Ja sam Mija i obožavam wine&walkove. Kako i ne bih kada manifestacije tog tipa ujedinjuju sve moje strasti – boravak u prirodi, vrhunsko vino, gastro delicije i druženje s ljudima. Upravo u Istri sam bila na svom prvom wine&walku i od tada sam zaljubljena u ovaj tip turističkog sadržaja. Zbog toga nismo htjeli propustiti prvo izdanje Teran Wine&Walka u Motovunu. Čekalo nas je 12 kilometara kroz predivne prirodne ljepote ovog istarskog mjesta i sedam okrjepnih stanica na kojima smo kušali vina od čak devet vinara – rezime nakon 12 kilometara je bio 28 čaša vina, a pala je i pokoja rakija ispod pulta. No, krenimo od početka…

Istra je poznata po svojim wine&walk manifestacijama koje privlače domaće, ali i veliki broj stranih gostiju. Prvo izdanje Teran Wine&Walka održano je 15. listopada i odličan je primjer kako kvalitetan sadržaj produžuje turističku sezonu – uz predivne vizure Motovuna i njegove okolice s čašom u ruci je šetalo čak 500 zaljubljenika u istarska vina

motovun_teran_wine_walk7-min
motovun_teran_wine_walk-min

Na prvu se čini kako tako velika brojka onemogućuje pronalazak vlastitog mira te duge redove, no to se nije dogodilo. Polazak na Teran Wine&Walk započeo je u 9 h i trajao sve do 13 sati, a nakon registracije kod vinarije i hotela Roxanich, svaki sudionik se samostalno uputio na izvrsno označenu stazu kroz prirodne ljepote Motovuna. Upravo zbog toga se u niti jednom trenutku nije stvarala gužva, a svoj mirni kutak je i na samim okrjepnim stanicama mogao pronaći svatko. 

motovun_teran_wine_walk13-min

Mi smo svoju šetnju započeli u 10.30 h uz lagani tempo, a glavni i vodeći moto tog dana je bio – čisto uživanje! Uživanje u pogledima na brojne vinograde i maslinike, na Motovun koji te ponosno prati tijekom cijele vinske avanture, ali i uživanje u vinu i istarskim gastro delicijama. Već na prvoj stanici smo upoznali jednako tako dobro raspoložene sudionike s kojima smo uskoro postali prijatelji po vinu, a kako je bilo izuzetno mnogo pasa, Arya je stekla nove čupave prijatelje. 

Tunel Motovun na trasi Parenzane

Nismo ni napravili prvi kilometar, a već nas je čekala prava poslastica. Podno hotela Roxanich prolazi tunel Motovun dug 222 metra. To je najduži tunel na trasi Parenzane. U pitanju je poznata uskotračna željeznica koja je od 1902. do 1935. godine prometovala sjeverozapadnom Istrom te je povezivala luke Trst i Poreč s mjestima u unutrašnjosti poluotoka.  

Cijela trasa je bila duga 123 km, a na svom putu je povezivala čak 33 istarska mjesta. Na stotu obljetnicu dolazi do obnove željeznice u sklopu projekta “Parenzana – put zdravlja i prijateljstva”. Cijela trasa je uređena i označena putokazima, a postavljene su i brojne ploče koje pripovijedaju priču o Parenzani.

12 km, 7 okrjepnih stanica, 9 vinara i 14 čaša po sudioniku

Odmah nakon tunela dočekala nas je prva stanica. Obitelj Kotiga koja stoji iza Miro Tartufi pripremila je bruschette s namazom od tartufa, a vina Novak su prezentirali svoju Teran iz 2020. i Malvaziju Istarsku iz iste godine. 

Drugi doručak je bio u obliku fritaje s gljivama koju je pripremila konoba Fakin, a od vina na drugoj stanici kušali smo ona od Fakina i Vorića. Inače, vina Vorić stižu iz Buja gdje ujedno imaju i svoju konobu Aquarius gdje te čeka tradicionalna istarska kuhinja. Zavirili smo i u kušaonu vinarije Fakin gdje nismo mogli odoljeti te smo kupili tri butelje (da, tek smo krenuli hodati, a ruksaci su nam već teži…). 

Na trećoj stanici smo uživali u ručku u obliku pašte sa šugom divljači, te u vinima Fakin i Valenta. Upravo s treće stanice se pružao jedan od najljepših pogled na Motovun. 

Vina Fachin i agroturizam Tikel dočekali su nas na svom imanju uz glazbu, istarsku maneštru, a kušali smo Teran i Muškat žuti iz 2021. Naravno, nismo odoljeli te smo posjetili njihov podrum gdje smo isprobali i Rose. Obitelj radi i svoje rakije, te smo presjekli vina uz bisku i orahovac. Već je pao dogovor kako dolazimo na degustaciju, a dobili smo obećanje da će nas čekati i domaći kruh. 

Vina Bertoš i Benvenuti i kiseli kupus sa suhim mesom od konobe Pod voltom čekali su nas na petoj postaji na vrhu brda Šublenta. Tu dominira crkvica Rođenja Djevice Marije iz 17. stoljeća, a mi smo zasjeli na travu, uživali u vrhunskoj čašici uz pogled na vinograde koji su nas okruživali. 

motovun_teran_wine_walk23-min

Izbijamo na cestu i stižemo do poznatog photo pointa Motovuna, a put Teran Wine&Walka nas vodi do vinarije Tomaz koja nas je dočekala s Teranom Barbarossa iz 2018. i svojim poznatim Rose pjenušcem Celeste. Sve to je bilo zaokruženo sirnom platom iza koje stoji OPG Radošević. 

motovun_teran_wine_walk24-min

Za kraj su nas dočekala vina Roxanich, njihova Malvazija Istarska Montana iz 2018. i Teran iz 2009., a šlag na kraju je bila štrudla koju potpisuje Villa Soši. Na otvorenom prostoru hotela i vinarije Roxanich organiziran je početak (ili nastavak, ovisno kako gledaš) zabave uz nastup DJ-a Hokyja. 

Prvi Teran Wine&Walk je pokazao kako Motovun štošta toga ima za pokazati podno svojih poznatih zidina. On je rezultat odlične suradnje svih dionika turističkog klastera sjeverozapadne Istre kojima su se od ove godine priključili upravo Motovun, Oprtalj i Grožnjan. 

Brojke našeg prvog Teran Wine&Walka: prohodali smo 12 kilometara za što nam je bilo potrebno skoro 10 sati. Uživali smo u sedam gastro delicija, a popili smo svako 14 čaša vrhunskog vina i po jednu rakijicu. Ah da, zaboravila sam degustacije prilikom kupnje butelja… 🙂

motovun_teran_wine_walk22-min

Brojke su jedno, a dojmovi su drugo. Naravno, na wine&walk prvenstveno ideš kako bi uživao u prirodi i kušao vina. No, ono što manifestacije ovog tipa čini tako posebnima je vesela, opuštena i bezbrižna atmosfera. 

Mi se nismo s prvog Teran Wine&Walka vratili samo s pet butelja vina, nego i s novim poznanstvima s kojima smo cijelim putem nazdravljali. Kupljene butelje tako imaju jedno posebno značenje jer uz dotična vina već imamo lijepe uspomene. 

istra_hrana
staza_pazin_istra

Otkrij još zanimljivih priča iz Istre:

  1. pustinja_sterna
  2. cingarela_slap
  3. 7_slapova_istra
  4. staza_bozanskih_izvora_rabac
  5. spilja_mramornica