Istra je čudo! Koliko god puta posjetiš ovaj dio Hrvatske, uvijek te uspije iznenaditi, bilo svojim pitoresknim mjestima, gastronomskom ponudom ili prirodnim ljepotama. Prva asocijacija na Istru sigurno nisu planinarske staze, no mogao bi se iznenaditi, Istra ima mnogo toga za ponuditi i na tom polju. Upravo jedna od najpopularnijih staza, ona 7 slapova, nalazi se u Istri. Ako si na njoj uživao, onda će te jednako oduševiti i staze koje povezuju Rabac i Labin. U pitanju su Staza božanskih izvora i Sentonina staza koju smo mi istražili tijekom jedne od prvih sunčanih subota krajem veljače. 

Staza sedam slapova je toliko popularna da ćeš na njoj tijekom vikenda vidjeti veliki broj izletnika, što može i pokvariti boravak u prirodi. Mi na cijelom potezu od oko 15-ak kilometara skoro u niti jednom trenutku nismo bili sami na stazi. 

rabac_labin_staza

Evo zbog čega trebaš posjetiti Stazu božanskih izvora i Sentonina stazu

Ako želiš uživati u žuboru slapova, potočića i prelaziti mostiće, ne moraš nužno ići do Buzeta. Rabac i Labin skrivaju dvije predivne staze, koje možda nisu toliko velebne, kilometarski duge i ne plijene poglede velikim brojem slapova, no one pružaju pravi bijeg od prirode. One su manje popularne i razvikane, stoga ćeš na stazi vidjeti manju količinu ljudi. No, nisu zbog toga manje ljepše. 

staza_bozanskih_izvora

Ne znam je li zbog samih naziva, potočića i brzaca, mnogobrojnih mostića ili nečeg posve drugog, no ove staze odišu tajnovitom magijom zbog čega cijelo vrijeme misliš da ćeš možda uz potočić ugledati prelijepu vilu ili neko drugo mitsko biće. A možda sam ja samo bila pod utjecajem brojnih fantasy serija koje smo u zadnje vrijeme gledali. 

staza_bozanskih_izvora_rabac

Kako kombinirati Stazu božanskih izvora i Sentonina stazu i stvoriti kružni izlet?

Nakon proučavanja pojedinih izvora i tragova staza, odlučili smo za uspon do Labina iskoristiti Stazu božanskih izvora, a Sentonina stazu iskoristiti za povratak do Rapca. Imaj na umu da se ove dvije staze u jednom dijelu preklapaju, pa često na internetu zna biti pomutnje oko toga koja je koja staza. 

Ako poput nas svoj izlet započinješ u Rapcu, obje staze počinju i završavaju u uvali Maslinica kod kampa, odnosno nogometnog igrališta. Kako smo staze posjetili izvan sezone, bez problema smo auto parkirali kod kampa. 

staza_bozanskih_izvora_rabac

Odmah prije nogometnog igrališta se nalaze ploča i natpis koji upućuju na stazu. Prošli smo nogometno igralište i s lijeve strane tada presušenog potoka se priključili Stazi božanskih izvora (ili Sentonina stazi jer se na tom potezu poklapaju). 

Nakon par koraka slijedi uspon te uskoro dolazimo do prvog vidikovca, odnosno pogleda na slapiće potoka Pećina koji se ulijeva u tirkizno jezero u zaljevu Maslinica. Slijedi uspon na kojem se odmičemo od potoka i stižemo do križanja staza. Staza lijevo vodi do ostataka crkvice sv. Hadrijana, mi svoj put nastavljamo ravno. Tu pristupamo starom putu koji je nekoć povezivao Rabac i Labin. 

staza_bozanskih_izvora_rabac

Ponovno stižemo do potoka, prelazimo prvi mostić i uskoro stižemo do novog križanja staza. Tu se nalazi i klupica, mjesto idealno za napraviti pauzu. Mi smo prilikom povratka upravo tu uživali u svom ručku. 

Ovo križanje je malo zbunjujuće. Desno se račva Sentonina staza, lijevo se nastavlja Staza božanskih izvora, dok je ravno isto moguće doći do Labina. 

Mi svoj put nastavljamo lijevo koji vodi iznad potoka. Stižemo do najljepšeg dijela staze, barem ako mene pitaš. Uzmi si vremena i upijaj svu ljepotu ovog dijela Istre. 

staza_bozanskih_izvora_rabac

Staza nas vodi sve do Negrijeve špilje unutar koje se nalazi nepresušni izvor koji je nekoć pokretao stari mlin čiji se ostaci nalaze pokraj najvećeg slapa koji se ulijeva u gore spomenuto jezerce. 

Staza se blago uspinje i uskoro izbijamo podno starog dijela Labina. Upravo izvor Šćurak u predjelu Podvinje ispod gradskih zidina je bio glavni gradski izvor do kojeg su dolazile žene i nosile vodu u teškim brentama. 

labin_istra

Staza izbija pored poznate pizzerije Rumore (ako planiraš za ručak isprobati jednu od njihovih poznatih pizza, računaj da se stol mora rezervirati ranije). Mi smo produžili i napravili kratku pauzu za kavu na terasi jednog labinskog kafića. 

Inače su bogate plemićke obitelji gradile bunare (šterne) za skupljanje kišnica u dvorištima svojih palača, a kuće na selu su imale svoj kalić, odnosno baru, uz koji se nalazio veliki obrađeni kamen na kojem se prtila brenda. Vodovodna mreža dovedena je u Labin 1937. kada je podignuta i gradska fontana te vodoskok na šetalištu San Marco. 

labin_istra

“U Kranjcima je na vjenčanjima bio običaj da mlada s brentom dođe na izvor gdje bi joj kum pomogao napuniti brentu dok su svatovi u karnicu bacali novac za blagostanje u braku”, piše u opisu staze u službenoj brošuri. 

Sentonina staza za povratak do Rapca

Kako bi se priključio na Sentonina stazu, potrebno je proći pored gore spomenute pizzerije, proći mjesto gdje smo Stazom božanskih izvora stigli u Labin i za par koraka stižemo do nove markacije koja se spušta podno gradskih zidina. Uz pomoć staze ćemo izbiti na cestu koja vodi do Rapca. Dolazimo do ureda turističke zajednice, skrećemo desno u uličicu Škrilice te pored kuće/apartmana Rajković srećemo lijevo i priključujemo se stazi. 

labin_istra

Inače staza je dobila naziv po labinskoj božici Sentoni, zaštitnici putnika, a kako piše, vodi kroz najljepši zaštićeni prirodni krajobraz Labinštine. 

Prvi, relativno kratki dio staze je uređen, no odjednom smo stigli do dijela gdje bi se staza trebala nastaviti lijevo. Tu su se za vrijeme našeg boravka nalazila dva drvena stupića i konop, što aludira da tu nije nastavak staze. Prirodno smo nastavili spuštanje desno, no tada smo shvatili da se ne nalazimo više na službenoj stazi. Naime, imali smo trag ucrtan na pametnom satu. Vratili smo se na gore spomenuto križanje i prošli smo mimo drvenih stupića. 

sentonina_staza

Od tog mjesta pa sve do križanja sa Stazom božanskih izvora put je vidno zapušten, zarastao, a drveni mostići su u toliko lošem stanju da se jedan sastoji od samo jedne drvene grede koja omogućava prelazak preko potoka. 

Također smo na jednom dijelu nakon mostića uz sami potočić ugledali ogromnu količinu smeća

sentonina_staza1

Uskoro prateći potok stižemo do neke farme, odnosno privatnog posjeda, a taj dio staze je posve zarastao. Netom prije izbijanja do križanja, postavljena je žičana ograda koju smo morali preskakati. Očigledno je osoba čiji se posjed nalazi uz stazu, odlučila onemogućiti pristup istoj ili barem smanjiti broj izletnika. 

U većini tekstova na internetu se ova staza samo hvali bez da igdje stoje podaci o njenom stanju. Pretpostavljam da su upravo zbog toga ispred privatnog posjeda postavljeni drveni stupići koji bi trebali ukazati na to da je taj dio trase zarastao i da se ne koristi. S druge pak strane, svi GPS tragovi upravo prolaze tim prvotnim dijelom Sentonina staze, što je posve konfuzno. Mi smo pratili službeni trag, no očigledno je da on više nije u funkciji. 

Isto tako se postavlja pitanje o čemu govore svi tekstovi novijeg datuma. Najvjerojatnije autori tekstova nisu prohodali stazu nego se svi međusobno citiraju. 

Na koncu nakon privatnog posjeda izbijamo na ono križanje gdje se nalazi klupica, radimo pauzu za ručak i polagano se spuštamo prema početnoj točki izleta. 

Kod gore spomenutog prvog vidikovca nismo se spuštali do jezerca jer je bilo strmo, a mi smo bili u društvu psa koji nije baš za preskakanje potoka i sajle. Ako želiš možeš se spustiti jer sam po fotkama vidjela da postoji jedan mali dio staze koji uz pomoć sajli prelazi direktno preko potoka na drugu stranu. Staza dalje vodi prema početnoj točki.

Koristiti Sentonina stazu – da ili ne?

Na koncu se postavlja pitanje ići uopće tim dijelom trase ili ne. Pretpostavljam da kod drvenih stupića gdje se staza nastavlja ravno prema dolje staza izbija također kod vodećeg križanja, no kako nismo išli tim dijelom, nemoj me uzeti zdravo za gotovo. 

S obzirom na svu moguću postavljenu žičanu ogradu na jednom dijelu stazu, ne bih baš voljela da sam nabasala na vlasnika iste. 

staza_bozanskih_izvora_rabac

Staza nije opasna niti posve neprohodna, no nije onako idilična kako se o njoj piše. Taj dojam poprilično narušava stanje same dionice. Stoga sam procijeni hoćeš li je koristiti ili ne.

Iskreno, nadam se da će se Sentonina staza ponovno urediti i vratiti prvotnom sjaju jer je priroda uistinu lijepa. 

Kako god bilo, Staza božanskih izvora i Sentonina staza je odličan odabir za jednodnevni izlet koji se izvrsno može kombinirati i posjetom samom Rapcu i/ili Labinu, a za vrijeme ljetne sezone možeš uživati i u kupanju. 

sedam_slapova

Korisne informacije za kružnu turu Staza božanskih izvora – Sentonina staza:

  • Početak staze: uvala Maslinica kod kampa i nogometnog igrališta (Rabac). Možeš ići i u suprotnom smjeru tada je početak staze u starom dijelu Labina pored pizzerije Rumore
  • Parking: mi smo se parkirali pored kampa u uvali Maslinica prije nogometnog igrališta (no to je bilo izvan sezone)
  • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
  • Dužina i trajanje staze: Opisana staza je duga 6,6 km, a za nju nam je bilo potrebno dva i pol sata uz pauze na stazi (bez pauze u Labinu). Staza spada pod K1 (kondicijski lagana) i T1 (tehnički nezahtjevna). Cijelu rutu možeš pogledati ovdje.
  • Za koga je prikladna staza: Staza nije tehnički ni kondicijski zahtjevna, prikladna je i za početnike. Traži spretnosti prilikom prelaska potoka. 
cingarela_slap
staza_pazin_istra

Otkrij još zanimljivih priča iz Istre:

  1. spilja_mramornica
  2. rovinj
  3. dajla_palaca