Obožavam vinske festivale, posebice one koji spajaju vrhunsko vino, prirodu i kulturno-povijesne znamenitosti. Upravo to čini ekskluzivni vinski festival Wine not!? koji Virovitičko-podravsku županiju na najbolji način predstavlja kao atraktivnu vinsku destinaciju. 

Rujan je rezerviran za treće izdanje Vinskog festivala Slavonije i Podravine, wine not!? koji sljubljuje najljepše okuse i mirise, uživanje u netaknutoj prirodi i bogatoj plemićkoj baštini. Koncept festivala čine, naravno, vrhunska vina ovog kraja, čija degustacija se organizira u manjim skupinama do maksimalno 70 sudionika, a lokacije održavanja se iz tjedna u tjedan mijenjaju. 

wine_not_vinski_festival

Ove godine je festival započeo 1. rujna u romantičnom ozračju, točnije u restoranu Dvorca Pejačević u srcu Virovitice. Drugi event Magic&Wine održao se 8. rujna u dvorcu Janković u Suhopolju gdje su nekoć živjeli grof Ivan Nepomuk sa suprugom barunicom Terezijom i kasnije Elmir sa svojom Ilkom. Urban Wine Party odvijao se 15. rujna u Geo-info centru Voćin gdje su se degustirala vina iz papučkih vinograda. Već dan kasnije uslijedila je manifestacija Vino i mitologija, održana u Turističko informativnom centru Klopotec gdje su posjetitelji uz iznimna vina i podravske zalogaje slušali najljepše priče i legende u interpretaciji Mladena Medaka Gage. 

Kako je bilo na Vinskom partyju u drevnom perivoju

Kako izgleda Wine not!?, imala sam mogućnost uživo  doživjeti na petom eventu u sklopu festivala koji se održavao u Dravskoj priči u drevnom perivoju, mjestu gdje se nekoć odmarao grof Drašković. 

Kako ti inače biva u Slavoniji i Podravini, dobre atmosfere nije nedostajalo ni na samom početku. Sve posjetitelje je dočekala, naravno, rakija i to ona najbolja iz Mamm destilerije iz Pitomače. Ako još nisi imaju priliku, obavezno probaj njihovu rakiju od dunje. No, koja god ti dođe pod ruku, nećeš se razočarati.

Ova večer je bila posebna iz više razloga, ali prije svega zbog činjenice što smo imali mogućnosti kušati vrhunska odležana arhivska vina.

Vrsna hrvatska enologinja Ivana Nemet predstavila je tri izuzetna vina i istaknula njihove karakteristike, često ne odajući koje note ćemo osjetiti, kako bi sami izbrusili svoje okusne pupoljke. 

wine_not_vinski_festival

Na Vinskom partyju kušali smo Agrolandov Sivi Pinot 2020 Vina Historica, Graševinu 2017. Podruma Vineda i Silvanac Zeleni Jezerac kasna berba 2011 PP Orahovica. Za izvrsnu atmosferu bio je zadužen tamburaški sastav Suhopoljski tamburaši, a nije nedostajalo ni gastro zalogaja u obliku slavonskog snacka.

U pauzama između pojedinih degustacija, posjetitelji su u grupama uz stručno vodstvo djelatnika Javne ustanove, uživali u zanimljivom sadržaju Posjetiteljskog centra Dravska priča.

Vinski festival Slavonija i Podravina, wine not!? je u kratkom periodu održavanje postao onaj događaj za koji se traži ulaznica više. To ne iznenađuje jer ovaj jedinstveni koncept na atraktivan način sljubljuje atrakcije ovog dijela Hrvatske – vrhunska vina, predivnu prirodu, povijesno-kulturne znamenitosti, gastro delicije i odličnu glazbu. 

Posjetiti Slavoniju i Podravinu u rujnu? Wine not!? 

Otkrij još zanimljivih vinski priča:

  1. Teran_Wine_Walk_Motovun1
  2. motovun_teran_wine_walk17-min
  3. wineri_2023_rijeka
  4. jankovac_papuk
  5. papuk_sto_jesti_piti