Kada pomislimo na Srbiju, najčešće su asocijacije Beograd, Novi Sad i u zadnje vrijeme Kopaonik. Tu bazno poznavanje turističkih atrakcija susjedne nam države stane. No, čim se odmaknemo od popularnih i razvikanih destinacija, otkrit ćemo da Srbija turistički gledano mnogo toga ima za ponuditi. Ako si poput mene ljubitelj prirode, voliš istraživati povijesne i kulturne znamenitosti, ali jednako tako uživaš u dobroj hrani uputi se u Zapadnu Srbiju gdje te čeka miks svega navedenog. 

Moram priznati da prije nego sam imala priliku istražiti prirodne i kulturne ljepote Zapadne Srbije, sam jedino bila upoznata s Nacionalnom parkom Tara u kojem se nalaze jedni od najpoznatijih vidikovaca u Srbiji. No, Zapadna Srbija je puno više od samo Tare. Provela sam tri aktivna dana u ovom dijelu Srbije i donosim popis onih atrakcija koje svakako tijekom svog boravka trebaš vidjeti i doživjeti. 

zlatibor_srbija

Šarganska osmica

Bez konkurencije je vožnja Šarganskom osmicom bio vrhunac mog boravka u Zapadnoj Srbiji. U pitanju je vožnja vlakom Nostalgija koja započinje u mjestu Mokra Gora te prolazi preko Šarganske osmice, nekadašnjeg željezničkog čuda koje prolazi kroz jednu od najljepših trasa u Europi. 

Trasa se ubraja u one uskog kolosijeka, a kako bi savladao tri kilometra udaljenosti i prošao visinsku razliku od 300 metara, mora prijeći preko 15 kilometara i tri puta se križati sa sobom. Vožnja danas završava u mjestu Šargan, a nekoć je svoj put nastavljao sve do Dubrovnika. 

sarganska_osmica

Šarganska osmica je građena u periodu od 1921. do 1925. godine, a vlak Ćira prestao ne voziti tom trasom 1974. godine. No, kultni Ćira nije zaboravljena te je 1999. godine donesena odluka da se u turističke svrhe revitalizira pruga. Vožnja traje dva i pol sata, predstavlja pravi povratak u prošlost, a osim nezaboravne vožnje, na trasi se nalazi i brojna stajališta i vidikovci. 

Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno

Neizostavna destinacija u Zapadnoj Srbiji je muzej Staro selo koje je posve jedinstveno po svom konceptu u cijeloj državi. On predstavlja tipično tradicionalno graditeljstvo, način života i stanovanja na prostoru zlatiborskog kraja. Izgradnja muzeja je započeta 1980. kada su preneseni prvi objekti na lokaciju u blizini crkve posvećene svetim apostolima Petru i Pavlu. Danas se ovaj jedinstveni muzej proteže na pet hektara i obuhvaća čak 47 objekata. 

Muzej na otvorenom je smješten između visokih stabala, na padini s pogledom na zlatiborski kraj. Okružju nas stari objekti koji su imali stambenu i poljoprivrednu svrhu, a svi redom potječu ih druge polovine 19. stoljeća i početka 20. stoljeća. Staro selo ih je ujedinilo, restauriralo i tako spasilo od propadanja. 

Sirogojno nije poznato samo po ovom jedinstvenom muzeju, njegova svjetska slava se krije upravo u vrijednim i spretnim prstima dama koje su, svojim trudom i radom, pletiva ovog kraja postavile na svjetsku modnu pozornicu. 

sirogojno_srbija

Muzej na otvorenom Staro selo tako čuva ne samo tradiciju pletiva nego i duh zaboravljenog doba o kojem bakice u ulozi turističkog vodiča pričaju s puno sentimenta i emocija. Život je možda u zlatiborskom kraju nekoć bio surov i težak, no iz njihovih priča se čini da je bio jednostavniji, smireniji i ispunjeniji. 

Drvengrad

Još jedno bajkovito etno selo nalazi se u Zapadnoj Srbiji. Riječ je o Drvengradu, selu iz snova redatelja Emira Kusturice koji se u ovaj dio Srbije, točnije Mećavnik, zaljubio prilikom snimanja filma “Život je čudo”

Drvengrad se nalazi između planina Zlatibor i Tara, a sastoji se od drvenih kućica, takozvanih “brvnara”, a u selu ih ima preko 50. Većina kuća je autentična, a prenijete su iz okolnih zlatiborskih sela i tako su spašene od propadanja. 

Drvengrad izgleda poput pravog grada – ima gradska vrata, 13 ulica, dva trga, kino, crkvu, sportski centar, restorane… Jedno prilikom je redatelj izjavio kako je “Izmislio grad koji izgleda kao da se u njemu uvijek živjelo. A nije nikad”.

Vidikovac Kablar

Ovaj vidikovac se ubraja među najljepše u Srbiji. Kako i ne bi kada nudi predivan pogled na Ovčarsko-kablarsku klisuru. Ovaj kraj nudi odlične planinarske staze (nadam se da ću im se jednom prilikom vratiti i prohodati ih), a do vidikovca možete doći i ako niste planinar. Naime, postoji uređen parking od kojeg je potrebno oko 20-30 min hodanja kroz predivnu šumu nakon koje izbijate do ovog vidikovca.

Zlatibor

Smještaj ćeš tijekom svog boravka u Zapadnoj Srbiji vjerojatno uzeti u Zlatibor čija lokacija omoguće da sve vodeće atrakcije ovog kraja možeš posjetiti tijekom jednodnevnih izleta. Zlatibor je mjesto gdje se susreće kontinentalna i mediteranska klima, tu te i tijekom ljetnih mjeseci čeka ugodna klima i hladnije večeri. 

Mjesto Zlatibor nudi spa i wellness centre, adrenalinski park, dino park i kaubojsko selo, što su odlične opcije za godišnji s djecom. Baterije napuni šetnjom kroz borovu šumu, uživaj u netaknutoj prirodi i upijaj svu njenu ljepotu.Zlatibor se može pohvaliti i najdužom panoramskom gondolom, a izvrsna gastro ponuda upotpunit će tvoj boravka u Zapadnoj Srbiji. 

Nacionalni park Tara

Tara se definitivno ubraja među najpopularnije nacionalne parkove Srbije. Ovaj neobičan i živopisan svijet okružen je rijekom Drinom, na planini obrasloj četinastim šumama, prošaranoj pješačkim i biciklističkim stazama za sve uzraste i razine fizičke spreme. 

tara_banjska_stijena
FOTO: Djordje Petrovic

Predivni vidikovci, planinska jezera, preko 50 registriranih vrsta sisavaca i 150 vrsta ptica… Sve te to čeka na Tari. Staze za šetnju i uživanje u prirodi su Rača, Jarevac i staza do Banjske Stene, gdje se nalazi najpoznatiji vidikovac na Tari, sa spektakularnim pogledom na jezero Perućac, a tu je i zaštićeno područje “Crveni potok – Tepih livada”. Od vidikovaca s kojih se pružaju fascinantne panorame na planinu i jezera, vrijedi spomenuti i Bilješku Stenu, Crnjeskovo, Oslušu i Sjenič.  

Stopića pećina

Stopića pećina, odnosno po hrvatskom špilja, nalazi se na sjevero-istočnoj strani Zlatibora, između sela Rožanstvo i Trnava, a od turističkog centra Zlatibora je udaljena 19 kilometara. Ovaj speleološki objekt privlači veliki broj posjetitelja iz više razloga, a jedan od glavnih je njegov impozantni ulaz. 

Stopića pećina ima drugi najveći ulaz u Srbiji. Visok je nevjerojatnih 18 metara, a širok između 30-40 metara. Upravo zbog tog velikog otvora, ovdje vlada ponešto drugačija temperatura nego što si navikao u nekim drugim speleološkim objektima. Zimi je u špilji hladno, a ljeti toplije, a zbog protoka zraka Stopića pećina se ne može pohvaliti bogatim špiljskim ukrasima. No, ona plijeni poglede drugim atrakcijama, a među najpoznatije se ubrajaju podzemni vodopad visine 9,44 metra i kade od kristaliziranog vapnenca, od kojih su neke duboke i do sedam metara. 

stopica_pecina

Zapadna Srbija pruža odličnu mješavinu aktivnog odmora daleko od vreve i vrućine gradskog asfalta, nudi brojne prirodne i povijesne atrakcije, a gastronomska ponuda je šlag na kraju ovog idealnog putovanja. 

Otkrij još zanimljivih priča iz regije:

  1. lukomir_
  2. kravice_vodopad
  3. mostar_stari_most
  4. vrelo_bune_tekija
  5. idovac_bosna