Staza 7 slapova ubraja se među najpopularnije u Istri, a mnogi smatraju da je ovo i najljepša staza tog dijela Hrvatske. Njena popularnost je posebno narasla tijekom protekle godine, a ovu stazu tijekom vikenda znaju posjetiti stotine i stotine izletnika. 

Osobno smo stazu 7 slapova prošli krajem prošle godine i definitivno je svaki zaljubljenik u prirodu treba posjetiti. Kako smo se dobro pripremili za izlet, znali smo kako jedan kratki dio nije šetnjica nego zahtjevniji uspon za koji je potrebna pomoć ruku. No, isto tako smo bili svjedoci brojnih izletnika koji su komentirali da nisu znali da ova staza ima tako tešku dionicu. Također znam i za pojedince koji su se zbog tog dijela staze vratili te nisu nastavili put. Taj dio staze traje kratko te je potpomognut pomagalima.

Kako Glas Istre piše HGSS Stanica Istra je nakon prošlogodišnjeg incidenta, poskliznuća jednog posjetitelja upravo na tom dijelu staze, skrenula pažnju na veliki problem neodržavanja. 

Naime, prošle godine u studenom se jedan izletnik poskliznuo i pao zbog loma infrastrukture. Incident je prijavio mailom HGSS Stanici Istra, Gradu Buzetu, Turističkoj zajednici Buzeta i Istarskom planinarskom savezu. HGSS je na temelju prijave otišao na teren kako bi ustvrdio stanje dotičnog dijela staze. 

Utvrđeno je da nema istaknutog upozorenja težinske razine staze niti izjave o odricanju odgovornosti, da su elementi osiguranja (sajle, sidrišta i ukrućenja sajli), zatečeni na toj dionici staze nepropisno izrađeni (nestandardizirana konstruktivna izvedba neprimjernim materijalom), te da su kao takvi u izrazito lošem stanju (dotrajalost, improvizacija održavanja) što predstavlja sigurnosni rizik za daljnju upotrebu i potencijalnu opasnost od daljnjih nesreća”, piše Glas Istre

7_slapova_istra
Nakon trećeg slapa potrebno je popeti se uz stijenu Greben

Osobno smo tijekom našeg posjeta bili svjedoci lošijeg stanja te se točno sjećam kako smo komentirali da se dotični dio staze treba popraviti. 

“HGSS Stanica Istra u svojoj analizi ističe također da su Grad Buzet, kroz projekt ‘Buzet outdoor’ kao investitor, i Turistička zajednica Buzeta, kroz javno oglašavanje Staze sedam slapova ponudom ovog turističkog sadržaja, preuzeli odgovornost za sigurnost njenih posjetitelja. U smjernicama navodi kako zatečeno stanje zahtjeva hitnu potpunu rekonstrukciju najteže tehničke dionice staze od Komarovog mosta do izlaska na rub kanjona potoka Draga. Dionica zahtjeva standardiziranu tehničku opremljenost osigurane planinarske staze, primjerena upozorenja i javno oglašavanje. Sedam slapova međutim, nije registrirana planinarska staza, dijelom prolazi privatnim šumskim površinama i putovima, trasirali su je buzetski planinari, u to je vrijeme svojom opremljenošću služila svrsi, ali sada je ona daleko posjećenija. Na sve to u Gradu Buzetu kažu kako se trude održavati je koliko mogu i stava su da je to jedna od najodržavanijih staza na području Istre s obzirom na to da su proteklih godina uložena značajna sredstva u njeno održavanje”, piše u nastavku. 

7_slapova_istra
Taj put je potpomognut konopima i klinovima/stepenicama

Staza 7 slapova ubraja se u glavni outdoor adut Buzeta, a isto tako i Istre. S velikim porastom posjetitelja potrebno je uložiti dodatne napore kako bi svi bili sigurni. Također bi dio odgovornosti trebali preuzeti i mediji koji redovito pišu o ovoj stazi, a mnogi je redom svrstavaju u kategoriju šetnica, što ona zbog pojedinih dionica to nipošto nije. 

Kao i kod svakog izleta, bio on lagan ili težak, uvijek savjetujem pamet u glavu te stavljanje sigurnosti na prvo mjesto. Prije svakog izleta je važno dobro se raspitati i pripremiti. Staza 7 slapova nije teška i pruža predivno iskustvo. No, svaki boravak u prirodu traži od nas dozu opreza. 

Nastavi čitati:

  1. brdugac_korita
  2. pazin_staza
  3. 7_slapova_istra