Najdraži nacionalni hobi spajanja vikenda uskoro kreće u punom sjaju, a kako bolje iskoristiti to vrijeme nego uz istraživanje netaknute prirode, upoznavanje prirodnih ljepota i opuštanje s obitelji i prijateljima i guštanje u domaćim specijalitetima. Sve spomenuto čeka te na trodnevnom događanju Tri dana – tri vrha, koji će se održati od 28. do 30. svibnja u prelijepoj Lici.

TZ općine Plitvička jezera, Općina Udbina i TZ grada Gospića zajedničkim snagama pripremaju za posjetitelje odličan program aktivnog odmora – osvajanja tri planinska vrha u tri dana uz popratne sadržaje. Da se ne skrene s pravog, šumskog puta, pobrinut će se i profesionalni planinarski vodiči. U suorganizaciju događanja uključeni su i Park prirode Velebit, HGSS stanica Gospić, PD Mrsinj i PD Željezničar. Planinarski, gastro i glazbeni sadržaji potpuno su besplatni za sve posjetitelje.

Foto: Rade Jug

Budući da penjačke ture nisu posebno zahtjevne, mogu ih savladati i osobe s lošijom kondicijom, kao i ljudi malih nogu. Za izletnike koji žele sva tri dana uživati u svježem planinskom zraku i upoznavati posebnosti ovoga kraja osiguran je i povoljan smještaj u Turističkom naselju Mrzlin grad, više informacija možeš pronaći ovdje.

Foto: Rade Jug

Korenica je prvi domaćin penjanja do vrha Mrsinj, koji se nalazi na istočnom dijelu padine. To su zapravo ostaci srednjovjekovne utvrde „Mrsinj Grad“ (1112 m), nekadašnjega doma knezova Frankopana, a ispod kamenog vrha naziru se ostaci nekadašnje tvrđave. Utvrda Mrsinj Grad, osim obrambene, imala je i crkvenu namjenu. Bila je prvo upravno središte, gdje su stolovali biskupi Krbavske biskupije (od 1185. g.). Nakon osvajanja zelenog vrha, izletnici se spuštaju do turističkog naselja Mrzlin grad. Divan miris lovačkog gulaša iz kotlića, specijalitet ovoga kraja, s kojim ih očekuje domaćin u restoranu Ursula, uz glazbeni program, sigurno će razveseliti i najizbirljivije.

Foto: Ana Antonija Barić

Drugoga dana kreće se iz Udbine oko 10 sati. Otkrivaju se ljepote brda Ozeblin, s kojeg se može vidjeti čak 17 planinskih vrhova, a među njima i Sinjal, najviši u Hrvatskoj te ujedno i jedan od najviših vrhova planinskog lanca Dinarida. Na povratku je moguće posjetiti i poznatu Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini. Izletnicima preporučujemo i razgledavanje mjesta Udbina, kao i vidikovca iznad povijesnog Krbavskog polja. Nakon penjačkih napora i upijanja ljepota netaknute prirode organizira se piknik na livadi za sve posjetitelje. Priprema se domaća janjetina, još jedan od poznatih i omiljenih ličkih specijaliteta, od kojeg okusni pupoljci pjevaju.

Foto: Nikola Mraović

Trećega dana, nakon šetnje po Gospiću, slijedi i treći izazov – brdo Oštra, vrh i kratka gorska kosa u blizini Gospića, četiri kilometara udaljena od središta grada. S vrha se pruža neodoljiv pogled na većinu velebitskih vrhova srednjeg i dijela južnoga Velebita. Ovo je i najkraći od tri planinarska uspona, a pri povratku samo treba slijediti primamljivi miris u podnožju, gdje sve planinare izletnike u selu Trnovac očekuje slasna kotlovina.

Foto: PD Mrsinj

Postoje ta neka mjesta s kojih se pruža očaravajući pogled na prirodne ljepote, baš kao na  razglednici. E takvi te prizori očekuju u Lici. Ako se odlučiš na ovu avanturu, uživat ćeš na svježem zraku i u trenu zaboraviti na svakodnevicu i obveze. Domaćini će se potruditi da ti boravak bude nezaboravan i da poneseš u škrinjici uspomena mnoge lijepe trenutke kojih ćeš se dugo sjećati.

Naslovna fotografija: Rade Jug

Zanimljivih novosti pronađi ovdje:

  1. krpelji
  2. brdo_knjiga