Baš kako se i očekivalo, Highlander Velebit je ove godine okupio više od 650 sudionika čija su očekivanja od avanture života daleko nadmašena. Naime, od 20. do 25. kolovoza Velebit je šest godinu zaredom bio domaćin sudionicima iz 13 zemalja svijeta koji su se odvažili iskusiti nešto novo ili ono već doživljeno još jednom ponoviti. 

Planinari iz Hrvatske, Slovenije, Češke, Poljske, Srbije, Njemačke, Francuske, Kolumbije, Velike Britanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Irske i Mađarske s dobrim raspoloženjem opustili su se u još jednu planinarsku avanturu. A kako se iz godine u godinu broj sudionika povećava, samim time se mijenja i atmosfera pa i konačan doživljaj te se i oni sudionici koji već nekoliko godina sudjeluju na ovom planinarskom događanju slažu da iskustvo zapravo nikad nije isto.

Highlander je planinarsko događanje koje promovira zdrav, sportski način života, aktivan odmor, digitalni detox, ali i poštovanje prema prirodi koja nam nudi prirodne ljepote i nemjerljive blagodati. 

Highlander_Velebit_6-min

Upravo zato, u znak zahvalnosti prema svemu što nam daje, sudionici Highlandera slijede Leave No Trace i Erase The Trace filozofiju, odnosno brigu o prirodi gdje se sudionicima nalaže da ne ostavljaju ništa za sobom u prirodi, ali i da pokupe smeće koje pronađu putem te da razmišljaju o nasljeđu koje ostavljaju generacijama koje dolaze. 

Ovogodišnji najstariji sudionik bio je 76-godišnji Serge Risteau koji je prošao stazu od 48 kilometara, a zaljubljenicima planinarenja pridružilo se i osmero djece te 12 pasa. Najmlađi među njima bili su: 8-godišnja Ida Knez , koja je prošla ‘novu rutu’ od Baških Oštarija do Starigrada-Paklenice, 10-godišnji Sven Kolar koji je prošao rutu od Zavižana do Baških Oštarija, te Mihael Marečić koji je prošao vikend avanturu Highlander Experience. Posebno se istaknula 11-godišnja Mia koju je prelazak 104 kilometara Highlander rute inspirirao da napiše pjesmu o svojim dogodovštinama na avanturi života. S oduševljenjem je podijelila istu s Highlanderima na kontrolnoj točki te je dobila ovacije koje su se čule daleko u planinu.

Sudionici su i ove godine imali mogućnost biranja duže ili kraće rute, s obzirom na to da Highlander nudi dužine staze od 104 km (5 dana, Highlander), 48 km (3 dana, Highlander 55) i 31 km (30 sati, Highlander Experience)

Highlander_Velebit_4-min

Start utrke bio je planinski vrh Zavižan u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit otkud su sudionici krenuli kroz Premužićevu stazu koja je nudila zadivljujuće prirodne kulise, a put se nastavio u neposrednoj blizini Hajdučkih i Rožanskih kukova te prošao kroz brojne pašnjake i šume. Oni sudionici koji su se odlučili za najdužu rutu završili su je nakon pet dana u Starigradu, a tijekom trajanja događanja imali su priliku odmoriti na kontrolnim točkama. 

Na istima su ih čekali edukativni i zabavni program, masaža, joga, zvuci glazbe s didgeridooa, handpana i gitare, dok je na Experience cilju po treću godinu za redom sudionike očarao glazbeni duo Acoustica. Pripadnici HV-a održali su predavanje o sigurnosti na planini, Robert Pfarrer poučio je sudionike o orijentaciji i navigaciji, a Den Eror pričao je o svojim avanturama osvajanja pet od sedam najviših vrhova svijeta: Aconcagua, Kilimanjaro, Elbrus, Denali i Mount Everest.

Highlander_Velebit_8-min

Iako je događaj ove godine bio u kolovozu kada su uvjeti na planini posebno surovi što se temperatura tiče, Highlandere je pratilo dobro vrijeme, ugodne i ne pretjerano visoke temperature, dok je na pojedinim dionicama rute sudionike uhvatila i kiša kao dodatno osvježenje. I ove godine, planinari su na ruti imali priliku vidjeti mnogobrojne životinje, među kojima se najviše isticao druželjubivi bik. Planinski stanovnik od 900 kilograma družio se sa svim sudionicima na kontrolnoj točki Škorpovac i tamo s njima proveo nekoliko dana.

“Budući da sam veliki zaljubljenik u prirodu i planinarenje, Highlander je ispunio sva moja očekivanja. Atmosfera koja je vladala svih dana na uistinu zahtjevnim stazama bila je odlična i svakako planiram ponoviti ovo jedinstveno iskustvo. Ono što me posebno oduševilo su životinjske vrste koje smo sretali putem, kao i stvaranje novih prijateljstva s planinarima iz cijeloga svijeta, koji su baš poput mene uživali u avanturi života”,  rekao je sudionik Christoph iz Francuske.

Highlander_Velebit_9-min

Highlander se upravo s Velebita proširio u 17 država svijeta s tendencijom daljnjeg širenja, a planinarenje kao aktivnost postaje sve atraktivnija ne samo onima koji vole avanture, nego i onima koji se žele odmaknuti od svakodnevice. Uz to, donosi i hvalevrijednu promociji zemlji u kojoj se događanje odvija. 

Hrvatska od ove godine ima još jednu lokaciju na kojoj će se održavati Highlander. Zagrebačka Medvednica bit će domaćin zaljubljenicima u planine od 28. do 30. listopada, a više informacija možeš pronaći na linku.

Foto: Predrag Vučković, Aleksandar Dmitrović, Ivan Zrinušić

premužićeva_staza

Nastavi čitati još zanimljivih planinarskih priča:

  1. premuziceva_staza
  2. highlander