Kada te put odvede u Pitomaču i okolicu, nipošto nemoj propustiti novi turistički biser na Kladarskom bregu. Naime, na ovom pitoresknom bilogorskom bregu, osvanuo je novi moderni Turističko-informativni centar Klopotec, a među vodećim atrakcijama ubraja se divovski klopotec koji u ovoj izvedbi služi kao vidikovac s kojeg se pruža pogled na Bilogoru, Papuk, Psunj, susjednu Mađarsku i tok rijeke Drave. 

Moderni i novi Turističko-informativni centar Klopotec smješten je na bilogorskom Kladarskom bregu, a osim vidikovca, sastoji se još od iže i vinskog podruma u kojem posjetitelji mogu degustirati pokoju čašu vina lokalnih proizvođača.

klopotec_podravina

U ovom centru ćeš doznati priču i o bilogorskim mitološkim bićima, poput lijepih vila, malih lovaca, malih jagara ili lugara, zubatog stvora bez stalnog obličja glođana, bilogorskih divova veda, zemaljskog duha Bergmandela koji luta napuštenim bilogorskim rudnicima ili vodenog čovjeka, vodenjaka koji vreba po barama, potocima i ribnjacima. 

Što je zapravo klopotec?

Inspiracija za novi vidikovac koji se nalazi u sklopu Centra, pronađena je u jednom od tradicionalnih simbola pitomačkih vinograda. U pitanju je jednostavna drvena sprava koja je koristila snagu vjetra kako bi bučila, odnosno klopotala, te tako tjerala ptice sa zrelih grozdova. 

Vidikovac zapravo predstavlja osam metara visoki klopotec s kojeg s pruža nezaboravan pogled na sve četiri strane svijeta. Moram priznati da je ideja i sama realizacija odličan primjer kako uklopiti tradiciju pojedine destinacije u pretvoriti je u modernu atrakciju koja nadopunjuje turističku ponudu. 

Nakon što si uživao u predivnom pogledu i degustirao vino lokalnih proizvođača, svoj izlet možeš nadopuniti nekom od brojnih outdoor aktivnosti koje se nude. U Centru možeš iznajmiti bicikl te se uputiti na jednu od mnogobrojnih biciklističkih staza, a na raspolaganju su i brojne pješačke i planinarske staze. 

Kako do novog TIC Klopotec?

Doći u ovaj idilični kutak Podravine vrlo je jednostavno. U središtu Pitomače treba krenuti cestom prema jugu i kroz Otrovanec doći u Sedlaricu gdje pitoma podravska ravnica prelazi u brežuljke Bilogore. Tada smjerom putokaza lijevo prema Turnašici i slijedom putokaza za Aršanj, put Podravske krvi, pa na raskrižju skretanje lijevo prema Kladarskom bregu.

Ako pak dolaziš iz smjera Osijeka ili Virovitice, onda ćeš nakon Špušić Bukovice, a prije Lozana skrenuti lijevo, pa preko Vukosavljevice i Turnašice dolaziš do podnožja Aršanja gdje ćeš skrenuti lijevo prema Kladarskom bregu.

kriznica

Otkrij još zanimljivih priča:

  1. kopacki_rit
  2. papuk_jankovac
  3. jankovac_papuk
  4. ruzica_grad