Proteklog tjedna održan je HIGHLANDER Velebit – najpoznatiji planinarski događaj u Hrvatskoj, koji je okupio 600 ljubitelja aktivnog odmora i prirode. Svi oni odlučili su posljednji rujanski tjedan provesti istražujući veličanstvene planinarske staze na Velebitu, otkrivajući pritom zadivljujuće prirodne čari lijepe Naše. 

U današnje moderno doba, itekako nam je svima potreban digitalan detox, koji planinarenje nudi, a uz to pruža jačanje fizičkog i mentalnog zdravlja, jačanje imuniteta, čist planinski zrak i punjenje baterija. Sve to, i još mnogo više, dobili su sudionici ovogodišnjeg HIGHLANDERA, koji su imali mogućnost biranja duže ili kraće rute, s obzirom da HIGHLANDER nudi dužine staze od 100 km (5 dana, HIGHLANDER), 55 km (3 dana, HIGHLANDER 55) i 30 km (30 sati, HIGHLANDER EXPERIENCE).

Start je za sve tri rute bio isti – Nacionalni park Sjeverni Velebit i Zavižan, otkud su se hrabro odvažili na istinsku avanturu života. Početni dio vodio je kroz Premužićevu stazu, koja se s razlogom ubraja među najljepše staze u Hrvatskoj. 

highlander_velebit

Predstavlja pravo arhitektonsko remek djelo, a prolazi kroz najdivljiji i najnedostupniji velebitski krš. Smatra se kako svaki zaljubljenik u prirodu treba barem jednom u životu proći ovu stazu, jer sadrži raznolike predjele i spektakularne vidike, bilo da se radi o prolasku kroz Hajdučke i Rožanske kukove, pješačenje slikovitim Velebitskim pašnjacima ili pak šarolikim šumskim putevima. 

highlander_velebit

Nakon dva dana avantura je završila za sudionike HIGHLANDER EXPERIENCE programa, koji su se s primorske strane Velebita kružnom stazom vratili na Zavižan. Oni nešto iskusniji i u fizički boljoj spremi, nastavili su dalje put prema Baškim Oštarijama, gdje je bio cilj za HIGHLANDER 55, odnosno prema Starigradu, kada je nakon punih 5 dana završio ovaj once-in-a-lifetime doživljaj pod nazivom HIGHLANDER. 

Osim samog planinarenja, program ovogodišnjeg HIGHLANDERA uključivao je razne ostale sadržaje, poput satova joge, akustičnih nastupa izvođača, predstavljanja knjige našeg najpoznatijeg alpinista Stipe Božića i još mnogo toga.

„Sretan sam jer smo na ovom petom izdanju HIGHLANDERA imali oko 600 sudionika iz čak 15 zemalja svijeta. Mislim da je to dokaz koliko ljudi žude za promjenom, odlaskom u prirodu i pomicanjem vlastitih granica. Na to sam posebno ponosan jer je očito da se Hrvatska pokrenula po pitanju planinarenja i svijesti o očuvanju okoliša. Prošle godine smo imali oko 300 sudionika, a ove godine je brojka duplo veća. Također, na ovogodišnjem HIGHLANDERU sudjelovali su i predstavnici HIGHLANDERA iz Egipta, Maroka, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, kako bi vidjeli događaj u svom najboljem izdanju. Posebno bih se zahvalio našim volonterima, partnerima, Hrvatskoj vojsci i HGSS-u koji su pazili na sigurnost samog događaja koji završava ovaj četvrtak. Veselimo se idućem šestom izdanju koje će se održati sredinom devetog mjeseca sljedeće godine i ovim putem sve koji su se zainteresirali i žele iskusiti prirodu u svojoj punini, ali uz brojne sadržaje i radionice, pozivam da se prijave i sudjeluju u savršenom bijegu od stvarnosti koji nam svima ponekad treba“, izjavio je Jurica Barač, HIGHLANDER, CEO.

highlander_velebit

Uz promociju aktivnog i zdravog načina života kroz planinarenje, jedan od najvažnijih ciljeva HIGHLANDERA jest očuvanje i briga za prirodu koju ostavljamo generacijama u nasljeđe, stoga od samog početka provode tzv. Leave No Trace filozofiju, gdje se sudionicima nalaže da ne ostavljaju svoje smeće, da paze na prirodu i ne ostavljaju ništa za sobom na planini, a pritom je misija organizatora da u budućnosti svi HIGHLANDER događaj(i) nose status “100% Green Eventa”.

highlander_velebit

“Avantura života” glavni je moto HIGHLANDER-a, u kojoj je fokus prije svega stavljen na emocije i jedinstveno iskustvo –prekrasne planinske krajolike, zvijezde na nebu, logorsku vatru, ljudsku toplinu i lijepu gestu, ali i spoznavanje sebe kroz nepoznate i izazovne situacije koje planina nudi. Ovo je iskustvo koje nema cijenu, jer isključiti mobitel na makar i 2 dana, u potpunosti se prepustiti čarima prirode i zaći u najdublje sfere samog sebe – nije li to istinski luksuz?

Foto: Predrag Vučković i Bogdan Kosanović

Nastavi čitati:

  1. premuziceva_staza
  2. highlander
  3. tatjana_savoric_moja_planina-min

Comments are closed.