U 2024. godini obilježava se 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Organizirano planinarstvo u Hrvatskoj započelo je 1874. kada je u Zagrebu osnovano Hrvatsko planinsko družtvo (HPD) sa ciljem istraživanja dotad nepoznatih planinskih krajeva Hrvatske. 

Osnivanjem HPD-a Hrvatska se uvrstila među prve zemlje svijeta koje su imale svoju nacionalnu planinarsku udrugu. U početku su u planinarskoj udruzi uglavnom djelovali prirodoslovci i drugi istraživači, od kojih su mnogi ujedno bili osnivači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilišta u Zagrebu i pokretači mnogih znanstvenih, kulturnih i društvenih zbivanja.

150_godina_planinarstva

Godine 1898. počeo je izlaziti časopis Hrvatski planinar, koji izlazi i danas kao jedan od najstarijih časopisa u Hrvatskoj i ujedno jedan od najstarijih planinarskih časopisa u svijetu.

U dugoj povijesti hrvatskog planinarstva osobito su značajne brojne alpinističke ekspedicije u sva svjetska velegorja, uključujući i uspješne ekspedicije na najviše vrhove svijeta, kao i postignuća speleologa koji istražuju bogat podzemni svijet Dinarskoga gorja. 

Hrvatski alpinisti izveli su 19 ekspedicijskih uspona na vrhove više od 8.000 metara, među kojima i uspješne uspone na najviši vrh svijeta Mount Everest (8.848 m), a također su ispenjali sve najviše vrhove i najzahtjevnije stijene na svim kontinentima. 

Spelelološka djelatnost imajdugu tradiciju i brojna svjetski zapažena postignuća koja predstavljaju temelj za brojna značajna znanstvena i primijenjena istraživanja. 

Godine 1950. godine upravo u Hrvatskom planinarskom savezu osnovana Hrvatska gorska služba spašavanja, koja se snažno razvila i postala prepoznatljiva javna služba za spašavanje na svim neurbanim terenima gdje se mogu primijeniti spašavateljska znanja, vještine i oprema. Tijekom Domovinskog rata hrvatski planinari aktivno su se uključili u obranu domovine, a u Hrvatskom planinarskom savezu je od najspremnijih alpinista, speleologa i gorskih spašavatelja formirana specijalna postrojba Glavnog stožera HV-a (Planinska satnija Velebit).

Hrvatski planinari aktivno se skrbe o više od 6.500 kilometara planinarskih putova i 160 planinarskih domova kuća i skloništa. Dodatni sadržaj za planinarenje pružaju planinarske obilaznice, među kojima je najpopularnija Hrvatska planinarska obilaznica s 158 kontrolnih točaka i šest stupnjeva priznanja. 

Po programima HPS-a svake se godine provede više od stotinu raznovrsnih planinarskih škola. Planinarske izlete, ture i pohode u planinarskim udrugama vode planinarski vodiči školovani u HPS-u po standardima krovne svjetske planinarske i penjačke asocijacije (UIAA). 

Hrvatski planinarski savez njeguje i bogatu nakladničku djelatnost, s obiljem raznovrsnih udžbenika, priručnika, vodiča, dnevnika i drugih izdanja. Među obiljem sadržaja na mrežnoj stranici HPS-a nalaze se Interaktivna planinarska karta Hrvatske, bibliografija časopisa Hrvatski planinar s digitaliziranim časopisima, registar planinarskih putova, podaci o svim hrvatskim vrhovima, planinarskim kućama, nositeljima stručnih naziva i dobitnicima priznanja HPS-a te obavijesti iz rada planinarskih udruga i komisija HPS-a.

150_godina_planinarstva

Planinarsku zajednicu danas čini 340 planinarskih udruga s više od 40.000 članova, udruženih u Hrvatski planinarski savez. Savez jedna je od najvećih sportskih udruga u Hrvatskoj i najveća nevladina organizacija koja se bavi zaštitom prirode. Hrvatski planinarski savez provodi zahtjevne projekte, aktivno surađuje s državnim i javnim tijelima iz područja sporta, turizma, kulture i zaštite prirode te zastupa Hrvatsku u svjetskim i europskim planinarskim asocijacijama.

Obilježavanjem 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj 2024. godine Hrvatski planinarski savez predstavit će planinarskoj i široj javnosti bogatu tradiciju i postignuća hrvatskog planinarstva. U siječnju i veljači sedmeročlana alpinistička ekspedicija izvest će niz penjačkih uspona u Patagoniji

150_godina_planinarstva

U subotu 13. travnja 2024. održat će se uspon na Klek kod Ogulina u spomen na susret prije 150 godina kada je na tom mjestu inicirano osnivanje naše planinarske udruge. U svibnju 2024. HPS će u Nacionalnom parku Paklenica na Velebitu ugostiti nacionalne planinarske saveze iz svih europskih zemalja kao domaćin glavne skupštine Europske unije planinarskih saveza (EUMA). 

Priprema se i otvorenje planinarske obilaznice po našoj najvišoj planini Dinari, Dani hrvatskih planinara na Bilogori, izdavanje prigodne poštanske marke, a 15. listopada 2024. obilježit će se točno 150 godina od osnivačkog sastanka HPD-a u Zagrebu. 

150_godina_planinarstva

Planinarske udruge članice HPS-a uključit će se u obilježavanje organiziranjem i sudjelovanjem u 150 atraktivnih izleta u hrvatske planine u ciklusu „150 izleta za 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj“. Komisije HPS-a također će brojne svoje akcije posvetiti 150. obljetnici hrvatskog planinarstva, a planirano je i izdavanje prigodne monografije i video filma. Tijekom godine održat će se također i niz javnih predavanja, izložbi, dani otvorenih vrata planinarskih udruga te raznovrsne druge aktivnosti. Proslava 150. obljetnice završit će tradicionalnim pohodom Tragom prvog izleta HPD-a po Samoborskom gorju 17. svibnja 2025.

Video najavu 150. obljetnice, kalendar „150 izleta za 150 godina“ i sve informacije o obljetnici možeš pronaći na web stranici HPS-a.

U suradnji s Hrvatskim planinarskim savezom na Under Dreamskies svaki mjesec ćeš čitati velike priče i feljtone, moći ćeš pratiti sve najave događanja i uspona – proslavimo 150. obljetnicu na najbolji način! Vedro!

150_godina_planinarstva_hrvatska