Svi smo upoznati s činjenicom da je Hrvatska poznata kao zemlja otoka i otočića. Kako i ne bi kada ih imamo preko 1.200, što ih čini najbrojnijim u Jadranskom moru. No, jesi li znao da na Dravi postoji jedini naseljeni riječni otok u Hrvatskoj u kojem još uvijek vlada mir, priroda je posve netaknuta, a to područje se nalazi pod više vrsta različite zaštite prirode? U pitanju je Križnica, otok koji je smješten nedaleko od Pitomače u Virovitičko-podravskoj županiji na samoj granici s Mađarskom. 

Moram biti iskrena, posjetila sam brojne jadranske otoke, od Lošinja i Krka, preko Paga, Hvara, Brača i Korčule. Čak sam ponosna na činjenicu koliko otoka mogu nabrojati bez da uopće o njima moram razmišljati. No, za Križnicu, jedini naseljeni riječni otok u Hrvatskoj, do svog posjeta nisam čula. To je samo pokazatelj koliko prirodnih bisera se nalazi u Hrvatskoj koji tek čekaju da ih istražiš. Vrijeme je da zakoračimo na Križnicu. 

otok_kriznica_podravina

Križnica – otok do kojeg možeš doći samo skelom ili preko visećeg mosta

Sami dolazak na Križnicu je doživljaj za sebe. Postoje dva načina kako možeš prijeći na drugu stranu Drave. Tu je skela koja prevozi putnike na svaki put sat, a iznad nje se ljulja famozni viseći most. 

Izgradnja mosta započela je 1967. godine, a gradio se više od dvije godine. Most je dug 250 metara, a sačinjen je od 1326 dasaka. Koristi se od 1969. kao jedina veza stanovnika s kopnom kada je vodostaj rijeke Drave prenizak ili previsok. Projektirao ga je Matej Meštrić, poznat i kao autor vodotornja u Vukovaru. Zanimljivo je što ovaj most zapravo nikad nije dobio uporabnu dozvolu. Namijenjen je isključivo pješacima i biciklistima, no priče govore kako su (ludo) hrabri pojedinci preko njega čak prelazili i u Fićeku. 

Most je, naravno, tijekom godina obnavljan i prelazak preko njega je pravi doživljaj, pogotovo ako u tom trenutku ispod tebe krene u pogon skela. S mosta se pruža predivan pogled na Križnicu, ali i na tok rijeke Drave. Za one koji se boje visine, potrebno je malo hrabrosti za prelazak jer viseći i most sa sobom vuče – pretpostavljaš i malo ljuljanja. No, bez brige, samo hrabro korak po korak. Jer prelazak preko famoznog visećeg mosta je doživljaj za sebe i svakako ga nemoj propustiti. 

Ako se ipak bojiš visine ili dolaziš na Križnicu s osobnom automobilom, pričekat ćeš ipak skelu koja vozi na svaki puni sat do 19 navečer. Skela je u upotrebi od 1975. godine, veličine je 15 x 8 metara i može prevesti, vjerovao ili ne (iskreno ja se i dalje čudim) do 20 tona tereta. Prema statističkim podacima iz 2021. godine skelom je prevezeno 50 tisuća putnika i 30 tisuća vozila. Ova brojka je iznenađujuća uzimajući u obzir da na otoku danas živi samo 76 stanovnika. 

Križnica – prirodna oaza mira na rijeci Dravi

Bez obzira na gore navedenu brojku, Križnica je i dalje zadržala potpuni mir i spokoj. U doslovnom i prenesenom smislu riječi na ovom dravskom otoku ćeš se isključiti od užurbanog i, budimo realni, tako napornog vanjskog svijeta. 

Naime, što više koračaš preko mosta i ulaziš “dublje” na otok, to signal na mobitelu ostaje na drugoj strani Drave. Iskreno, u ovo doba kada nam je mobitel postao proširenje naše desne ruke i buljimo u njega trebali ili ne trebali (a većinom zapravo ne trebamo), sve više sam obožavatelj onih destinacija na kojima do pristupa informacijama iz vanjskog svijeta teže mogu doći. Postali smo ovisni o tom malom čudu tehnologije, vječno pod pritiskom da ćemo nešto propustiti, a sva ta količina (nepotrebnih) informacija stvara pravi šušur i na koncu napetost. Destinacija gdje mogu pustiti misli da uživaju u danom trenutku, gdje udišem svježi zrak i istražujem netaknutu prirodi – veliko DA!

Križnica je poznata kao područje gdje su najbolje razvijeni meandri Drave. Jedni oblik ovog otoka uspoređuju s cvijetom s pet latica, dok drugi s dlanom. Što god vidio u obliku jedno je sigurno – Križnica je uistinu posebna!

otok_kriznica_podravina

Koliko govori i činjenica da se ovo područje nalazi pod različitim tipovima zaštite. Križnica je proglašena prirodnom baštinom i ubraja se u značajni krajobraz, dio je Regionalnog parka Mura-Drava, Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav i Natura 2000 te je upisana u Upisnik zaštićenih područja. 

Osim po svojim meandrima, Križnica je poznata po flori i fauni i izrazito velikoj raznolikosti i brojnosti ptica. 

Obavezno posjeti moderni multimedijalni Centar za posjetitelje Križnica

Otok je svoju ponudu nedavno obogatio za moderan i multimedijalni Centar za posjetitelje u kojem ćeš upravo otkriti zbog čega i kako je ovo područje Drave stiglo na sve gore spomenute liste zaštite. 

Nedavno otvoreni Centar smješten je u nekadašnjoj vojnoj karauli koja potječe iz vremena kada se granica s Mađarskom strogo čuvala. Vojni objekt je kasnije prenamijenjen u školu, a danas priča priču o dravskim rukavcima, staništima, povijesti otoka, tu ćeš otkrit sve o orlu štekavcu, čak ćeš i zaviriti u njegovoj gnijezdo. 

otok_kriznica_podravina

Inače, do Centra vozi turistički vlakić (usklađen je sa skelom), što je odličan odabir ako Križnicu želiš istražiti bez automobila. Sama vožnja vlakićem za odrasle iznosi dva eura, dok za djecu jedan euro. Možeš odabrati i kombiniranu ulaznicu – vožnju vlakićem i ulaznicu za Centar za pet eura, dok obiteljska iznosi 15 eura. 

otok_kriznica_podravina

Ono što je specifično je što svaki posjetitelj u sklopu ulaznice dobiva stručno vodstvo, što je izvrsna prilika da dobiješ odgovore na sva pitanja koja te zanimaju. 

U Centru se nalazi bioistraživačka stanica u kojoj se održavaju brojne radionice, predavanja i škole za učenike, ali i druge zainteresirane grupe. Tu je i multimedijalna prezentacijska dvorana, multimedijska učionica, vidikovac i suvenirnica.

Nakon što u Centru istražiš ovaj mistični podravski otok, vrijeme je za neku od mnogobrojnih outdoor aktivnosti. Na raspolaganju ti stoji pješačko-biciklistička staza koja od zgrade vodi do Drave. No, općenito na otoku možeš uživati u hodanju i bicikliranju, a ljeti brojni posjetitelji se opuštaju na pješčanim plažama. 

Križnica, mnogima još skriveni otok, idealna je destinacija za punjenje baterija, bilo da se poput mene uputiš na njega na jednodnevni izlet ili pak planiraš prespavati i potpuno se prepustiti uživanju u ovom netaknutom zelenom raju. 

klopotec

Otkrij još priča iz Slavonije i Podravine:

  1. jankovac_papuk
  2. ruzica_grad
  3. wine_not_festival
  4. velika_zlatni_papuk