Rijetko koja planina u Hrvatskoj na tako malom prostoru nudi toliko raznoliko planinarsko, penjačko, ali i turističko iskustvo. Na Kalniku možeš uživati na poučnoj stazi ili se upustiti u penjačkoj avanturi, biti svjedok burne povijesti ovog kraja ili samo guštati u dobrom obroku u planinarskom domu. 

Kalnik se ubraja među popularnija planinarska izletišta u Hrvatskoj. Dug je 16 kilometara, a visok u prosjeku od 400 do 500 metara. Ova planina ima dva usporedna grebena, onaj sjeverni je šumovit, a na južnom strše stijene. Na tako malom području nalaze se čak dvije impresivne gradine, vrhovi Vranilac i Mali Kalnik i stijene poznate kao Sedam zuba. Veliki dio Kalničke gore je proglašeno zaštićenim krajolikom, a područje oko Malog Kalnika ima status posebna botaničkog rezervata. 

kalnik
Gradina Veliki Kalnik

Bogata povijest Kalnika puna je raznih legendi

Na udaljenosti od samo desetak minuta od planinarskog doma nalazi se gradina Veliki Kalnik koja je svjedok burne povijesti ovog kraja. 

Po prvi put se spominje u 13. stoljeću, a sastojao se od tri dijela. Prvi dio je sagrađen u doba provale Tatara, a smatra se da se u Velikom Kalniku tada skrivao i sami kralj Bela IV. 

Plemići šljivari

Oko Velikog Kalnika kruže brojne legende, a među njima i legenda o kalničkim “šljivarima”. Naime, Tatari su došli podno gradine 1241. godine te su shvatili da je ne mogu osvojiti samo tako. Odlučili su izgladnjeti svoje protivnike. 

Legenda govori kako su lokalni stanovnici pristizali pod okriljem noći podno utvrde te bacali šljive vojnicima. Uz pomoć tih “magičnih” šljiva vojska nije bila gladna te su Tatari odustali od opsade. Tatari su krenuli u pohod na Jadran te su na Grobničkom polju doživjeli poraz. Bela IV. je odlučio nagraditi hrabri narod te je u znak zahvalnosti stanovnike proglasio plemićima, a mnogi su ih zbog ljubomore i zavisti nazivali “šljivarima”. 

Crna kraljica i Pusti grad

Najintrigantnija legenda kruži oko kralja Sigismunda, točnije njegove žene Barbare Celjske koja je poznata pod nadimkom “Crna kraljica”. Pogađaš, nadimak nije dobila jer je bila srdačna i nježna. Bila je poznata po svojoj zloći i okrutnosti. Navodno je njen gavran do smrti znao kljucati njoj ne tako drage ljude. Poznata je bila i po svojim brojnim ljubavnim aferama. 

kalnik
Pogled s gradine na planinarski dom Kalnik i vrh Vranilac

Tako se Barbara spetljala s kaštelanom Velikog Kalnika s kojim je na konjima jednom odjahala do Malog Kalnika. Shvatila je kako je to idealno mjesto za njihova druženja. Uskoro se kaštelanin umislio te se počeo iživljavati nad lokalnim plemstvom. Oni to nisu htjeli trpjeti te su kralju cinkali Barbaru i kaštelanina. On je dobio otkaz, a Barbara je ostala zatočena u Češkoj. 

Mali Kalnik se naziva i Pusta Barbara, a stari grad Pusti grad. Legende govore kako je njezino krvlju dobiveno zlato zakopano u okolici starog grada, a čuvaju ga zmije. Kada zimi puše jaki vjetar te kada se pojavljuju riđovke i poskoci, mnogi smatraju da je za to zaslužan duh Crne kraljice.

Tijekom stoljeća je gradina Veliki Kalnik nadograđivana, a nisu je uspjeli osvojiti ni Turci. Od 18. stoljeća gubi na svojoj važnosti, a danas se smatra najočuvanijom utvrdom u tom dijelu Hrvatske. 

Danas možda nećeš vidjeti duh Crne kraljice niti ćeš naći tragove zakopanog blaga (ili?!), no zato ćeš uz Veliki Kalnik vidjeti brojne penjače koji se penju uz skoro pa okomitu stijenu. 

kalnik

Planinarske staze na Kalniku

Na Kalniku se nalaze brojne planinarske staze koje su toliko raznolike da svatko može pronaći onu prikladnu za sebe. 

Najčešće se posjećuje vrh Vranilac koji se nalazi na 643 metara nadmorske visine s kojeg se pruža pogled na Prigorje i Zagorje. Smatra se kako je vrh ime dobio po vranilovoj travi, biljci koja na njemu raste. Pored vrha nalazi se i odašiljač koji narušava pogled i dojam. No, što je tu je. Ni prvi ni zadnji vrh s odašiljačem (tješim se). Metalni žig HPS-a nalazi se na vršnoj stijeni s njezine južne strane u usjeku nasuprot upisne kutije. 

kalnik

Planinarski dom Kalnik – gradina Veliki Kalnik

Doći do Kalnika, a ne posjetiti Veliki Kalnik je pogreška. Od planinarskog doma je potrebno svega desetak minuta. Uspon započinje s livade Podgrađe pokraj parkirališta, a do samog vrha gradine vode kamenite stube. Slobodno odvoji oko 45 minuta za obilazak gradine i uživanje u pogledu.

kalnik
Pogled na Veliki Kalnik s planinarskog doma

Planinarski dom Kalnik – Vranilac

Najkraći, što ujedno znači i najstrmiji uspon je onaj lijevo od planinarskog doma. Uspinje se na asfaltiranu cestu koja južnim pobočjem vodi prema vrhu. Markacija na cestu izlazi kod oštrog zavoja, a napušta je desno prije ograde odašiljača. Tu nas čeka još par minuta strmog uspona do zaravanka te grebenom do samog vrha. Do samog vrha je potrebno oko 20-ak minuta, što znači oko 40 minuta do povratka do početne točke, odnosno planinarskog doma.

kalnik
Penjačka stijena

Staza Sedam zuba

Svi oni koji imaju planinarskog iskustva na stazama koje vode po stijenama i zahtijevaju pomoć ruku, odabrat će stazu poznato kao Sedam zuba. 

Sedam zuba je stjenoviti greben koji se nalazi između gradine Veliki Kalnik i vrha Vranilac. Staza počinje kod planinarskog doma i na pojedinim dijelovima je dosta zahtjevna, a na mjestima postoje klinovi i sajle za pomoć. 

kalnik

Prvom zubu se možeš priključiti na dva načina. Možeš ići poučnom stazom te nakon 30-ak metara stižeš do Prvog zuba. Drugi priključak ovoj stazi nalazi se lijevo od planinarskog doma te ide 30-ak metara uzbrdo. Nekoć su Prvi i Drugi zub stršali iza planinarskog doma, no danas su obrasli šumom te ćeš ih uočiti tek kada dođeš podno njih. 

Nakon Trećeg zuba slijedi spuštanje do malog sedla te se put nastavlja kroz uski “dimnjak”. Uskoro se stiže do stijene u kojoj se nalazi mali prolaz kroz koji se treba provući, no možeš ga jednostavno zaobići s desne strane. 

Najizazovniji je Sedmi zub s kojeg se okomito i uz pomoći sajli spuštamo sa stjenovitog grebena te ravno nastavljamo do samog vrha. Ako nisi baš sklon ovoj “egzibiciji”, otprilike 20-ak metara prije samog ruba zadnjeg zuba desno se možeš spustiti na stazu koja vodi do kraja stjenovitog grebena i vrha, odnosno izbija podno Sedmog zuba. 

kalnik
Spuštanje sa Sedmog zuba uz pomoć sajli

Ova staza možda kilometarski nije zahtjevna, no zato jest tehnički. Staza je duga manje od kilometra, a potrebno je oko 45 minuta za njen prolazak u jednom smjeru. To ovisi i o gužvi na samoj stazi. Do planinarskog doma možeš se vratiti drugom stazom. Ova staza se preporučuje iskusnim planinarima, a treba je izbjegavati tijekom lošeg vremena. 

Kružna kalnička staza

Ova staza duga je oko pet kilometara i može se proći ugodnim tempom za oko dva sata. Kada je otvorena na njoj je postavljeno deset poučnih ploča, no danas su one toliko oštećene da se ova staza više ne može nazvati poučnom. Stazi se možeš priključiti iz oba smjera, no najbolja opcija je krenuti sa sjeverne strane i vratiti joj se južnom. 

kalnik

Stazi se možeš priključiti desno na cesti pokraj doma. U početku ide uspon kroz šumu. Stižemo do križanja staza, desno ide prema Peci, lijevo strmijim usponom do vrha Vranilac. Ravno se nastavlja kružna staza, isprva kolnim putem, a kasnije makadamskom cestom. Nakon 20-ak minuta dolazi se do velikog proširenja gdje se lijevo nalazi vidikovac. Cestu ostavljamo iza sebe te preko livada za oko 15-ak minuta stižemo do ruševina kapele Sv. Martin.

Od kapele nastavljamo desno, kod napuštenih kuća skrećemo lijevo u šumu crnogorice te uskoro stižemo do asfaltirane ceste do vrha. Za oko desetak minuta stazom stižemo do početne točke, odnosno planinarskog doma.

kalnik
Pogled na Zube sa Sedmog zuba

Kalnik uistinu nudi brojne opcije, a koju ćeš stazu odabrati ovisi o tvom iskustvu. Iskusni planinari koji su željni avanture odabrat će stazu Sedam zuba, oni koji nemaju vremena ići će najkraćim usponom, dok oni s manje iskustva i koji imaju više vremena na raspolaganju kružnu kalničku stazu. Ako želiš posjetiti i vrh, možeš se na početku priključiti stazi (gore spomenuto križanje) koja vodi podno Sedmog zuba ili pred sami kraj staze kod asfaltirane ceste. 

Ono što svakako savjetujem jest uz odabranu stazu kombinirati i posjet gradini Veliki Kalnik. Mnogi izletnici čak posjete samo gradinu te uz topli obrok u planinarskom domu uživaju u pogledu s terase. 

Koju god opciju odabrao Kalnik te neće razočarati. Ne ubraja se bez razloga u popularnije planinarsko odredišta u Hrvatskoj. 

papuk_staze

Korisne informacije za posjet Kalniku:

 • Početak staze: sve navedene staze počinju kod planinarskog doma Kalnik
 • Parking: kod planinarskog doma Kalnik
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: staza pl.dom Kalnik – gradina Veliki Kalnik 10 minuta (računaj vrijeme za obilazak i povratak) – za potpuno uživanje u ovoj stazi izdvoji minimalno 45 minuta (T1 i K1); planinarski dom – Vranilac 20 minuta u jednom smjeru (T1 i K1); kružna kalnička staza dva sata, duga oko 5 km (T1 i K1); staza Sedam zuba traje oko sat vremena (ovisno o gužvi) i duga je manje od kilometar, spada pod K1 (manje od pet sati hodanja) te T3 (tehnički zahtjevna, povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala)
 • Za koga je prikladna staza: Staza Sedam zubi je prikladna za iskusne planinare, dok ostale staze mogu prohodati i djeca i kućni ljubimci
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Da, planinarski dom Kalnik
 • Oprez: Stazu Sedam zubi ne koristiti u slučaju kiše i snijega/poledice
horvatove_stube

Otkrij još zanimljivih planinarskih staza:

 1. mali princ,
 2. snjeznik_guslica_staza
 3. ruzica_grad
 4. brestovac_staza_55
 5. samarske stijene