Odlazak u Srijem i Slavoniju uvijek je dobra ideja, a posebno u vrijeme poklada i školskih praznika. Zato predlažemo odlazak u Županju gdje će se od 18. veljače do 1. ožujka održati najveća tradicijska manifestacija, Šokačko sijelo koje će se ove godine održati po 55. put.

Program će upotpuniti koncerti, glazbene radionice, izložbe, večeri tradicijskih vokalnih skupina, Sijelo pučkih pisaca, dvodnevni sajam Zlatne niti i dva najatraktivnija programa – Pokladno jahanje i Šokački cvit

Pokladno jahanje s više od 80 jahača

„Jedva čekam da poklade dođu!“ moto je manifestacije, a s njim u skladu će 20. veljače više od osamdeset jahača iz čitavog Srijema i Slavonije u narodnim nošnjama jahati središtem Županje. Zaustavit će se na pet mjesta na kojima će ih domaćini dočekati pjesmom, plesom i ukusnim šokačkim delicijama.

Marijan Jović, arhiva TZ grada Županje

Jahači su obučeni u tradicionalnu nošnju: špenzle, kožuh, rajtozne i čizme. Za Županju je specifičan običaj zataknuti rep od fazana na šubare. Nekad su ga nosili samo slobodni momci, a kasnije su taj običaj prihvatili i oženjeni. Danas se Šokačko sijelo ne može zamisliti bez pokladnoj jahanja, koje potječe još od vremena Vojne krajine kad su naši preci čuvali granicu na Savi“, poručio je predsjednik županjske Konjogojske udruge “Stari graničar”, Marko Maroševac.

Šokački cvit, posve neobičan izbor ljepote

Od 1969., kada je Marica Parašilovac iz Gradišta proglašena prvom najljepšom Šokicom Šokačkog sijela, pozornicom ovog jedinstvenog izbora ljepote prošlo je više od tisuću djevojaka. Nekad izbor najljepše Šokice, 1995. postao je Šokački cvit, a za ovu u Srijemu i Slavoniji prestižnu titulu i danas se iz škrinja izvlače najljepše nošnje izrađene u svili, urešene šilingom, zlatovezom i raspletom, neke od njih stare više od stotinu godina.

Marijan Jović, arhiva TZ grada Županje

U fokusu natjecanja je tradicijska nošnja, njezina ljepota i očuvanost, kao i način na koji je djevojka nosi. Ocjenjuju se najsitniji detalji od načina češljanja, ukrasa na glavi, rukama i vratu do izbora čarapa i obuće. Važni su i sklad i ljupkost u hodu, sve ono što krasi pravu Šokicu“, istaknula je direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak.

Koja će se od 23 djevojke, koliko ih se ove godine prijavilo na natjecanje, okititi Šokačkim cvitom, doznat će se 25. veljače u dvorani kina Mladost u Županji. U skladu s epidemiološkim mjerama Šokice mogu podržati samo oni koji imaju važeće COVID putovnice.

Cestom zlatne niti…

Ovogodišnje Šokačko sijelo preklapa se sa školskim praznicima pa je to sjajna prigoda da s obitelji isplaniraš izlet u Srijem i Slavoniju. Odaberi odmor na nekom od seoskih gospodarstava, posjeti jedini očuvani graničarski čardak na Savi, istraži turističku rutu Cesta zlatne niti koja Županju spaja s okolnim selima, posjetite Šumarski muzej u Bošnjacima i prošeći šumskim stazama Spačve, a nisu daleko ni Vinkovci, Vukovar ili Ilok.

Naslovna fotografija: Marijan Jović, arhiva TZ grada Županje

A kada si već u kraju, istraži još zanimljivih priča:

  1. jankovac_papuk
  2. papuk_sto_jesti_piti
  3. uvala_zitna_korcula
  4. kultna_jela_slavonija