Jedinstveni Prenj nalazi se u Hercegovini, u srcu Dinarida. S 14 vrhova preko 2.000 nadmorske visine i najvišim vrhom Zelena glava (2.155 m) predstavlja najljepšu planinu Bosne i Hercegovine. Okružen je Boračkim, Jablaničkim, Grabovičkim i Salakovac jezerom, rijekama Neretva, Ljuta, Bijela i Drežanka, planinskim masivima Veleža, Crvnja i Visočice, a u njegovom podnožju mjesto za sebe su našli gradovi Mostar, Jablanica i Konjic. Uspon na neki od vrhova Prenja započinje iz konjičke ili mostarske bijele, Idbra, Šanice i Potoka. 

Nepošteno bi bilo započeti ovu priču bez stihova pjesme pod nazivom „Prenj“ napisane sada već davne 1943. godine perom Vladimira Nazora, a koji je najposebniji način opisao planinu Prenj:

“Prenj planina nije,
Visok grad je vila,
Sijelo je bogova
Drevnih bogumila:
Još vrijeme brazde
Po čelu mu ore;
U njem se žestoko
Dobro i zlo bore.

Prenj planina nije,
Divova je kuća,
Kojom bitka bjesni
Sve veća i ljuća:
Rat naših vrlina
S našim porocima,
Borba u još divljim
Barbarskim grudima.

I Prenj stoji.
Sav je
Od jednog komada;
Krvav je kad sunce
U maglu zapada;
U jesenje dane
Kao žuć se žuti,
Grozan kad prozbori,
Strašan kada šuti.

Prenj planina nije
Žrtvovani je kamen
Što čeka da sveti
Očisti ga plamen.
I Bijeli Svećenik
K njemu jednom stigne,
Put k zvijezdama i
Suncu Sebe i nas digne.”

Kada su prijatelji iz Osijeka i Rijeke javili da nam stižu u goste i žele posjetiti neku od planina Bosne i Hercegovine, odluka je donesena za tren oka – Prenj, u nadi da će doživjeti i osjetiti bar malim dijelom Prenj na način kako ga mi osjećamo. Jer često kažemo, onako iz dubine duše, mi Prenju ne idemo, mi njemu pripadamo.

prenj_zelena_glava

Rujište – polazna točka u srce bosanskohercegovačkih Himalaja

Nakon skretanja s magistralne ceste Sarajevo–Mostar potrebno je samo pola sata da stigneš do omiljenog izletište Mostaraca, njihovu oaza mira, Rujište. Ovo planinsko sedlo nalazi se na nekih 1.050 nadmorske visine, a njegovim prostranstvima dominiraju crni bor, munika i ugodna klima, zbog čega ćeš veoma brzo u ljetnim danima zaboraviti na visoke hercegovačke temperature i sunce koje u kombinaciji s hercegovačkom kršom predstavlja pravi izazov. 

Na Rujištu će te dočekati mnoštvo izgrađenih vikendica, ski lift, Lovački dom i istoimena planinarska kuća kod koje sigurno možeš parkirati automobil i pripremiti se za prve korake u prostranstva magičnog Prenja. Mi smo od planinarske kuće Rujište skrenuli lijevo i preko livade izašli na asfaltiranu cestu koja vodi direktno kroz naselje, a koja nas je nakon 300 m dovela i do prve markacije s oznakom Bijele Vode. Ako želiš, automobil možeš ostaviti i kod Lovačke kuće kod koje se također nalazi markacija za uspon prema Bijelim Vodama.

Gore spomenuta markacija Bijele Vode upućuje na skretanje desno i vodi te kroz mješovitu šumu i vikendice sve do makadamske ceste i mjesta koje lokalno stanovništvo naziva „Čatrnja“. S lijeve strane vidjet ćeš porušenu kuću preko puta koje se nalazi čatrnja s vodom. Put i markacije do „Čatrnje“ su jasno vidljivi i markirani te lagani uspon pruža uživanje u pogledima i s treptajem u trbuhu iščekuješ prvi susret s Prenjom o kome se priča s ogromnim strahopoštovanjem, kao što se ne priča ni o kojoj drugoj planini i mjestu u Bosni i Hercegovini.

Na desnoj strani dočekat će te nova istoimena markacija Bijele vode, dobro utabana i označena planinarska staza koja prolazi kroz označeno sumnjivo minsko područje. U ovom dijelu Vilinskog klanca potrebno je držati se isključivo staze i laganim, ali sigurnim koracima ići dalje i istovremeni uživati u bukovoj šumi, cvrkutu ptica i kamenju prekrivenim zelenim tepihom, zvanim netaknuta mahovina. 

prenj_zelena_glava

Nakon 2 h i pređenih 6,5 km ispred tebe će se pojaviti planinarski dom „Adnan Krilić“ na Bijelim vodama, izgrađen na 1. 450 m s pogledom koji te vodi do sedla između Zelene Glave i Otiša i pogled na ova dva vrha koji se milijunima godinama gledaju i došaptavaju. Dom raspolaže sa zajedničkom sobom na prvom katu, potom ima tri sobe i 40 kreveta na drugom katu, odvojenim muškim i ženskim toaletom te hladnom vodom.

prenj_zelena_glava

Na putu prema najvišem vrhu Prenja Zelena Glava (2.105 m)

S obzirom na to da smo već na samom početku kasnili sa startom, na dom smo stigli u poslijepodnevnim satima. Već tada smo bili svjesni da ćemo se upoznati s Prenjom i u noćnim satima, kada spava, a istovremeno je budan. Svjesni te činjenice, a i da je upravo tu noć na nebu bio meteorski roj Perzeidi, odlučili smo dio stvari za prenoćenje ostaviti na domu, popiti kavu i laganim korakom krenuti prema cilju Zelena glava.

Ispred doma jasno vidljiva markacija pokazuje da su nam potrebna 4,5 h sata do našeg odredišta. Odvažni i neustrašivi krenuli smo negdje oko 14 sati. Na 5 minuta udaljenosti od doma dočekat će te izvor pitke vode gdje možeš dopuniti potrošene boce i opskrbiti se za sate, kilometre i visine ispred tebe. 

Prenj časti – pogled koji ostavlja bez riječi

Staza od doma i mjesta s izvorom vode je jasno markirana i dalje vodi livadama i kamenjarom te mjestimično rijetkom šumom crnog bora i munike, prema kršovitom Prenju i prvom susretu i najljepšem pogledu u tvom životu. 

Nakon 2 h hoda od doma na lijevoj strani na kamenu vidjet ćeš jasnu oznaku za vodu. Potrebno je spustiti se nekih 100 m niže do novog kamena s natpisom „voda“ gdje u slučaju potrebe ponovo istu možeš nadopuniti.

prenj_zelena_glava

Naša prva pauza nakon doma je upravo napravljena na ovom mjestu odakle smo dalje krenuli hoditi Prenju s našim prijateljima i njihovim sretnim izrazima lica i nama beskrajno ponosnim i radosnim.

Sav ovaj put od doma ka dalje je zaista nevjerojatan, oči ne znaju na koju bi stranu prije, što ugledati, koji prizor odabrati kao najljepši, nastaviti dalje stazom ili se jednostavno prepustiti Prenju i pustiti da te vodi.

prenj_zelena_glava

Nakon dodatnih cca 30 minuta hoda, slijedi kontinuirani uspon i fizički najzahtjevniji dio ove staze. Na lijevoj strani vidjet ćeš markaciju koja vodi na Botine, jedan od vrhova preko 2000 m. Svoj put nastavit ćeš ravno te ćeš ponovo na lijevoj strani uočiti markaciju” Zelena Glava – 1 h”.

Uspon na Zelenu Glavu – mjesto gdje je sve po tvom

Uspon na Zelenu glavu vodi preko sedla na čijoj desnoj strani ostaje vrh Otiš, nekoliko metara niži od vrha Zelene glave, a na desnoj ona, kamenita i gorda, na prvu, pomislio bi čovjek, nemoguća za savladati. Uspon na istu vodi kamenitom stazom te je potrebno biti oprezan i lagano hodati kako ne bi eventualno ugrozio ekipu koja ostaje iza tebe.

Od sedla do vrha je potrebno nekih 20 minuta, a sam uspon je osiguran sajlom kako bi lakše i sigurnije stigao do samog vrha. Pristup na Zelenu glavu ostavlja bez daha. Pogled na Tisovicu, najljepšu dolinu Bosne i Hercegovine, susjedne vrhove i prostranstva Prenja, te Čvrsnicu, Velež, Crvanj, Bjelašnicu, Visočicu, Vranicu, Cincar, a pri pogodnim vremenskim uvjetima i Biokovo su prizoru koje ne smiješ propustiti u svom životu.

Taj dan na Zelenoj glavi bile su desetine planinara, a u trenutku našeg pristupa, negdje oko 18 h, samo nas petero. Smjena dana i noći, polazak Prenja na počinak, mir i tišina koju smo doživjeli i kojom smo počašćeni, učinili su ovaj uspon nevjerojatnim.

Noćna šetnja po vrletima Prenja – povratak na dom

18:45 h na satu je bio alarm za krenuti prema planinarskom domu Adnan Krilić. Povratak je bio u tišini, svatko sa svojim mislima i tek ponekom riječju izgovorenom naglas. Negdje na pola puta do doma uhvatila nas je noć te su čeone lampe i bezbroj zvijezda na nebu bile naši vodiči. Oko 22 h bili smo na izvoru vode, gdje smo dopunili boce i žurnim korakom uputili se ka našoj kući ove noći. Dolazak na dom, večera, uživanje u nebeskom prostranstvu trajalo je do ponoći. A čista posteljina i udoban krevet bili su još jedna od nagrada za prijeđenih cca 18 km ovog dana.

Drugi dan – povratak s planete Prenj

U 8 sati bili smo budni. Kava i doručak ispred doma, razgovor o prethodnom danu rezultirali su jednoglasnim zaključkom: odvesti prijatelje u prostranstva Prenja je bila jedna predobraaaa odluka. Do povratka autu nas je dijelilo nekih šest kilometara i na tom putu odlučili smo se počastiti kupanjem u Drženici, rijeci u zagrljaju Čvrsnice i Čabulje.

Korisne informacije za stazu Rujište-Zelena glava na planini Prenj:

  • Početak staze: Rujište – naselje udaljeno cca 25 km od grada Mostara, kod istoimene planinarske kuće ili Lovačke kuće
  • Parking: ispred planinarske kuće Rujište
  • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
  • Dužina i trajanje staze: 24 km, preporuka je dvodnevni izlet
  • Za koga je prikladna staza: za kondiciono spremne i iskusne planinare
  • Postoji li mjesto za hranu i piće: smještaj u domu Adnan Krilić, pitka voda nalazi se 5 minuta udaljena od doma, hrana iz ruksaka
  • Napomena: Nakon spusta sa Zelene Glave potrebno je nekih 30 minuta da se popneš na susjedni Otiš. Preporučujemo svima da obavezno planiraju vrijeme za uspon na isti. Nažalost, našim prijateljima smo ostali dužni Otiš, ali to je samo još jedan razlog za novo druženje s Prenjom. Također, za one koji možda imaju strah od sajle, uspon na Otiš je puno jednostavniji, a pogled podjednako nevjerojatan i nestvaran.
cvrsnica_hajducka_vrata

Uputi se i na druge planinarske staze u Bosni i Hercegovini:

  1. lukomir
  2. visocica_bih20
  3. idovac_bosna