Rijeka je drugog vikenda u ožujku bila place to be – odvijala su se dva festivala Women’s Weekend i WineRi zbog čega se činilo kao da su se svi okupili upravo u Exportdrvu. Kao veliki ljubitelji vina i dobroj zalogaja, nismo mogli propustiti priliku da provjerimo što je ove godine pripremio eno-gastro festival WineRi

Najava festivala je uistinu obećavala – više od 70 izlagača s više od 350 etiketa vina iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Puno vina, rekla bih. I puno izvrsnog vina je bilo, ali i puno više od toga. 

wineri_2023_rijeka

Bogata ponuda WineRi festivala

WineRi se odvijao od 10. do 11. ožujka u Kongresnom centru Exportdrvo od 14 do 20 sati, a koncept je bio jednostavan – kupiš ulaznicu za 20 eur, uz kotizaciju od 5 eur uzmeš svoju čašu i hodaš uokolo dok te noge sigurno nose. Neke posjetitelje nakon pokoje čaše vina i nisu toliko sigurno nosile. U njihovu obranu, bilo je uistinu teško odoljeti svim tim vinskim etiketama…. 

wineri_2023

Čim smo ušli u prostor festivala, znali smo da nas čeka izvrsna zabava. Vesela i pozitivna atmosfera bila je opipljiva i prije nego si zgrabio svoju čašu, a postala je još bolja nakon par degustacija. 

Festival je privukao veliki interes posjetitelja stoga je ispred svakog štanda vlada vreva. No, kako je ponuda bila zanimljiva, posjetitelji su veoma brzo prelazili na druge štandove, zbog čega se nikad nije stvarala nepotrebna gužva niti si za novo punjene čašice trebao čekati dugo. 

Vodeći problem WineRi festivala bio je što probati 🙂 Na jednom mjestu si mogao kušati vina jednih od vodećih vinarija iz Hrvatske, poput Krauthakera, Katunara, Gospoje i Tomaza, ali i isprobati nove etikete od kojih su neke od njih postale i naši favoriti festivala. 

No, na WineRi festivalu nisu se samo predstavili vinari. Ljubitelji rakija, ginova i piva također su uživali u izvrsnim brendovima, a nisu izostali i slatki i slani zalogaji. Tako smo kušali Lungomare čokoladice i ostali oduševljeni ukiseljenim proizvodima brenda Pepefish Riba Dražin. 

Izlagači su redom komentirali kako je ovogodišnji festival nadmašio očekivanja i da nikad nije bilo više posjetitelja. To je zapravo dokaz kako Riječanke i Riječani žele i traže manifestacije ovog tipa. 

Ako se pita izlagače i posjetitelje, ovogodišnji WineRi bio je pun pogodak. Potpuno se slažemo. Osim što smo guštali na samom festivalu, vratili smo se doma punih ruku – bilo je teško odoljeti. A kada otvorimo svoje butelje, nazdravit ćemo ususret novom izdanju WineRi eno-gastro festivala. Znamo da ćemo ga nestrpljivo čekati…

Otkrij još zanimljivih vinskih priča:

  1. motovun_teran_wine_walk17-min
  2. toskana_chianti_brolio
  3. toskana_vino

Tags