Nakon klimatološkog i kalendarskog, kao šećer na kraju lipnja za nekoliko nam dana stiže i “Margaretino leto” u Bakru. Riječ je o najvećoj kulturno-turističkoj manifestaciji u jednom od najstarijih gradova na Jadranu. Pa kao što je klimatološko ljeto svake godine sve toplije, tako i “Margaretino leto” svakim novim izdanjem podiže ljestvicu inovativnosti svojih programa i sadržaja.

Nadahnuti slijepim vodonošom

Ove godine organizatori su se nadahnuli jednom od najfascinantnijih priča bakarskoga kraja, onom o slijepom vodonoši Ivanu Čopu (1869-1916). Ovaj legendarni Bakranin oslijepio je još kao dječak, što ga nije spriječilo da upozna svaku stopu svoga grada i okolnog područja te s vremenom postane opskrbljivač vodom bogatih bakarskih građana. Time je na mukotrpan način osiguravao egzistenciju majci, sestri i sebi. Nakon što je posjetiteljima predstavljena i lani, kroz interpretacijsku šetnju “Bakar na vrhu”, priča o ustrajnom Ivanu Slijepom, kako su ga zvali, ove godine poslužila je kao podloga za nekoliko vrijednih turističkih programa s društvenom notom, tj. društvenih programa s turističkom, kako okrenete. 

Tako te ove subote, prvog dana “Margaretinog leta”, u Bakru očekuje bogata ponuda sadržaja koja će te zabaviti, ali i podučiti o društvenom položaju i svakodnevici slijepih i slabovidnih osoba. Tijekom radionice “Očima nevidljivo” Emila Mandarića upoznat ćeš Bakar – s povezom preko očiju. Igrificirana tura “Izazov bakarskog vodonoše” Ive Sille pred tebe će postaviti niz zagonetki, čije otključavanje će te provesti skrivenim zakutcima Bakra, ali i podučiti komunikacijskim tehnikama slijepih. Očekuju te i priča o Ivanu Čopu u izvedbi Sabine Gvozdić, kao i tura bakarskog interpretatora Bore Štrbca.

Atraktivni gosti i tematske ture na Margaretinom letu

Tijekom prve večeri ovogodišnjeg “Margaretinog leta” osjetila će dodatno razgaliti izložba tradicijskih barki Jadrana te, kao finale, koncert Gorana Karana na bakarskom Žalu ribara. Ova i ostale slikovite otvorene pozornice Bakra tijekom srpnja će ugostiti i niz drugih atraktivnih izvođača: Kvartet Rucner (11. 7.), 4 tenora (13. 7.) Acoustic project (18. 7.), Vannu (24. 7.). 

Očekuju nas i književne večeri, predstave, ljetno kino te zanimljiva noćna utrka „Valica puna skalica“. S tim u vezi, organizatori najavljuju bogat program aktivno-turističkih sadržaja koji će na mapu “Margaretinog leta” staviti i ostale dijelove bakarskog područja: interpretacijske šetnje “Istraži Rupnikovu liniju” (4. 7.), “Zalutaj na Zlobin” (8. 7.) i “Upoznaj Kukuljanovo” (16. 7.); uspon zborova na Risnjak (10. 7.) te Festival sporta “Oživi šumu” (31. 7.). 

Da sve ove detalje ne bi morali pamtiti, možeš ih pronaći i na stranici www.margaretinoleto.hr, putem koje se možeš i prijaviti na tematske šetnje, ili kupiti ulaznice za naplatna događanja. Na tebi je samo da klikneš i kreneš!

FOTO: PR

Nastavi čitati još zanimljivih priča iz okolice:

  1. kastavska_suma
  2. put_tunera
  3. Risnjak