Cipar nije samo ljetna turistička destinacija koja nudi bezbroj predivnih plaža nego i država u koju se možeš uputiti kako na aktivni odmor. Cipar obiluje brojnim planinarskim stazama koje prolaze uz obalu, a Nacionalni park Troodos u unutrašnjosti države predstavlja jednu posve drugačiju stranu Cipra. 

Mi smo na Cipru proveli devet dana i uživali smo u raznim njegovim stranama – ležali smo na plaži i uz bazen, otkrivali brojne kulturno-povijesne znamenitosti, ali isto tako smo prohodali i par planinarskih staza i uvjerili se da ova država nudi jedan zanimljiv i raznolik odmor. 

cipar_planinarenje

Na području planine Troodos boravili smo tri dana i prošli smo tri staze. Prvi dan smo stigli u kasnijim popodnevnim satima, stoga je na dnevnom redu bila kratka, ali lijepa kružna staza naziva Kampos Tout Livadiou Trail. 

Sve što trebaš znati o stazi Kampos Tout Livadiou Trail

Ova staza nalazi se na popularnom piknik prostoru, a prolazi kroz borovu šumu i nudi predivan pogled na Solea dolinu, uvalu Morphou, ali i na najviši vrh planine Troodos, ali i cijelog Cipra – vrh Olympus. 

Ako dolaziš poput nas iz smjera Pano Platres, potrebno je proći kroz selo Troodos i na raskrižju nastaviti ravno. Proći ćeš pored britanske vojne baze i uskoro s lijeve strane ćeš uočiti proširenje gdje možeš parkirati automobil. Tu se ujedno nalazi i info ploča koja ukazuje na početak staze Kampos Livadioy i Mnimata Piskopon. 

Skrećemo lijevo i uskoro se ispred nas otvara pogled na najviši vrh planine Troodos gdje se danas nalaze britanski vojni objekti i radar. Staza radi nježni luk te ponovno ulazi u šumu. Uskoro stižemo do još jednog vidikovca nakon kojeg desno skrećemo u šumu te se stižemo do dijela staze koji je osposobljen i za osobe s invaliditetom. 

Inače, na niti jednoj stazi na Cipru nismo pronašli markacije na koje smo navikli kod nas i u nama obližnjim zemljama, poput Italije ili Austrije. Na ovoj stazi su bile postavljene strelice, no svakako preporučujem ucrtavanje staze. 

Ova staza je duga 3.3 kilometra i nama je uz fotografije bilo potrebno niti sat vremena da je prođemo. Kako smo bili u popodnevnim satima, doslovno nikoga na stazi nismo sreli, što je bilo baš pravi odmor nakon boravka na području Pafosa. 

troodos_staza_cipar

Kampos Tout Livadiou Trail predstavlja ugodnu šetnju u prirodi, no unatoč tome nudi i predivne poglede. Staza je prikladna za obitelji s djecom i idealna je za prvo upoznavanje s Troodos regijom ili kao izlet na dan odmora od težih staza i napornijih dana. 

Korisne informacije za kružnu stazu Kampos Tout Livadiou Trail:

  • Početak staze: iza sela Troodos, Cipar
  • Parking: uređen šljunčani parking uz cestu kod prostora za kamp nakon britanske vojne baze
  • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
  • Dužina i trajanje staze: Opisana staza je duga 3,3 km, a za nju nam je bilo manje od sat vremena s uračunatim pauzama za fotkanje. Trag možeš pogledati ovdje.
  • Za koga je prikladna staza: Ova staza je prikladna za planinare početnike, vikend izletnike, a stvorena je i za obiteljski izlet.
  • Postoji li mjesto za hranu i piće: selo Troodos i Pano Platres
artemis_staza_cipar
avakas_gorge_cipar

Pročitaj još priča s Cipra:

  1. cipar_pafos
  2. cipar_afrodita_petra_tou_romiou