Jedan od ne samo poznatih europskih nego i svjetskih muzeja, Pergamon muzej, ubraja se među vodeće atrakcije glavnog njemačkog grada Berlina. Osobno sam ga posjetila prilikom svog boravka u Berlinu i moram priznati da se nalazi visoko na mojoj ljestvici najdražih muzeja koje sam ikad posjetila. Nažalost, muzej do daljnjeg za sve posjetitelje zatvara svoja vrata. Razlog? Renovacija. 

Pergamon muzej nalazi se na takozvanom Otoku muzeja i definitivno se ubraja među najposjećenije muzeje ne samo Berlina nego cijele Njemačke. Muzej je krajem listopada zatvorio svoja vrata jer će u sklopu projekta “Museumsinsel Master Plan” proći veliku renovaciju. 

Cjelokupni muzej će svoja vrata ponovno otvoriti tek na proljeće 2037. godine. Srećom renovacija će se vršiti u fazama, tako da će cijeli muzej biti zatvoren “samo” tri i pol godine. Naime, tada će se posjetiteljima otvoriti Sjeverno krilo u kojem se ujedno nalaze i vodeće dvije atrakcije muzeja – Pergamski portal i Ištarina vrata iz Babilona. 

U sklopu ovog velikog projekta neće se provesti samo renovacija nego će se uvesti i noviteti, poput izgradnje novog krila muzeja te bi trebala uslijediti i obnova vanjskih dijelova te ponovna izgradnja takozvanog mosta Pergamonsteg koji je nekoć povezivao muzej i Friedrichswerder. 

berlin_vodic

FOTO: Unsplash

Ako planiraš posjetiti Berlin, imamo odlične vodiče za tebe:

  1. Berlin
  2. Berlin