Kako bi ublažili negativne posljedice masovnog turizma, vlasti Venecije, talijanskog turističkog bisera odlučuju se na zanimljiv korak.

Venecija je jedna od najposjećenijih svjetskih destinacija te je zadnjih godina sve jači pokret za kontroliranjem količine turista koji se svakodnevno slijevaju na njene povijesne otoke. Uobičajene scene prenapučenih drevnih uličica i opterećenje koje mnoštvo turista stvara na staru i ograničenu infrastrukturu grada, uskoro će možda postati stvar prošlosti. Gradske vlasti već su pokušale zauzdati nekontrolirane gužve u gradu tako da su zabranili pristup velikim kruzerima Veneciji, a sada idu još jedan korak dalje. Naime, u lipnju kreće pilot projekt naplate ulaska u sam grad svima koji posjećuju Veneciju kao dnevni izlet. Bit će potrebno unaprijed se registrirati, platiti određenu cifru te potom dobiti QR kod koji će se skenirati na ulazima u grad.

Prema prvim informacijama, cijene će biti od 3 eura za izvan sezone, do 10 eura u razdoblje najviše sezone. Službeni početak ovog sustava je predviđen za siječanj iduće godine, a do tada će se provoditi eksperimentalna faza u kojoj još neće biti same naplate, ali će se svaki posjetitelj morati registrirati.

Bitno je napomenuti kako će turisti koji ostvaruju barem jedno noćenje u lokalnim hotelima biti oslobođeni plaćanja naknade.

Budući da će se dnevni posjetitelji Venecije unaprijed registrirati, sam broj turista koji će u svakome trenutku biti prisutan na ulicama i trgovima grada će biti strogo kontroliran. Ukoliko se premaši brojka posjetitelja u jednome danu, daljnji ulazak u grad će biti onemogućen. Gradske vlasti na taj način žele spriječiti devastaciju krhke infrastrukture Venecije, koja definitivno nije građena imajući u vidu tolike količine ljudi u gradu u isto vrijeme.

Ukoliko se ovaj projekt pokaže uspješan u očuvanju same Venecije i posljedično poboljšanju samog doživljaja grada od strane gostiju može se očekivati da će i druge svjetske destinacije koje pate od problema prekomjernog turizma pribjeći sličnim metodama. U Hrvatskoj također postoji par kandidata za tako nešto.

venecija

Više informacija i zanimljivosti o Italiji pročitaj ovdje:

  1. dolomiti_seceda
  2. lado_di_carezza
  3. venecija-min