Zima je pred vratima, pa stoga vikendima kreni u posjet destinacijama koje i u najhladnijem dijelu godine pružaju mnogobrojne sadržaje. Vinkovci, jedno od najstarijih naselja u Europi (postoje više od 8000 godina) su grad koja će te oduševiti već na prvi pogled. Parkiraj automobil u centru grada i kreni u razgled. Tijekom prosinca i Vinkovci ‘dišu’ u ritmu Adventa – sadržaja je puno, na svakom dijelu grada, pa ćeš vrlo brzo shvatiti da je nevjerojatno posebno osjetiti zimu na istoku Hrvatske. Posebno jer Vinkovci pričaju divnu priču o dalekoj prošlosti, ali i budućnosti, običajima kojeg grad pažljivo čuva, crticama iz prošlosti koje su grad oblikovale, poznatim sugrađanima, ali i inovativnim i kreativnim ljudima koji svojim radom grad daju ‘ono nešto’.

Prva (a može i zadnja kad obiđete Vinkovce u potpunosti) stanica neka ti bude jedan od najkreativnijih kafića u ovom gradu. Naziva se Hang Loose i čim zakoračiš u njegovu unutrašnjost shvatiti ćeš da ga ne možeš nazvati (samo) kafićem. Mjesto je to na kojem možeš popiti odličnu (i povoljnu) kavu, ali i neko retro piće (poslužuju Spezi), veliki izbor craft pića, ali i čaj poslužen onako kako se to pilo u Vinkovcima sredinom 50-ih godina prošlog stoljeća.

Vinkovci_zimi

Vlasnici ovog prostora su Ana i Matija Vukoja koji njeguju taj prepoznatljiv ‘retro đir’ i kroz najmanje sitnice u uređenju, ali i doživljaju prostora. U prednjem dijelu kafić izgleda poput Hollywoodskog filmskog seta, nedavno otvoreni Hang Loose salon replika je stana sa sredine prošlog stoljeća čiji će te detalji oduševiti ali i podsjetiti na ono što si i sam imao u svojim interijerima. U trećem dijelu nalazi se dvorište u kojem se često održavaju i koncerti. Hang Loose funkcionira kao dnevni kafić, mjesto za izlaske, ali i domaćin jedinstvenog Rockabilly festivala koji se svake godine održava u Vinkovcima.

Posjeti Vinkovački gradski muzej

O puno daljoj prošlosti čut ćeš u blizini Hang Loose bara, u Vinkovačkom gradskom muzeju. Nemoj ga zaobilaziti jer je vrlo kreativno osmišljen, a kroz postav možeš vrlo lako naučiti puno o prošlost ovog grada. A kad saznaš kako je grad nastao i tko ga je sve oblikovao, suvremeni razgled će biti pravi doživljaj! Dakle, Vinkovci postoje, kako smo već spomenuli, više od 8000 godina. Razlog je vrlo jednostavan – grad ima odličan položaj (najsjeverniji meandar Bosuta s lijevom obalom koja je oduvijek zaštićena od poplava) pa su ga naseljavale kulture od neolitika do danas.

Svaka od njih ostavila je svoj zanimljiv trag, o čemu možeš čuti više u prekrasnom gradskom muzeju Vinkovaca. Postav je kružni, a priča itekako zanimljiva, posebno ispriča li ti je ravnatelj muzeja (arheolog i zaljubljenik u povijest Hrvoje Vulić). Upravo u gradskom muzeju vidjet ćeš izložak jedne od najstarijih duda na svijetu (pripadala je Vučedolskoj kulturi), Tantalovu posudu (originalna srebrna posuda pronađena je u Dugoj ulici 26 gdje ju je zakopao bogati stanovnik Cibala – rimskih Vinkovaca krajem 4. stoljeća. Riječ je o posudama koje su ukrašene ugraviranim ornamentima i tehnikom niello, a pronađeni natpisi otkrivaju da ih je izradio majstor Antoninus iz Akvileje), čuti sve o jedinstvenim ornamentima koji se nalaze na Orionu – keramičkoj posudi oslikanoj crno bijelim kvadratićima koja datira iz 2600. godine prije Krista. Orion je vinkovački misterij koji mijenja život ovog grada i to od 1978. kad je prilikom kopanja skloništa za objekt hotela Slavonija, na prvi dan proljeća pronađen ovaj arheološki predmet. Njega ćeš upoznati u muzeju, a njegovu raskoš doživjeti ‘na korzu’ koji je u potpunosti ukrašen elementima ovog kalendara.

Korzo i muzej spaja prekrasan gradski park koji odijeva ruho nekoliko puta godišnje (za Rimske dane, Vinkovačke jeseni…) a sada je ono najsvjetlije, satkano od nekoliko tisuća lampica i zanimljivih instalacija. Velik park, kako ga nazivaju Vinkovčani leži u središtu nekadašnjeg prometnog čvorišta Cibala (Vinkovci su oduvijek poznati kao čvorište puteva) a kad malo bolje pogledaš park, vidjet ćeš bistu bana Josipa Šokčevića (rođeni Vinkovčanin zaslužan za početak gradnje glavnih željezničkih pruga), ali i prolaz ‘šlingeraj’ koji priča priču o tradiciji ovog kraja i šokačkoj baštini koju grad njeguje.

Kreneš li prema rijeci Bosut pogledaj dobro pročelja zgrada. Vidjet ćeš neobičan prozor, koji se po ‘šokački’ naziva Kibicfenster! Riječ je izbočenom prozoru kojeg su nekad mogli imati samo imućno građani, a naziv je izvedenica njemačkih riječi kiebitzen – promatrati, viriti, gledati i riječi Fenster – prozor. Dakle, prozor je nekadašnja ‘nadzorna kamera’ koju su najviše koristile žene i djevojke koje su morale navršiti 17 godina da bi mogle gledati kroz prozor i tako promatrati cijelu ulicu i što se u njoj događa. Djevojke su tako promatrale i potencijalne ženike, taj prozor služio je i za udvaranje pa se često nazivao i „prozorom ljubavi“.

U blizini strogog centra Vinkovaca, uz Bosut ćeš doći u naselje Krnjaš (od centra 5 minuta lagane šetnje) gdje ćeš čuti priču o “šokačkom Romeu i Juliji” – Mariji i Ivanu Kozarcu. Priča je to o zabranjenoj, nikad realiziranoj ljubavi dvoje mladih ljudi koji su zajedno odrastali na ovom mjestu i o ljubavi koja nije mogla biti realizirana iz nekoliko razloga- Marija i Ivan bili su rođaci u trećem koljenu, ali i Ivanova bolest i prerana smrt.

Za svog života, ovaj pisac napisao je dosta vrlo zrelih pjesama, a najpoznatija (Mariji posvećena) je ljubavna pjesma “Milovo sam garave i plave”, koja je postala narodni klasik ovoga kraja i vječno svjedočanstvo platonskoj ljubavi. U čast ove ljubavne priče, 2016. godine ispred rodne kuće Ivana Kozarca postavljen je spomenik Mariji i Ivanu Kozarcu koji sjede na klupi i sramežljivo se drže se za ruke. Marija se, kako priča kaže, udala se kasnije za vinkovačkog poduzetnika Guttmana, a njezin unuk, koji i danas živi u Vinkovcima svjedoči da je bila vrijedna žena, koja je u molitveniku držala Ivanovu sliku i nekoliko njegovih rukopisa i pjesama. O načinu života Ivana Kozarca svjedoči i njegova rodna kuća, danas vrlo simpatičan mali muzej kojeg možeš razgledati uz odlično stručno vodstvo Katarine Stanić, čija je obitelj kupila derutnu kuću te joj u obnovi dala mogućnost da priča priču o povijesti Vinkovaca.

Gastro ponuda u Vinkovcima

Na putu prema centru grada, ponovo ćeš pratiti tok rijeke Bosut. Pogledaj je dobro – činit će ti se da ju je zima uspavala. No – i ljeti ona lijeno vijuga Vinkovcima – zapravo, kako je rekla turistička vodičica Tihana Jurić ‘ne znate – da l’ teče ulijevo ili udesno’ što je gotovo prirodni fenomen. Za dobar fiš u Vinkovcima se kaže da je gastro fenomen, jer svatko tko ga ‘pravi’ ima svoj recept. Recept ima i glavni kuhar kultnog restorana Marabu u centru Vinkovaca, koji je tijekom dana vrlo ugodan restoran u kojem možete pojesti moderno spremljenu hranu upotpunjenu tradicionalnim namirnicama, a uvečer mjesto za izlazak Vinkovčana svih generacija.

Vinkovci_zimi

U zimskom jelovniku su tako glavne zvijezde kombinacije sa Slavonskim kulenom – mazalice s feta sirom i kulenom, homemade njoke u slavonskom umaku od kulena s baby špinatom, biftek u slavonskom umaku na domaćem mladom krumpiru s čipsom od kulena. Na ovom se mjestu može pojesti i moderna slastica, a ako želiš nešto tradicionalno sjedni u automobil i kreni prema Šokačkom stanu. Ovo je odlično mjesto za izlet (možeš boraviti na imanju cijeli dan) ali i tradicionalni restoran gdje se pripremaju ‘Tački’. Riječ je o slastici bez koje je nezamisliv malo bolji šokački ručak, a koja je napravljena od kombinacije tijesta i pekmeza od šljive, kuhana te upotpunjena makom, orasima ili prezlama.

Može li se popiti kvalitetna rakijica u Vinkovcima? Za one koji dobro znaju da je ‘šljiva’ rakija s tisuću mogućnosti, u ovoj priči neka daju priliku jednoj drugoj Slavonskoj rakiji. U kušaoni Abelo (nalazi se nekoliko minuta vožnje od centra Vinkovaca, u prigradskom naselju Mirkovci) možeš kušati jedinstvenu rakiju napravljenu na bazi rakije od meda bez dodatka bilo koje druge vrste rakije kao podloge, što je inače uobičajeno. Vlasnici brenda i OPG-a, Jelena i Velimir Babić u svojoj kušaoni nude ‘klasiku’, ali i limited edition rakiju Chillabelo (slatka rakija s čili papričicom), ali i posebno kreirane ginove. Zlatni Pannonian Gold Gin sa šljokicama i okusom karamele, Pannonian Sea Gin je plavi gin sa šljokicama s dodatkom soli s panonskog područja, Honey Spirit Gin gin je s destilatom meda, Forest Fairy Gin – “šumski” gin s okusom mente te Firefly Gin koji svijetli u mraku pod UV svjetlom kao krijesnica i ima odličan okus manga. Predan rad ovog bračnog para prepoznat je i šire, što svjedoči nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, bronca u kategoriji craft turizam.

Vinkovci su od Zagreba udaljeni manje od tri sata ugodne vožnje, grad je vrlo jednostavan za vožnju i istraživanje, u strogom centru grada (s pogledom na gradski park) nalazi se Turistički ured u kojem će te dočekati nasmijana direktorica Martina Matković koja će ti sa svojim djelatnicima dati sve informacije o atrakcijama koje nudi ovaj grad, a želiš li u razgled grada u društvu vodiča i to će biti moguće jer na ovom mjestu možeš dogovoriti i susret s jednim od njih. I da – u Vinkovce se može i vlakom, kako bi oživio tradiciju koju ovaj grad ima kad je željeznica u pitanju. Zanimljivo je dodati kako su na kraju prošlog stoljeća Vinkovci imali status jednog od najvažnijih željezničkih čvorišta u Europi. Na željezničkoj je stanici bilo jako živo – vlak je kretao svake četiri minute, bilo je oko 360 polazaka i odlazaka te 50 000 putnika dnevno, kolodvorska restauracija bila je kultno mjesto u gradu (radila je cijelu noć), a kroz Vinkovce je prolazio i kultni Orient-Express. U njemu se, negdje između Vinkovaca i Slavonskog Broda dogodilo i zagonetno ubojstvo koje je u svom romanu opisala Agatha Christie

Foto: Nikola Zoko

Više o predivnoj Slavoniji pronađi ovdje:

  1. zlatna _slavonija
  2. od_ivane_do_tadije
  3. slavonija_baranja
  4. dravska_prica_slavonija