Kada je 2003. tadašnji gradonačelnik Berlina, Klaus Woreweit, izjavio “Berlin ist arm, aber sexy” (“Berlin je siromašan, ali seksi”), savršeno je pogodio imidž ove metropole kao grada umjetnika, hipstera, alternativne kulture i svih onih koji još uvijek traže sebe i svoje mjesto u ovome svijetu.

Berlin je već stoljećima percipiran kao jedno od ključnih mjesta povijesti suvremene zapadne civilizacije i to je bio jedan od razloga zašto sam ga posjetio već treći put. Sjedište Pruskog kraljevstva, kulturni centar tijekom Weimarske Republike, sjedište Hitlerovog Trećeg Reicha te potom skoro 50 godina centralna točka Hladnog rata, grad se mogao uzeti za primjer kao savršen simbol svih političkih i ideoloških turbulencija koje su obilježile europski kontinent i europsku civilizaciju tijekom tog izazovnog razdoblja.

Iako je doba sukoba komunističkog istoka i demokratskog zapada iza nas, kompleksna povijest Berlina osjeti se i u današnjem identitetu te šetnja gradom može poslužiti kao podsjetnik na žrtve neizmjerne ljudske gluposti i mržnje.

S druge strane, Berlin je još od 1970-ih (dakle, doba vrhunca Hladnog rata) centar umjetnosti i kulture, utočište tolerancije i slobode i svojevrsna muza svjetskim pop umjetnicima svih smjerova, od Davida Bowiea i Iggyja Popa do U2. Svaki posjetitelj željan dobre zabave neće se razočarati u Berlinu, bilo da ga zanima kultna berlinska party scena u legendarnim klubovima poput Berghaina, KitKata ili Tresora, ili turneja po opskurnijim alternativnim dive barovima.

Berlin je dovoljno velik i prepun atrakcija da zahtijeva opetovan dolazak, a ako se spremaš posjetiti njemačku prijestolnicu, saznaj koje atrakcije i lokacije obavezno moraš vidjeti i istražiti!

Brandenburška vrata

Vjerojatno neprepoznatljiviji simbol Berlina su monumentalna Brandenburška vrata. Neoklasicistička vrata, izgrađena krajem 18. stoljeća po uzoru na Atensku Akropolu, dugi niz godina predstavljala su simbol podjele Berlina na istok i zapad, a nakon ujedinjenja, simbol jedinstvene Njemačke. Zbog toga ne čudi da je upravo na tome mjestu JFK izgovorio svoju čuvenu “Ich bin ein Berliner” rečenicu, a možda i još povijesno bitnije, da je također na tom mjestu Ronald Reagan 1987. u svome govoru poručio Gorbačovu “Srušite zid!”.

Berlin

Sama građevina je pretrpjela velika oštećenja pri kraju 2. svjetskog rata, a obnova vrata je bila možda i posljednja zajednički organizirana akcija istoka i zapada, prije finalnog podizanja zida, nakon čega su vrata ostala nedostupna javnosti sve do 1989. godine.

Ceremonijalni prolazak kroz Brandenburška vrata bio je prikaz značaja povijesnog trenutka i prikaz moći, od marširanja Napoleonovih trupa, paradiranja Hitlerovih SS snaga, pa sve do trenutka kada su se premijeri Helmut Kohl i Hans Modrow, svaki polazeći sa svoje strane Berlina, susreli kod vrata i službeno započeli novu eru povijesti. Eru koja i danas traje, jer danas kroz vrata mogu proći svi, posebno horde turista koji vrata najčešće koriste kao kulisu za bezbrižne selfije, možda ni ne znajući kolika je žrtva podnijeta za tu slobodu.

Reichstag

Zgrada njemačkog parlamenta izgrađena je krajem 19. stoljeća te je glavni motiv dva vrlo značajna povijesna trenutka. Prvi je bio 1933. kada je požar uništio velik dio građevine, a taj požar je Hitler iskoristio za obračunavanje s političkim protivnicima i predstavlja pravi početak njegove brutalne vladavine. Drugi legendarni prizor odvijao se u travnju 1945. kada su sovjetske trupe ušle u Berlin i trijumfalno podigle sovjetsku zastavu na vrhu zgrade. Taj trenutak, i pripadajuća fotografija, je ostao kao jedan od simbola kraja Drugog svjetskog rata.

Berlin

Reichstag je ponovno postao dom parlamenta nakon ujedinjenja Njemačke te je danas otvoren za posjetitelje, uključujući i legendarnu staklenu kupolu, s koje se pruža odličan pogled na Berlin. Bitno je napomenuti da se zbog kontrole broja posjetitelja, za posjet treba registrirati i rezervirati unaprijed.

Berliner Dom

Berlin

Berlinska katedrala je veličanstvena građevina, koja osim što oduševljava eksterijerom (posebno monumentalnom kupolom) i interijerom, sadrži i kriptu u kojoj su grobnice dinastije Hohenzoller, poznate po višestoljetnim vladanjem Prusijom i Njemačkom.

Checkpoint Charlie

Granični prijelaz Checkpoint Charlie legendarno je mjesto prelaska iz istoka na zapad i obratno. Svoje ime je dobio prema fonetskoj abecedi koju koristi NATO (alpha, bravo, charlie…). Treći je to granični prijelaz otvoren od strane savezničkih strana te je zato dobio ime Charlie. Mnogi nesretnici su pokušali više manje neuspješno prijeći na zapadnu stranu, a 1961. se čak skoro dogodio i vojni obračun američkih i sovjetskih tenkova.

Berlin

Pored samog prijelaza se nalaze muzej i memorijalni centar za one koji žele saznati više o povijesti ove točke.
Mjesto koje je simboliziralo ideološko i ekonomsko razdvajanje danas je okruženo lokalima McDonaldsa i KFC-a. Povijest ponekad ima smisla za ironiju.

East Side Gallery

U istočnome dijelu grada, tik uz obalu rijeke Spree, nalazi se najveća galerija na otvorenom na svijetu. 1316 metara nekadašnjeg zida dano je u kreativne ruke umjetnicima da svojim djelima obilježe pad zida i kraj Hladnog rata. Oslikavanje je trajalo od veljače do rujna 1990. a sudjelovalo je preko stotinu umjetnika iz 21 države.

Berlin

Sigurno najpoznatiji mural je onaj ruskog umjetnika Dmitrija Vrubela koji prikazuje poljubac sovjetskog predsjednika Brežnjeva i istočnonjemačkog sekretara Honeckera.

Memorijal holokausta

Ovaj open air memorijal je relativno novijeg datuma, postavljen 2005. godine. Radi se o 2711 betonskih blokova, raspoređenih na 19000 kvadratnih metara prostora. Ideja je bila napraviti svojevrsni spomenik koji bi kod posjetitelja izazivao neugodu i jezu zbog svoje hladne geometrije, lišene osjećaja ljudskosti.

Berlin

Hodanje među blokovima je zamišljeno da potakne kontemplaciju, ali zadnjih par godina sve je više kritika na ponašanje posjetitelja koji memorijal koriste za slikanje za društvene mreže, u neprikladnim pozama. Zato je uvijek dobro se prisjetiti što neko mjesto predstavlja i obratiti pozornost na pokazivanje poštovanja. Selfie s ovog mjesta sam po sebi nije ništa loše, ali bez kreveljenja i glupiranja.

Alexanderplatz

Ovaj trg smatran je glavnim trgom Berlina još od Srednjeg vijeka, kada su tu održavani sajmovi stoke. Nakon totalnog uništenja u Drugom svjetskom ratu, današnji izgled dobio je tijekom 1960-ih godina prošlog stoljeća, kada postaje glavni javni trg Istočne Njemačke. 1989. na trg se slilo preko pola milijuna prosvjednika protiv komunističke diktature, a manje od tjedan dana nakon tog prosvjeda, zid je pao.

Berlin
Fotka: Unsplash

Danas je trg izrazito turističko središte, s dvije vrlo popularne atrakcije. Jedna je Svjetski sat (Weltzeittur), ogroman mehanički sat koji pokazuje vrijeme u 148 gradova svijeta, a druga je poznati TV toranj.

Fernsehturm

Berlinski televizijski toranj jedna od najprepoznatljivijih europskih građevina, a sa svojih 368 metara visine ujedno i najviša europska građevina otvorena za javnost.

Berlin

Otvoren je 1969. kao pokazatelj moći i snage partije, a danas je nezaobilazna turistička atrakcija s čijeg vrha se pruža nevjerojatan pogled na grad. Za posjet je potrebno obavezno unaprijed rezervirati vremenski termin i ulaznice. Cijena iznosi 21,50 eura za odrasle, studenti plaćaju 17,20 eura, dok cijena za djecu iznosi 11,50 eura. Djeca do tri godine ne plaćaju ulaznicu.

Potsdamer Platz

Danas ultramoderni trg sve do nedavno bio je točka razdvajanja istoka i zapada i mjesto na kojem nije bilo apsolutno ničega. Nakon ujedinjenja, napravljen je koncept današnjeg trga sa suvremenom arhitekturom koja treba simbolizirati zapadni napredak. Ispunjen neboderima, trg je dom mnogih kulturnih i zabavnih institucija poput Muzeja Salvadora Dalija, trgovačkog centra, Berlinske filharmonije, luksuznih hotela poput Ritz-Carltona i Marriotta, te jednog od simbola Berlina, kompleksa Sony Center.

Berlin

To predivno arhitektonsko zdanje s poznatim krovištem najljepše je kada padne mrak, jer onda zasjaji u raznim bojama, a dom je između ostalog i IMAX kinu te popularnom Lego centru.

Tiergarten

Ono što je Central Park za New York, to je za Berlin Tiergarten. Najveći park u Berlinu impresivne je površine, sa svojih 210 hektara. Ime je dobio po činjenici da je nekada bio lovište za aristokraciju.

Berlin
Fotka: Unsplash

Danas je savršeno mjesto za aktivnosti poput bicikliranja, trčanja, šetanja, a u njemu se nalazi i berlinski ZOO.

Museumsinsel

Kao zasebni otočić na rijeci Spree smjestio se Museumsinsel (Muzejski otok). Radi se o kompleksu zgrada koje su dom nekim od najznačajnijih berlinskih (a i svjetskih!) muzeja. To su redom Pergamonmuseum, Altes Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie i Bode Museum.

Berlin

Glavna zvijezda među tih pet muzeja je zasigurno Pergamon. Radi se o muzeju antičke umjetnosti, specifično iz Bliskog Istoka. Najatraktivniji artefakti su Pergamski oltar, žrtvenik podignut 180. pr. Kr. u slavu zajedničke pobjede Pergama, Rimljana i Rodosa nad sirijskim vladarom Antiohom III. te Ištarina vrata, vrata iz Babilona izrađena oko 575. pr. Kr. po naređenju kralja Nabukodonosora II. Ljubitelji antičke povijesti obavezno moraju posjetiti i Neues Museum, čiji postav sadrži artefakte iz starog Egipta, uključujući kolekciju papirusa i slavnu bistu kraljice Nefertiti.

Gendarmenmarkt

Berlin
Fotka: Unsplash

Ovaj predivni trg, omeđen dvjema crkvama i koncertnom dvoranom postaje najživopisniji u zimu i ljeto. U zimu se naime, za vrijeme Adventa, na toj lokaciji održava predivni božićni sajam, a u ljetno vrijeme poznata manifestacija Classic Open Air, niz open air koncerata klasične glazbe.

Memorijalna crkva Kaiser Wilhelm

Prizor ove uništene crkve predstavlja odlični podsjetnik na ludilo i besmislenost rata. Originalna crkva, sa svojim 113 metara visokim tornjem, izgrađena je krajem 19. st., no tijekom bombardiranja 1943. pretrpjela je strašnu štetu.

Berlin
Fotka: Unsplash

Kao podsjetnik (ili možda bolje upozorenje?) na ratna zbivanja, ostaci crkve nisu do kraja porušeni i zamijenjeni potpuno novom građevinom, nego je pored dodan novi toranj, pomalo čudnog šesterokutnog kutnog oblika, te je kombinacija starog i novog postala simbol bolje budućnosti i mira.

Palača Charlottenburg

Ova palača u zapadnome dijelu grada najveća je nekadašnja rezidencija dinastije Hohenzollern, a danas služi kao muzej. Prelijep kompleks izgrađen je s namjenom da bude ljetna rezidencija aristokracije. Unutrašnjost je prepuna neizmjerno vrijednih predmeta poput namještaja, porculana, umjetnina, ali i ostataka dragulja s pruske krune.

Berlin
Fotka: Unsplash

Posebna atrakcija su vrtovi u francuskom stilu, u koje možeš ući besplatno, i savršeni su za laganu šetnju i opuštanje.

Topographie des Terrors

Ova stalna izložba na otvorenom možda je i najbolji prikaz nacističkog terora u Njemačkoj. Izložbeni centar smješten je točno na lokaciji na kojoj su nekad stajale zgrade sjedišta Gestapa i SS trupa, to jest na lokaciji na kojoj su tisuće poslane u smrt nakon “istrage”.

Berlin

Izložba sadrži 15 postaja, kronološki poredanih da dojmljivo prikažu nastanak, razvoj i vrhunac fašističke vlasti, imajući na umu sve faktore, od ekonomskih do društvenih. Posebno su upečatljivi originalni novinski članci iz toga vremena, koji ukazuju kako su mediji normalizirali teror i nasilje, i kako je jedan dio njemačke javnosti “disao” u to vrijeme. Pokrivene su sve mračne točke tog dijela povijesti, od progona Židova, Roma, homoseksualaca i ostalih manjina, do priča o herojima koji su riskirajući sve pružali politički i praktični otpor u to vrijeme.
Ulaz je besplatan.

Kreuzberg

Kreuzberg je četvrt koja se može okarakterizirati kao srce i duša pravog Berlina. Dio grada koji je povijesno bio centar imigracije, i najsiromašniji dio Berlina, od pada zida postaje središte umjetnosti, kontrakulture i noćnog života. Iako u zadnje vrijeme hipsteri sve više vole Neukolln, Kreuzberg je još uvijek prvo što pada na pamet kad se misli na cool Berlin.

Berlin
Fotka: Unsplash

Nebrojeni arapski i turski restorani, alternativni barovi, buvljaci, male trgovine… Hodajući Kreuzbergom osjetit ćeš život na svakom uglu. A ako si ljubitelj dobre hrane, posebno ćeš uživati u bogatstvu ponude donera, falafela, kofti, shawarme i drugih bliskoistočnih delicija.

Hackesche Hofe

Ovaj kompleks dvorišta u samome centru grada omiljeno je mjesto susreta lokalaca i turista. Vizualno fantastične Art Nouveau fasade fenomenalna su kulisa za sjesti na piće ili šetnju. Preporučujem kafić Roststatte s jednom od najboljih kava u gradu i odličnim kolačima.

Berlin

Berlin definitivno ima svoj jedinstven ritam i atmosferu, i destinacija je koju treba više puta iskusiti. Kao što New York nije prikaz Amerike, tako ni Berlin nije prikaz Njemačke.

Berlin je priča za sebe, nekome najcool mjesto u Europi, a nekome precijenjen i često prepretenciozan. Na tebi je da ga obavezno posjetiš i doneseš vlastiti sud. Ali jedno je sigurno, radi se o gradu koji je simbol onog najgoreg ali i onog najboljeg iz povijesti 20. stoljeća. S jedne strane podsjetnici na teror dvije strašne ideologije, s druge strane podsjetnici na ujedinjenje, slobodu, toleranciju i nadu u bolju budućnost.

Naslovna fotka: Unsplash

napulj kolaz sto vidjeti
toskana

Više priča iz europskih destinacija pročitaj ovdje:

  1. brussels belgija
  2. toskana_val_d_orcia
  3. napulj_cornicello

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *