Brač nije zanimljiv samo zbog svojih divnih plaža i pitoresknih gradića, on je uvijek bio privlačan i brojnim planinarima zbog svojih staza s kojih se pružaju nezaboravni pogledi. Planinarski potencijal je sada i prepoznat – predstavljena je nova kružna planinarsko-turistička staza Via Brattia koja je duga čak 135 km, a povezivat će 12 najljepših i najatraktivnijih lokacija otoka Brača.

Bračka obilaznica nije atraktivna samo planinarima, ona je kreirana tako da u njenim izazovima mogu uživati i rekreativci, nudeći tako turistima dodatnu uslugu u sklopu aktivnog turizma. 

Via_brattia

„Uz potporu svih jedinica lokalne samouprave otoka Brača i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, ova „okobračka“ staza zajednički je projekt svih turističkih zajednica našeg otoka te općina Pučišća i Nerežišća. Izrada zemljovida je pri samom kraju, a poslove markiranja preuzelo je bračko Planinarsko društvo Profunda. Po završetku markacije i tiskanja karte, Brač će konačno dobiti dugo sanjanu, prekrasnu planinarsko-turističku stazu. Pokret, učenje i sadržajnost, novi su turistički trendovi koji putnike obogaćuju neprocjenjivim iskustvom, a sunce i more, samo su bonus u ovoj priči“ ističe Ive Cvitanić, direktor TZ grada Supetra. 

Via_brattia

Via Brattia prolazit će kroz brojne bračke znamenitosti, poput Pustinje Blaca, Zmajeve špilje, ali i kroz vodeća bračka mjesta, poput Supetra, Bola i Milne, a nisu zaboravljene ni najljepše bračke uvale. Ova staza sigurno će se ubrajati među ljepše hrvatske obilaznice, nudeći i izvan sezone atraktivan sadržaj planinarima, ali i turistima koji traže aktivan odmor u prirodi.

Foto: Pexels, Privatno

U potrazi si za zanimljivim planinarskim stazama s pogledom na more?

1. Kako sam otok Krk upoznala na teži način – planinarenjem po kršu

2. Risnjak – nepravedno zanemaren nacionalni park koji treba biti na tvojoj must see listi

3. Viševica – jedan od najljepših vidikovaca Gorskog kotara