Via Adriatica Trail je veliki planinarski izazov, prvi hrvatski long distance trail koji se proteže preko 1.100 km od Istre do Dubrovnika, a sada su dva Bračanina odlučila prohodati cijeli put i to za humanitarne svrhe. Oni će prijeći 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja, 7 županija i 52 općine, a mi možemo sponzorirati svaki njihov kilometar.

Daniel Lončar i Ranko Dragičević odlučili su se uputiti na Via Adriatica avanturu s ciljem prikupljanja sredstva za terapije za Bračke pupoljke. U pitanju je udruga koja okuplja roditelje i djecu s teškoćama u razvoju na otoku Braču. 

Na Via Adriatica Trail zbog udruge Brački pupoljci

Možda si i čuo za ovu udrugu koja se prošle godine izborila za izmjenu Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu – napokon je omogućen besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka na potrebne terapije na kopnu. 

Daniel je kineziolog, planinar, ronioc, padobranac, maratonac, svjetski putnik i Ironman triatlonac. Ranko je profesionalni vatrogasac, planinar i triatlonac i kako na službenoj stranici opisuje “prije i nakon svega suprug i otac dvije djevojčice koji sebi voli zadavati ekstremne ciljeve”

Kad sam prvi put čuo za Via Adriaticu, odmah mi je bila želja sudjelovati na nečemu tako velikom i moćnom kao što je ta staza, najveća dugometražna staza u Hrvatskoj duljine 1.100 km, koja prolazi preko najviših vrhova u Hrvatskoj i povezuje neka od najljepših mjesta na svijetu. U isto vrijeme bio sam pun ushita i divljenja, ali i tužan zbog nemogućnosti odlaska na taj put koji zaposlenom, obiteljskom čovjeku zbog svog trajanja ostaje samo nedostižan cilj”, priča Ranko.

No, čim je supruga dala zeleno svijetlo i ostale kockice sjele na svoje mjesto, pozvao je Daniela, čiji su hobiji uvijek bili vezani uz pomicanje granica, a posebice nešto što mnogima zvuči nemoguće i neizvedivo, da mu se pridruži na putovanju.

“Kad je došla ideja da to sve napravimo za humanitarni cilj, nije me se trebalo više nagovarati!”, napominje Daniel.

Tako su Ranko i Daniel zajedno krenuli u razradu plana koji je izrastao u pravi projekt, humanitarnu akciju za Bračke pupoljke, 1.100 kilometara za 1.100 terapija.

Kako možeš pomoći Danielu i Ranku?

Udruga Brački pupoljci godinama pruža tisuće besplatnih sati terapije za gotovo 70 djece na otoku Braču. Trošak jednog sata terapije prosječno iznosi 100 kn, a Daniel i Ranko žele ovom akcijom prikupiti 110.000 kn, odnosno 100 kn po kilometru.

Planinarima možeš pomoći sponzoriranjem njihovih kilometara! Tako sponzoriraš terapije za djecu!

Ranko i Daniel na avanturu kreću 20. ožujka, a Via Adriatic Trail planiraju proći narednih 50-ak dana. 

Sve detalje ove hvalevrijedne akcije te gdje i kako uplatiti donacije možeš pratiti na službenoj stranici 1100kilometara, te na službenom Instagram i Facebook profilu.

FOTO: 1100 kilometara

Nastavi čitati dalje:

  1. via_adriatica_trail
  2. via_brattia
  3. dinara_sinjal_
  4. tatjana_savoric_moja_planina-min