Sjećam se svog prvog posjeta Kraljičinom zdencu, tada omiljenom izletištu na Sljemenu, točnije Medvednici. Bilo je to negdje za vrijeme studentskih dana. Oduševila me romantična, pomalo mistična lokacija koja ti se odmah uvuče pod kožu. Kao studentica sam tada samo prošla pored izletišta jer je studentski budžet bio ipak rezerviran za menzu. 2016. je restoran deložiran i sve do danas je zjapio prazan. Izletnici su prolazi pored njega, a mnogi su već zaboravili kako je to bilo dok su vrata Kraljičinog zdenca bila otvorena. 

Kako Večernji list piše, Kraljičin zdenac uskoro otvara svoja vrata, točnije već u lipnju prvi planinari i izletnici mogu uživati na nekoć popularnom izletištu. 

Što se zapravo dogodilo s Kraljičinim zdencem?

Ovo popularno izletište na Medvednici je desetak godina bilo vođeno bez odgovarajuće dokumentacije te je 2016. službeno zatvoreno. 

“Do lani su se vodili sudski sporovi i rješavali imovinskopravni odnosi između Grada i države, odnosno postupak povrata sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Drugim riječima, Grad nije bio vlasnik sve dok to nije riješeno, a sad kad je napokon raščišćeno, Kraljičin je zdenac spreman za nove posjetitelje”, piše Večernji list

Novi vlasnik je ugostitelj Teo Karanušić koji je pokupio ključeve te kreće u oživljavanje ovog kultnog mjesta. Kako je ispričao ekipi iz Večernjaka, Kraljičin zdenac će ostati u rustikalnom stilu, veliki naglasak će se staviti na popratni dječji sadržaj, kao što je igralište. Od hrane možemo očekivati klasična i autohtona jela, a definitivno će izletnici obožavati štrukle, štrudle i knedle. Pivnica Medvedgrad bi trebala biti zadužena za ponudu pića. 

Crna kraljica se vraća

Vjerujem da će najbolje ići pivo upečatljivog naziva Crna kraljica jer upravo je njen lik usko povezan s Kraljičinim zdencem. 

Naime, Barbara Celjska, žena kralja Sigismunda, bila je poznata po nadimku Crna kraljica. Ne, nije to bila simpatična, velikodušna i nježna osoba. Svoj nadimak je prema predajama zaradila zbog svoje zloće, a priče govore kako je njen gavran do smrti znao kljucati njoj ne baš tako drage ljude. 

Bila je poznata i po mnogobrojnim ljubavnicima koje je, navodno, kada bi joj dosadili bacala s vrha kule. Priča se čak da na Kalniku postoji skriveno blago umrljano njenom krvlju te da njen duh zna šetati oko stare utvrde. 

Vjerovao ili ne u ove legende, predaje govore kako je ovo mjesto na Medvednici dobilo ime upravo po Crnoj kraljici. Barbari, ne pivu, da ne bude zabune 😀

Kraljičin zdenac je zapravo izvor pitke vode, a legende govore kako je Barbara dolazila na ovaj izvor jer se bojala da njeni dvorjani nisu otrovali zdenac na Medvedgradu. 

Inače krajem 19. stoljeća je stazu kod Kraljičinog zdenca izgradio grof Miroslav Kulmer za svoju suprugu Elviru te je tada nosila njeno ime. Danas je ova staza poznata kao Staza Miroslavec. 

Oko Kraljičinog zdenca oduvijek kruže brojne priče i legende. Osobno se nadam da popularno izletište napokon okreće jednu dobru stranicu bez zakulisnih priča i nevidljivih fusnota. Moj budžet već odavno nije rezerviran samo za studentsku menzu te se veselim ručku u novootvorenom Kraljičinom zdencu. Popit ću sigurno i Crnu kraljicu.

Kada si na Medvednici, otkrij sljedeće staze:

  1. Kameni_Svati_medvednica
  2. medvednica_planinarenje_djeca
  3. brestovac_staza_55