Odlično povezan s ostatkom Europe, sjajnog javnog prijevoza, visoke sigurnosti i razvijene infrastrukture, Berlin nije pretjerano zahtjevna destinacija što se tiče planiranja i istraživanja. Unatoč tim činjenicama, postoje neke stvari koje je dobro znati prije dolaska u njemačku metropolu. Donosimo ti osam stvari koje trebaš znati prije puta u Berlin.

Kako stići do Berlina?

Iz Hrvatske trenutno postoje sezonski direktni letovi za Berlin iz sljedećih zračnih luka: Split, Pula, Rijeka i Zadar. Radi se o low cost prijevoznicima poput Ryanaira ili Easy Jeta. Ako se odlučiš na putovanje tijekom jeseni ili zime onda je situacija malo složenija. U tom slučaju najbolja opcija je let iz Zagreba s presjedanjem u Münchenu.

Zanimljiva činjenica je da Berlin, s obzirom na svoju veličinu, ima samo jednu zračnu luku. Radi se o aerodromu Berlin Brandenburg Willy Brandt, novom aerodromu otvorenom 2020. godine, kada je zamijenio dotadašnja dva aerodroma, Tegel i Schönefeld.

Berlin
Fotka: Unsplash

Ako si avanturističkog duha, do Berlina se može stići i kopnenim putem. Ako se iz Zagreba zaputiš vlakom ili autobusom, u Berlin ćeš stići za 15 do 18 sati.

Koliko dana provesti u Berlinu?

Berlin

Berlin je destinacija s pregršt atrakcija, povijesnog i kulturnog značaja i sadržaja za razonodu. Za iskusiti ono najesencijalnije od Berlina računaj na minimalno tri puna dana, ali preporuka bi bila barem pet dana, ili i koji dan više ako želiš napraviti day trip u npr. Potsdam. Naravno, ako želiš zagrepsti ispod površine, u Berlin je najbolje doći više puta, prvi put “odraditi” ono “najturističkije”, a poslije istraživati autentični ritam grada.

U kojem dijelu grada odsjesti?

Berlin je površinom ogroman grad te kao takav nema jedan “klasični” centar grada. Usprkos tome, većina poznatih turističkih atrakcija su u četvrti Mitte, tako da ako u Berlin dolaziš prvi put i na kraće vrijeme, smještaj u Mitte je najbolji izbor.

Berlin

Ako pak želiš osjetiti pravi multikulturalni duh Berlina, odaberi smještaj u Kreuzbergu, a ako želiš malo opušteniju, lokalniju vibru odaberi četvrt Friedrichshain, koja je zanimljiva i po masivnoj socijalističkoj arhitekturi iz doba DDR-a. U svakom slučaju pametno je odabrati lokaciju koja je blizu stanice podzemne ili nadzemne željeznice kako bi se lakše kretali po gradu.

Je li Berlin siguran?

Odmah da kažemo: Berlin je vrlo siguran grad. U usporedbi sa sličnim europskim metropolama, Berlin je dosta sigurniji od npr. Pariza, Barcelone, Rima… Naravno, pošto se radi o velegradu, određene mjere opreza koje možeš poduzeti su one uobičajene za sve destinacije svijeta.

Berlin

Osobne vrijednosti drži na oku, čvrsto drži torbice, ne drži novčanik u stražnjim džepovima, pogotovo u javnom prijevozu, i slične razumne mjere. I naravno slušaj instinkt, ako ti se neka situacija čini sumnjivom (pogotovo u kasno doba noći), ne upuštaj se u rizik.

Je li Berlin skup?

Opća predodžba je da je Njemačka, kao i ostatak sjeverne i zapadne Europe, skupa destinacija. Za najrazvijenije dijelove poput Bavarske ili Baden-Württemberga to i stoji. Ali Berlin nije u toj kategoriji. Naravno, kao i svaki drugi velegrad, postoji širok izbor high-end restorana i skupih koktel barova.

Berlin

Ali ako si budget oriented putnik, Berlin ti neće opustošiti novčanik. Fenomenalan obrok u npr. turskoj ili sirijskoj zalogajnici možeš pojesti za manje od 8 Eura, dok veliko točeno lager pivo u nepretencioznom lokalnom pubu košta 3 do 4 Eura.

Javni prijevoz u Berlinu

Berlin je površinom ogroman grad i kretanje po Berlinu nije praktično ako samo pješačiš, što je slučaj s nekim drugim kompaktnijim europskim metropolama. Srećom, Berlin ima vrlo razvijenu mrežu javnog prijevoza koja se sastoji od podzemne željeznice (U-Bahn), nadzemne željeznice (S-Bahn), autobusa i tramvaja. Mreža javnog prijevoza podijeljena je na tri tarifne zone: A, B i C. Područje koje se smatra samim gradom spada u A i B, tako da kod kupnje karte obrati pozornost na tu kombinaciju.

Berlin

Karte za prijevoz gradskom se vrlo jednostavno kupuju na automatima na svim stajalištima U-Bahna i S-Bahna, a automati imaju izbornik za biranje jezika što olakšava kupovinu ako se ne služiš njemačkim. Nakon kupnje pojedinačne karte, istu je potrebno i potvrditi (cvikati) na automatima na stajalištima. U suprotnom, karta nije važeća. Ovisno o koliko si dana u Berlinu i koliko se namjeravaš voziti, najpametnija opcija je kupiti dnevnu ili čak tjednu kartu, tako da izračunaj što ti se najviše isplati.

U situacijama kada po Berlinu pješačiš, obavezno obrati veliku pažnju na biciklističke staze na nogostupu, Berlin je jako bike friendly grad i nemoj se naći u opasnoj situaciji da se moraš izmicati biciklistima.

Što jesti i piti u Berlinu?

Kao prava metropola, izbor raznolike kuhinje koju Berlin nudi je stvarno širok. Tipični njemački specijaliteti i snackovi poput Bratwursta i Currywursta su na svakom koraku, ali ono gdje Berlin zaista zasja su etnički restorani i fast food zalogajnice kojih ima posvuda po gradu, a najbolji su u Kreuzbergu i Neuköllnu. Falafel, doner, kofte, kibbeh i ostale bliskoistočne delicije ovdje su cjenovno vrlo pristupačne, a u isto vrijeme napravljene toliko dobro da ćeš pomisliti da si u Beirutu ili Istanbulu, a ne Berlinu. Također postoji i širok izbor lokala s ostalom vrhunskom kuhinjom poput indijskih, nepalskih, tajlandskih, grčkih…

Berlin


Što se pića tiče, baš poput ostatka Njemačke, pivo se pije u potocima. Kako i ne bi kada je njemačko pivo, lager pogotovo, jedno od najboljih na svijetu, što može zahvaliti izrazito restriktivnim zakonom “čistoće” koji regulira proizvodnju piva od 1516. godine.

Za kraj, nemoj napustiti Berlin, a da ne probaš Berliner Luft, liker od mentola s 18 posto alkohola, fenomenalno svježeg okusa koji tako divno i lagano klizi niz grlo da treba biti pažljiv jer se lako pretjera.

Ulaznice za atrakcije

Zbog velike popularnosti i interesa za određene atrakcije u Berlinu uvijek je dobra ideja rezervirati termin posjete i kupiti ulaznicu unaprijed. Tako za TV toranj, koji ima limit od 350 istovremenih posjetitelja, možeš stati u red i čekati na ulaznicu na licu mjesta, ali je puno pametnije online rezervirati time slot kako se ne bi gubilo vrijeme, što možeš učiniti na sljedećem linku. Što se muzeja na Museumsinselu tiče, redovi također znaju biti nepodnošljivi pa odaberi i kupi svoju ulaznicu on line ovdje.

Berlin

Reichstag je posebna priča, pošto se radi o državnoj instituciji koja nije samo turistička atrakcija nego i služi svojoj političkoj svrsi, za posjet se obavezno mora unaprijed registrirati, što možeš učiniti na službenoj stranici.

Berlin je fantastična destinacija koja će biti jednako zanimljiva kako manje iskusnim putnicima tako i prekaljenim avanturistima. Koje god godišnje doba odabereš za posjet, bilo da se radi o kratkotrajnom city breaku ili dužem istraživanju, Berlin treba biti na svačijoj bucket listi.

berlin_vodic

Naslovna fotka: Unsplash

Više korisnih informacija i vodiča o europskim destinacijama pronađi ovdje:

  1. cinque_terre_italija1
  2. Berlin