdrava i spremna na put. 

Svaka zemlja ima svoja pravila, a isto tako Hrvatska nema ista pravila za povratak koja variraju ovisno o zemlji iz koje se vraćate. Također, za svaki slučaj kod veterinara ponovno očitaj čip kako bi provjerio je li se poklapa s onim u putovnici. 

mali_losinj

Ako tvoj pas prima određenu terapiju, opskrbi se s dovoljno lijekova i, svakako, ponesi i pokoju zalihu. 

Provjeri koliko hrane i poslastica imaš kod kuće i, ako je potrebno, nadopuni zalihe. 

Kako spakirati psa za road trip?

Ako poput nas često putuješ sa svojim psom, vrijeme je da mu kupiš putnu torbu. Na brojnim web shopovima možeš naći takozvane “dog travel bags” koji će ti olakšati organizaciju, spremanje i sami put. Provjereno!

Naime, do nedavno smo Aryjine stvari pakirali po raznim platnenim torbama i uvijek bi ispalo da imamo sto i jednu vrećicu i ne znamo jesmo li ponijeli sve i gdje se na koncu sve nalazi. Nakon road tripa kroz Srbiju, odlučili smo da je vrijeme da Arya postane prava travel influencerica – kupili smo joj njenu putnu torbu. 

Takve torbe imaju razne pretince, poput onih za vrećice za kakicu, sadrže male torbice za hranu i slastice, vodonepropusne su te imaju i zdjelice za vodu i hranu. Tako na jednom mjestu imaš apsolutno sve organizirano i posloženo. 

pexels_road_trip_pas
FOTO: Pexels

Pripremi dovoljnu količinu hrane za dane na putu. Ne preporučuje se kupnja druge hrane tijekom samog putovanja jer psi vole svoju rutinu, a mnogi će zbog dodatnog stresa lošije reagirati na prehrambene novitete. Mi uvijek nosimo količinu za još dodatna dva dana, u slučaju da se nešto dogodi. 

Posloži omiljene slastice, također vodeći se prema količini, a nije loše da budu i raznolike. 

Ne zaboravi na higijenu. Spremi dovoljnu količinu vrećica za govanca. Mi uvijek nosimo dva ručnika (nikad ne koristimo ručnike u smještaju u kojem se nalazimo), a jedan veliki i brzosušeći se uvijek nalazi u prtljažniku auta (moje preporuka su ručnici iz Decathlona). Također spremi šampon u slučaju da se tvoj čupavac negdje uvali u blato. Dobro će poslužiti i vlažne maramice koje na putu mogu biti itekako praktične. 

ari_dolomiti

Prva pomoć je od velike važnosti, pogotovo ako tvoj pas ima određenih tegoba. Svakako ponesi one lijekove koje redovito koristi, ali spremi i one za “svaki slučaj”. Arya, srećom, nema zdravstvenih tegoba, no u njenoj torbici se uvijek nalazi prirodni sprej protiv krpelja, spravica za uklanjanje istih i kabel za punjenje njene GPS ogrlice. 

Ako tvoj četveronožni prijatelj ne može bez svojih igračaka, obavezno mu ponesi one omiljene. Arya je uvijek na road tripu aktivna, tako da navečer samo zalegne, stoga joj nikad ne nosimo igračke. Obavezno ponesi jastuk/plahtu/dekicu na kojoj tvoj pas voli spavati. I, za kraj, tu je odjeća. Arya mrzi robicu i kod nje se ona nosi samo za “u slučaju nužde”. Uvijek s nama ide kabanica i topla hoodica. Također uvijek nosimo dužu lajnu koju koristimo za vrijeme izleta u prirodi.

ari_papuk-

Kada sam navela sve ove potrebne stvari, puno ti je jasnije zbog čega pasja putna torba spašava stvar. Mi smo na koncu preraspodijelili njene stvari, tako da joj je torba od sada odmah spremna na avanture. 

Road trip i pas: gdje ga i kako smjestiti te kako mu olakšati put

Nakon što si lijepo posložio sve potrebne stvari, vrijeme je da se ukrcate u automobil. Prije nego se uputite u novu avanturu, postoje stvari na koje trebaš pripaziti kako bi putovanje bilo sigurno, ali i zabavno. 

Pas se u autu može voziti na više načina. Najsigurniji način, ali i onaj koji zahtijeva prilagodbu i pripremu, je vožnja psa u prilagođenom boksu/kavezu u prtljažniku. Brojna istraživanja su pokazala kako je to najsigurniji način za putovanje u automobilu. Mi, nažalost, nismo Aryu prilagodili na taj način vožnje. 

Ako ni tvoj čupavac nije za gepek-prijevoz, potrebno mu je omogućiti sigurnu vožnju na stražnjem sjedalu. Prije svega pas mora biti vezan. Sigurnosne pojaseve za pse možeš naručiti online. Također imaj na umu da je sigurnije vezati psa preko oprsnice nego preko ogrlice (dovoljno je samo da razmisliš što bi se dogodilo u slučaju nagloj kočenja ili još gore situacije). Također, uvijek skini lajnu kako bi spriječio zapetljavanje. Pripazi da je ponovno zakačiš prilikom izlaska iz auta.

pas_put_auto_pexels
FOTO: Pexels

Pas treba imati svoje mjesto u autu. Aryji smo kupili sjedalicu preko koje se može i vezati, no nakon određenog vremena smo shvatili da joj ne odgovara i da je više nemirna u vožnji, nego smirena. Mi sa sobom nosimo deblji široki jastuk na kojem za vrijeme vožnje leži. Kao što kažem, važno je uvjete vožnje prilagoditi svom kućnom ljubimcu. Prati i osluškuj što mu paše, no to prije svega mora biti sigurno. Svaki pas bi prije htio biti u krilu vlasnika, no to ne dolazi u obzir.

Ako tvoj pas zna biti nemiran u vožnji, ponesi mu omiljenu igračku ili na stražnje sjedalo ostavi svoju majicu. Isto tako preporučujem dužu šetnju ili istrčavanje prije odlaska na put. 

Svatko poznaje svog psa, no iz iskustva savjetujem da psa ne držiš na prednjem sjedalu. Ometat će vožnju te se nikad neće “osamostaliti” za vrijeme same vožnje. 

Nevezano za gore spomenute stvari i travel bag torbu, u autu odmah pri ruci bi trebao imati omiljene poslastice i putnu bočicu za vodu. 

pas_road_trip_pexels
FOTO: Pexels

Preporučujem one boce koje omogućuju vraćanje vode natrag u spremnik jer tako nećeš biti smočen ni ti ni auto. Jer budimo realni – rijetko koji pas u autu ispije baš količinu vode koju smo mi zamislili da mu je potrebno. 

Praktična stvar su i torbice za slastice koje se okače o remen ili ruksak. Na taj način imaš nagrade i za vrijeme samog putovanja, ali i tijekom izleta.

Također, ako tvoj pas jede u posebno vrijeme (Arya nikad nije bila fan striktne rutine hranjenja, ona svoju mjericu samostalno raspodijeli tijekom dana), osiguraj dodatnu zdjelicu i napravi pauzu za obrok.

Ako je tvoj pas nemiran za vrijeme vožnje, uvijek mu možeš ponijeti pametnu igračku ili slasticu koju treba žvakati (hrana se odnosi na pse koji nemaju problema s mučninama). 

kostrena1-min

Odrasli psi u autu mogu izdržati oko tri do četiri sata bez pauze, no to svaki vlasnik mora procijeniti za svog čupavca. Mlađi psi još ne znaju zadržavati mjehur, stoga napravi pauzu svakih sat vremena. 

Često se dogodi da za vrijeme road tripa psa trebamo ostaviti u autu. To nikad, ali nikad nemoj učiniti za vrijeme ljetnih vrućina. Možda si auto rashladio klimom, no vrlo brzo će se limeni ljubimac ugrijati. 

Arya je naučila čuvati auto (samo kada vremenski uvjeti to dopuštaju) i iznimno je mirna. Obavezno ostavi malo spuštene prozore kako bi tvoj pas imao svježi zrak. Također, ako možeš, auto parkiraj dalje od nekih pretjeranih vanjskih podražaja kako bi smanjio mogućnost uznemiravanja, a s time i lajanja. 

Što svaki vlasnik psa na road tripu treba imati na umu?

Svaki vlasnik pas treba imati na umu više stavki za vrijeme road tripa. Koliko god je divno putovati u društvu psa, to nosi sa sobom i pojedina ograničenja. 

Uvijek provjeri prima li odabrani smještaj pse te računaj da ćeš u većini slučajeva morati platiti nadoknadu za psa. Većina zatvorenih znamenitosti ne prima pse, no pojedini omogućuju ulazak ako je u pitanju manji pas te se može nositi u naručju. 

golubovac_srbija

U većini slučajeva psi su dopušteni i u unutarnji dio kafića i barova, dok većina restorana i dalje ima zabranu, a neki čak ne dopuštaju kućne ljubimce ni na terasi. 

Ako je pojedina država poznata kao izuzetno dog friendly, nećeš imati problema s pronalaskom smještaja, kafića i restorana. Primjerice, u Dolomitima psi mogu i u restorane, dok smo prilikom istraživanja road tripa kroz Bosnu i Hercegovinu odustali od vođenja Ari jer većina objekata ima strogu zabranu, pa čak i pojedine znamenitosti ne dopuštaju pse na otvorenom. 

bohinj_slovenija_ari

Road trip u društvu najboljeg četveronožnog prijatelja je pravi doživljaj. Na prvu se čini komplicirano, no jednom kada posložiš sve stvari, shvatit ćeš da je to prije svega jedno nezaboravno iskustvo. Mi ćemo uvijek preferirati odlazak na put s Ari nego bez nje. A da ona obožava naša avanture, dovoljno govori činjenica da čim vidi svoju putnu torbu, skače od sreće.

Naslovna fotka: Pexels

road_trip
road_trip
rent_a_car_vodic
road_trip_hrvatska

*Sadržaj nastao u suradnji s Enterprise Hrvatska.