Sljeme ili, kako ga je meni drago zvati, „Zagrebačka pluća“, prava su riznica staza i izleta u prirodu na kojem će sebi primjerenu stazu naći i potpuni početnici u planinarenju, ali i iskusniji planinari koji u svojim nogama imaju i puno puno veće izazove i planine. Ono zbog čega posebno volim Medvednicu jest činjenica da postoje staze koje omogućavaju i kraće planinarske izlete, od 1-2 sata, što mi je idealan odabir kad usred dana ili usred tjedna pronađem 2-3 sata slobodnoga vremena i želim ih provesti u prirodi i šumi. 

Jedna od meni najdražih staza upravo za takve breakove od par sati je staza Mikulići-Risnjak, poznatu i kao Staza 9. 

Staza 9 na Medvednici: Mikulići-Risnjak

Početak ove staze nalazi se na Mikulićima, iznad Črnomerca, točnije u ulici Talani, ispred kućnoga broja 43. Ondje ćeš pronaći prostor za parkirati svoje vozilo, na samom početku staze, na kojem je natkriven stol s klupicama koji će ti dobro doći na povratku, taman da se blizu auta malo odmoriš i presvučeš ili preobuješ.  

medvednica_mikulici_risnjak

Prvi dio staze prolazi u malo ozbiljnijem usponu koji je u izraženoj jarugi, pa ako je imalo mokro budi spreman da će ovdje biti blata, čak i ako ostatak staze bude potpuno suh. No, ovaj dio staze moežš proći i po bridu jaruge, gdje je staza donekle uska, ali uvijek suša i s lijepim pogledima na bokove Sljemena

Nakon ovog malo strmijeg uspona, dolaziš do klupice gdje po potrebi možeš odmoriti, a potom staza nastavlja laganim usponom kroz prekrasnu šumu. Nakon 10-ak minuta hoda dolaziš do račvanja staza, gdje se staza sastaje s onom iz Gornjeg Vrapča, a na tebi je da pratiš markaciju staze 9 i nastavljaš sada ponovo nešto strmijom dionicom. Na ovom strmijem dijelu malo pripazi samo na korijenje koje izbija iz tla, kako ne bi zapeo ili se spotaknuou. 

Sada ponovo dolaziš na ravniji dio staze, odnosno promenadu koja se zove Mirni hlad, a nakon prolaska ovim dijelom dolaziš ponovo do jednog račvanja. Kako se radi o samo dvije opcije iste staze, savjetujem da svaki put prođeš drugom opcijom, kako bi upoznao obje. Nakon ovoga dijela, nakon 10-ak minuta hoda stižeš na zavoj šumske ceste koju markacija ostavlja već nakon par desetaka metara i nastavlja u smjeru Risnjaka, što je i dalje označeno markacijama s brojem 9. 

Na ovoj stazi će ti se prikazati nekoliko šumskih vidika na jugozapadni dio grada, pa zastani i uživaj u vidicima. Na zadnjem dijelu staze ćeš se susresti s izvorom Janoka, te prijelazom preko improviziranog mostića, dolaziš na livadu pod planinarskim domom Risnjak. 

medvednica_mikulici_risnjak

Ukoliko si u boljoj formi i vremenski si ograničen, ovu staze možeš proći za manje  od 60 minuta u jednom smjeru. Ukupna visinska razlika početka i kraja staze je 374 metra. Staza je jako lijepa, mekana i možeš se odlučiti za nju i s mlađim članovima obitelji ili onima koji nisu u najboljoj formi. 

Ako ćeš se više ipak šetati, odmoriti koji put i uživati u rijetkim, ali jako lijepim vidicima, izdvoji si više vremena za uspon. Dužina staze od parkiranog vozila do planinarskog doma Risnjak je nešto malo duža od 3,5 kilometra kilometara. 

medvednica_mikulici_risnjak

Pored doma imaš veliko dvorište s klupama na kojima možeš odmoriti, pojesti sendvič ili popiti vode. Dom je preko tjedna zatvoren pa to imaj na umu ako se na ovu stazu uputiš van vikenda. Meni je najdraže upravo za takvih dana otići na Sljeme jer izbjegnem gužvu, mogu na miru uživati u svakom dijelu staze i odmoriti na vrhu te si dati vremena koliko želim za sjesti i uživati u zvukovima i mirisima prirode. 

Inače, dom je izgrađen 1955. godine i nalazi se na nadmorskoj visini od 703 m na šumskom proplanku na području Medvednice zvanom Pongračevo. Radi se o prekrasnoj drvenoj kući s crvenim prozorima koja se prekrasno uklopila u prirodu. 

medvednica_mikulici_risnjak

Ako pak dođeš preko vikenda, moći ćeš uživati i u tradicionalnim obrocima koje susrećemo u planinarskim domovima, poput graha s kobasicama ili fine i tople štrudle. 

Meni je ovo jedna od najdražih staza na Sljemenu za odabrati tijekom tjedna jer često gotovo da nikoga ne sretneš tijekom cijeloga uspona i spuštanja, što je – ako u šumu odeš, primjerice, nakon radnog vremena – pravi reset i za um i za tijelo. 

Korisne informacije za stazu Mikulići-Risnjak na Medvednici:

  • Početak staze: ulica Talani, Mikulići (iznad Črnomerca)
  • Parking: ulica Talani
  • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
  • Dužina i trajanje staze: Opisana staza je duga oko sedam kilometara, a prođe se za dva do tri sata, ovisno o kondiciji planinara. Na stazi se prođe visinska razlika u iznosu od 374 metara.
  • Za koga je prikladna staza: Staza je jako lijepa, mekana i možeš se odlučiti za nju i s mlađim članovima obitelji ili onima koji nisu u najboljoj formi. 
  • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Da, planinarski dom Risnjak koji je otvoren vikendima
horvatove_stube

Otkrij još staza na Medvednici:

  1. slap sopot medvednica
  2. Kameni_Svati_medvednica
  3. brestovac_staza_55