Tijekom našeg road tripa kroz Bosnu i Hercegovinu htjeli smo proći i pokoji planinarski izlet. Ipak je BiH fantastična zemlja za sve ljubitelje planinarenja. Za svoj prvi izlet smo odabrali uspon na vrh Idovac, najviši vrh planine Raduše koja predstavlja prirodnu granicu između Hercegovine i Bosne. Ako te vrijeme posluži na Idovcu doslovno možeš imati Bosnu i Hercegovinu na svom dlanu.

Prespavali smo pored Ramskog jezera u jednom B&B smještaju koje ima izvrstan i obilan doručak koji nam je pružio potrebnu energiju za uspon.

Upravo s ovog umjetnog jezera se pruža najljepši pogled na Radušu u kojem smo uživali dok smo tog jesenskog jutra ispijali kavu na terasi. Gore se penjemo? Kao i prije svakog uspona taj pothvat se čini posve nerealan. 

idovac_bih

Pogled s najvišeg vrha Idovac koji se nalazi na čak 1.956 metara proteže se duž Hercegovine i Bosne. Ova planina se nalazi između Vukovskog polja i doline rijeke Vrbas te predstavlja prirodnu granicu Hercegovine i Bosne. Ovdje prevladava specifičan tip alpske klime s umjereno toplim ljetima, dok zime znaju biti hladne i s puno snijega s prosjekom od čak 80 cm. 

Nakon doručka smo se s Ramskog jezera uputili prema selu Zahum otkuda kreće planinarska staza prema Idovcu. Automobil je moguće parkirati na prostranom polju odmah pored spomenika Divi Grabovčevoj. 

Inače Diva Grabovčeva je veoma važan lik iz povijesti ovog kraja. Ona je bila djevojka iz 17. stoljeća iz hrvatskog naroda koju je za vrijeme turske vladavine zaprosio Tahir-beg Kopčić, no ona ga je odbila. Nakon toga je beg poslao svoje pomoćnike da ju zaprose, no Diva je ponovno odbila. Pobjegla je u planine, a Tahir-beg Kopčić je došao po nju, napao je i ubio nožem. Pokopana je na Vran planini, ispred Kedžare u blizini Prozora gdje je danas označen njen grob, a 1998. postavljen je i brončani spomenik. U selu Zahum se također nalazi spomenik hrabroj djevi. 

Inače, planinari su Radušu godinama zaobilazili, odnosno izbjegavali, i to zbog činjenice što je ova planina u proteklom ratu bila duboko u zoni ratnih zbivanja. Stoga je prijetila velika opasnost od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, a nije ni postojala markirana staza.

idovac_bih

Članovi planinarskog društva Rama markirali su stazu od Zahuma do Idovca, Raduškog jezera i spomenika Fenix skupini koja većim dijelom prati planinski put koji je bio napravljen za potrebe obrane u proteklom ratu. Mi putem oznake o potencijalnim minskim poljima nismo vidjeli, no na vrhu su nam lokalci rekli da se iz sigurnosnih razloga uvijek, ali uvijek držimo planinarske staze. 

Planinarska staza Zahum – Idovac

Staza započinje kod spomenika Divi Grabovčevoj, kratko prolazi kroz selo da bi skrenula lijevo. Skoro cijelim putem se pruža prelijepi pogled na prirodu. Markacije su odlično postavljene tako da ne postoji mogućnost gubljenja. Staza prolazi podno vrhova Nastinje i Ježevača.

idovac_bosna

Staza nije tehnički ni kondicijski zahtjeva sve dok ne ugledaš vrh Idovac. Na raskrižju staza (ravno ide ona prema jezeru, lijevo prema vrhu) polagano počinje uspon koji netom prije vrha postaje zahtjevan. 

Na sami vrh izbijaš bez daha, a taman kada prodišeš, ponovno ostaješ bez njega. Jer pogled je spektakularan…

idovac_bosna
idovac_bosna

Inače na Idovcu zna itekako puhati, no mi smo imali toliko savršen dan da smo napravili pauzu od skoro sat vremena upijajući pogled na Bosnu i Hercegovinu. Doslovno ne znaš u kojem smjeru bi trebao gledati jer svaki je nezaboravan.

idovac_bosna1

Nakon hedonističke pauze, uputili smo se istom stazom do sela Zahum gdje smo otkrili obiteljski restoran u kojem smo popili zasluženo pivo i nadoknadili sve izgubljene kalorije. 

idovac_bosna

Uspon na najviši vrh Raduše i pogled s njega ispunio je obećanje. Osjećaj da na dlanu imaš skoro pa cijelu državu je nezaboravan.

Korisne informacije za stazu Zahum – Idovac: 

 • Početak staze: kod spomenika Divi Grabovčevoj u selu Zahum
 • Parking: pored spomenika
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: Opisana staza je duga skoro 14 kilometara, a prođe se za četiri do četiri i pol sata (bez uračunatih pauza) ovisno o kondiciji planinara. Staza spada pod K1 (kondicijski lagana) i T1 (tehnički nezahtjevna). Na stazi se prođe visinska razlika u iznosu od 800 metara stoga spada pod VR4 (zahtjevna staza). Cijelu rutu možeš pogledati ovdje i ovdje (dečkov trag)
 • Za koga je prikladna staza: Cijela staza je prikladna za planinare s kondicijom, no mogu je proći i oni ne toliko fizički spremni. Prikladna je i za pse i djecu s planinarskim iskustvom
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Da, restoran u selu Zahum

Izvor: “Planine Bosne i Hercegovine” Zehrudin Isaković

Otkrij još zanimljivih priča iz Bosne i Hercegovine:

 1. bosna_i_hercegovina
 2. lukomir_
 3. prenj_zelena_glava
 4. blidinje_jezero
 5. titov_bunker_konjic
 6. mostar_stari_most