Slavonija je pravi dragulj, bilo da u ovaj dio Hrvatske ideš jer želiš uživati u poznatom slavonskom gostoprimstvu, gastro i eno delicijama, upoznati se s bogatom povijesti ili voliš uživati u prirodi. Slavoniji se uvijek iznova možeš vraćati jer ćeš prilikom svakog putovanja otkriti nešto novo. Ako si u potrazi za zanimljivim obiteljskim izletom tijekom kojeg ćeš naučiti pregršt toga o prirodi, njenoj zaštiti, ali i povijesti Virovitičko-podravske županije, uputi se u mjesto Noskovci gdje se nalazi Posjetiteljski centar Dravska priča

Moderni, informativni i nadasve zanimljiv Posjetiteljski centar Dravska priča nalazi se 180 kilometara istočno od Zagreba, a kao što samo ime govori, smješten je uz desnu stranu Drave. Ono što je zanimljivo je činjenica da se Centar nalazi u bivšem ljetnikovcu poznatog grofa Draškovića iz 19. stoljeća, a okružen je i raskošnim i stoljetnim perivojem. Ovo područje je od osobitog značaja za očuvanje biološke raznolikosti, a zaštita prirode počinje već 1969. godine, kada je zaštićena skupina stabala kao spomenik parkovne arhitekture, odnosno gore spomenuti perivoj. 

dravska_prica

Zaštita je dodatno proširena 2007. godine uvrštavanjem vrijednih staništa uz rijeku Dravu u sastav Nacionalne ekološke mreže, danas europske ekološke mreže Natura 2000. Naselja općine Čađavica uz rijeku Dravu ušla su 2011. godine u sastav 1. Regionalnog parka proglašenog u Republici Hrvatskoj, Mura-Drava, koji je 2012. godine postao dio prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, pod zaštitom UNESCO-a, a područje je i sastavni dio Zelenog pojasa Europe (Green Belt of Europe).

dravska_prica19

Kako to inače, nažalost, biva, ljetnikovac je tijekom godina izgubio na svom značaju te je polagano, ali sigurno prepušten svom propadanju. No, uz pomoć puno truda, rada, volje, želje i dobre ideje, pokrenut je projekt Dravske priče koji uz pomoć EU fondova revitalizira zapuštenu zgradu i njenu okolicu te pretvara ovo područje u prirodnu oazu, centar znanja i očuvanja prirode. 

Dravska priča: sve što trebaš znati prije izleta

Dravska priča nudi raznolik sadržaj koji je usmjeren i prilagođen kako organiziranim grupama, poput škola ili raznih društava, ali i individualnim posjetiteljima. Tako se, primjerice, organiziraju Škole u prirodi, terenska nastava, ali i razgledavanje uz stručno vodstvo koje je uključeno u cijenu ulaznice.

dravska_prica

Dravska priča – cjenik individualnih ulaznica: 

  • Perivoj – obilazak uz stručno vodstvo (do 45 min): cijena za odrasle: 2,65 €, obiteljska ulaznica (2 odrasla + djeca) 5,97 €, djeca od 6 do 18 godina 1,33 €, umirovljenici, studenti, osobe s invaliditetom 1,33 € 
  • Multimedija – obilazak uz stručno vodstvo: cijena za odrasle 6,64 €, obiteljska ulaznica (2 odrasla + djeca) 15,93 €, djeca od 6 do 18 godina 3,98 €, umirovljenici, studenti, osobe s invaliditetom 3,98 €
  • Obilazak Centra (prizemlje i potkrovlje) – uz stručno vodstvo: cijena za odrasle 2,65 € , obiteljska ulaznica (2 odrasla + djeca) 6,64 €, djeca od 6 do 18 godina 1,33 €, umirovljenici, studenti, osobe s invaliditetom 1,33 €
  • PC Dravska priča – svi sadržaji: cijena za odrasle 9,29 €, obiteljska ulaznica (2 odrasla + djeca) 19,91 €, djeca od 6 do 18 godina 4,65 €, umirovljenici, studenti, osobe s invaliditetom 4,65 €  35 kn, djeca do 6 godina u organiziranom posjetu 2,65 € 
dravska_prica4

Radno vrijeme Dravske priče:

  • PON zatvoreno za posjete
  • UTO, SRI, ČET, PET:  9:00 – 14:30 sati (organizirano razgledavanje postava multimedije u 9:00, 11:00 i 13:00 sati)
  • SUB, NED: 11:00 – 18:00 sati (organizirano razgledavanje postava multimedije u 12:00, 14:00 i 16:00 sati)
  • NAPOMENA: ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Centar je zatvoren za posjetitelje

Ono što je posebno kod Dravske priče je osobni pristup zaposlenika koji će svakom posjetitelju uz stručno vodstvo otkriti po čemu je ovo mjesto toliko posebno. Moj savjet je da svakako uzmeš ulaznicu za sav sadržaj jer ćeš tako steći pravi dojam zbog čega je Dravska priča tako posebna. 

Što ćeš sve doživjeti u Dravskoj priči

Kako se Centar za posjetitelje Dravska priča nalazi na višestruko zaštićenom području, postav je usmjeren na interpretaciju bioraznolikosti, edukaciju posjetitelja i očuvanje baštine. 

Svoj posjet započni upoznavajući prizemlje i potkrovlje Centra. Tu ćeš ući u svijet sova, istražit ćeš kutak leptira, uživati u ptičjoj pjevaonici, zakoračiti u čudesnu šumu, otkriti začarani svijet dravske šume, njenih vila i vilenjaka… 

Svaki kutak Dravske priče je pomno uređen i svaki detalj priča svoju malu priču i pridonosi potpunom doživljaju. Svoje misli možeš pustiti da lutaju u romantičnom zimskom vrtu, mašti se prepustiti u vilinskom kutku ili proširiti svoje znanje o sovama i šišmiša u udobnom dnevnom boravku. 

U Dravskoj priči možeš i prespavati. U potkrovlju te čekaju sobe s 34 kreveta, a cijeli prostor funkcionira kao hostel. Kupaonice su zajedničke, a svim gostima na raspolaganju stoji kuhinja koja se nalazi u prizemlju. 

U podrumu te čeka prava multimedijalna poslastica o Dravi, njenom toku i njenim zanimljivim stanovnicima. Tu ćeš zaviriti u dabrovu nastambu, otkriti sve o pticama koje žive na ovom području, zaviriti u gnijezda, proučavati kako to izgleda lopoč ispod vodene površine… U podrumu Dravske priče se ujedno nalazi i znanstveno-istraživačka stanica. 

U samom perivoju te čeka ugodna šetnja u kojoj ćeš doznati sve o zaštiti životinja, vidjeti oporavište za bijele rode, diviti se orlu štekavcu, vidjeti pokoju sovu i tražiti male kornjače u jezeru. 

U Dravskoj priči također možeš iznajmiti bicikl te aktivno istražiti ovaj dio Slavonije. Na raspolaganju stoje i kanui. 

Dravska priča je stvorena za aktivni, edukativni i zanimljiv vikend bijeg, pogotovo ako prespavaš u ovom predivnom ljetnikovcu. Jedan dan izdvoji za upoznavanje s Centrom i uživanje u dnevnom boravku, perivoju i zimskom vrtu, a drugi dan istraži Dravu, bilo na biciklu, u kanuu ili pješke. 

klopotec
kriznica

Otkrij još zanimljivih priča iz Slavonije:

  1. papuk_jankovac
  2. jankovac_papuk
  3. ruzica_grad
  4. slavonija_baranja