Ukoliko želiš osjetiti i doživjeti netaknutu prirodu onda dođi na Čvrsnicu. Planinski lanac Čvrsnice smješten je u sjevernom dijelu Hercegovine. Na istoku je okružena obalom hladne zelene rijeke Neretve i njenom pritokom Doljankom, koja je dijeli od planete Prenja. Na zapadnoj strani nalazi se Vran, planina s kojom od pamtivijeka dijeli izlaske i zalaske sunca. Na jugu je odvojena od planine Čabulje kanjonom rijeke Drežanke, dok s njene sjeverne strane protječe rijeka Doljanka. S 15 vrhova iznad 2.000 mnv i najvišim vrhom Pločno (2.228 mnv) predstavlja krov Hercegovine

Markantni vrhovi, jezero Crvenjak, Hajdučka vrata, kanjon Dive Grabovice u sklopu kojeg se nalazi najveća vertikala Balkana, a koji ujedno dijeli Čvrsnicu na sjeverni i južni masiv, platoi poput Plase i Muharnice, endemske vrste bjelokorog bora Munike te netaknuta priroda koja te tjera da u njoj provedeš trenutak više su samo neki od razloga zašto na tvojoj listi treba bit Čvrsnica, planina divlje prirode i istinskog osjećaja mira i pripadanja. 

1cvrsnica_bih

Bogatstvo Čvrsnice leži u činjenici da joj možeš pristupiti s različitih strana, pronaći bezbroj markiranih planinarskih staza tako da svaki put kada dođeš, možeš se iznova upoznati. Tako smo i mi imali nedavno priliku prvi put ići planinarskom stazom koja započinje u Masnoj Luci s krajnjim ishodištima: vrh Veliki Vilinac (2.118 mnv), jezero Crvenjak (nalazi se nešto ispod 2.000 mnv) i Hajdučka vrata, mjesto gdje za tren oka možeš postati hajduk ?. Pripremi se, upozoren si.

2cvrsnica_bih

Masna Luka – polazna točka u tvoj dvodnevni boravak u prostranstvima Čvrsnice

Pristup do Masne Luke je vrlo jednostavan. Od jezera Blidinje potrebno je voziti nekih dva kilometra i na lijevoj strani ispratiti putokaz za Masnu Luku. Nakon skretanja i vožnje dalje cca tri km ispred tebe će se ukazati planinarski dom Masna Luka, mjesto gdje možeš besplatno parkirati automobil, nabaciti ruksak na leđa, i otisnuti se ka vrletima i prostranstvima Čvrsnice. Budi spreman na 16 km i 1.100 metara elevacije tokom prvog dana boravka u prostranstvima Čvrsnice. Zahtjevno, ali vrijedi svake kapi znoja koju ćeš ostaviti iza sebe.

Na putu prema vrhu Veliki Vilinac (2.118 mnv)

Nakon parkiranja automobila u Masnoj Luci započinju tvoji prvi pređeni koraci na ovoj ukupno 30 km dugoj planinarskoj stazi. Nekoliko stotina metara hodanja po asfaltiranoj cesti dijeli te od prve markacije gdje ćeš izabrati opet pravac Masna Luka. Potom, ubrzo na lijevoj strani ceste vidjet ćeš novu markaciju i natpis Zubac gdje ćeš skrenuti i prepustiti se zelenim i šumovita prostranstvima koji čine prvu dionicu ove staze.

Put kroz šumoviti predio Čvrsnice odlično je markiran, tako da bezbrižno i potpuno predano prirodi možeš hodati, udisati jutarnji svježi zrak i lagano poprimati na nadmorskoj visini. Inače, ovo područje je poznato kao područje najveće koncentracije kisika u Europi te samim time predstavlja „zračnu kupku“.  

Nakon cca jedan sat hoda doći ćeš na teži dio ove staze, uspon preko sipara koji sigurno vodi ka prostranstvima kleke, također jedan od simbola Čvrsnice. Ovdje, kleke ne nedostaje.

Dobronamjerni i potpuno besplatni savjet od nas za tebe: ukoliko dođeš lutati po Čvrsnici u ljetnom periodu, kreni rano, što ranije, to bolje. Jer hercegovačko sunce, kamen i kleka, gotovo bez izvora vode kojom god stazom se odlučiš ići, u nekom trenutku će biti tvoji „neprijatelji“, a sunce na siparu, ne treba baš doživjeti, ako već možeš izbjeći.

Čvrsnica časti – nadmorske visine, beskrajna prostranstva, jezero Crvenjak i Hajdučka vrata

Nakon što savladaš uspon preko sipara, pred tobom će se veoma brzo ukazati vrh Veliki Vilinac, a nakon što savladaš i uspon na isti, dočekat će te Čvrsnica i sve ono što si čekao da ti pokloni. S ovih 2.118 mnv pucaju pogledi na sve strane, na najviši vrh Pločno, potom Peštibrdo, zasigurno jedan od najteže pristupačnih vrhova u Bosni i Hercegovini, Veliki Kuk te jednom, jedinom i neponovljivom Prenju. I tada shvatiš veličinu, ljepotu i divljinu satkanu u jednoj riječi – Čvrsnica.

Nakon Velikog Vilinca sve je „lahko“. Sada malo za promjenu, silaznom putanjom na nekih 30 minuta udaljenosti čeka te planinarski dom Vilinac s najgostoljubljivim domaćinima i najboljim grahom na svijetu. Propustiti porciju graha u ovom domu je jednako grijehu. Inače, dom nudi smještaj za oko 50 osoba, mogućnost narudžbe hrane i pića, a odmah podno njega, na nekih pet minuta hoda, imaš i pitku vodu, vrelo Janjičar. Hvala ti Čvrsnice!

Dobra porcija graha je uvod u magiju koja te čeka. Odmah uz dom na njegovoj desnoj strani, nalazi se jasno vidljiva i markirana staza koja vodi ka Vidikovcu, sa kojeg vidiš planinska prostranstva Prenja i Čabulje. Nažalost, zbog magle koja nas dočekala tijekom vikenda kada smo išli planinariti, ostali smo uskraćeni za taj pogled. Stoga, Čvrsnico, vraćamo ti se. 

Od Vidikovca odlično markiranom i utabanom stazom na udaljenosti nekih 40 minuta hoda čeka te jezero Crvenjak, najmanje ledničko jezero u BiH sa svojim vjernim stanovnikom, tritonom (endemična vrsta) te je zbog toga  strogo zabranjeno kupanje u istom. Prostor oko Jezera, bila je i naša privremena adresa boravka toga vikenda: Sonder Couple, Jezero Crvenjak bb, BiH.

Na desnoj strani Jezera, vidjet ćeš ponovno jasno vidljivu i utabanu stazu koja te vodi ka samom rubu kanjona Dive Grabovice, gdje su se već miljama godina iza nas odvažno smjestila Hajdučka vrata. Do ovog prirodnog fenomena potrebno ti je samo 10 minuta laganog hoda, a čeka te uspomena na jedan od najljepših pogleda koji ćeš doživjeti na svom boravku na planeti Zemlji. Različitim djelovanjem prirodnih faktora nastala su svima dobropoznata Hajdučka vrata, kameni prsten obima pet metara koji odvažno prkosi vremenu i bori se sa svime onim što skrivaju ova prostranstva. Penjanje na Hajdučka vrata je strogo zabranjeno. Čuvajmo Hajdučka vrata!

Još jedan besplatan savjet: dočekati smjenu dana i noći uz ispijanje kave na ovom mjestu je trenutak koji ne smiješ propustiti.

Nakon zaista iscrpnog dana, pređenih 16 kilometara i umora koji nas je dočekao, vratili smo se u naš kamp na jezeru Crvenjak. Inače, mala napomena: ovu planinarsku stazu smo prešli zahvaljujući super priči koja nam dolazi od ekipe Highlander Blidinje. Tako da imaš našu aposlutnu preporuku za preći ovu stazu i doživjeti Čvrsnicu upravo kroz ovaj projekt koji te ponovo očekuje u lipnju sljedeće 2024. godine. Pored svega nabrojanog, obećavamo dobro druženje i gostoprimstvo koje te svojstveno Bosancima i Hercegovcima dočeka nigdje kao u Bosni i Hercegovini (ovaj put nećemo biti skromi, istinu zborimo ?). Informacije o ovom projektu možeš pronaći na službenom Instagram profilu.

Kao što smo već ranije napisali, tokom ovog vikenda nas je uglavnom pratila magla, pa smo bili uskraćeni za potpuno i višesatno uživanje u druženju sa super ekipom koja se našla na istom mjestu u isto vrijeme. Ali zato se vidimo ponovo sljedeće godine. Čekamo i tebe.

Drugi dan lutanja po Čvrsnici

Buđenje u šest ujutru. Za pakiranje i povratak istom stazom do planinarskog doma Vilinac trebalo nam je 1 sat i 30 minuta. Pošteno smo zasjeli u domu, odmorili, pojeli i popili što smo imali. Zatim se ponovo spustili do vrela Janjičar, dopunili prijeko potrebnu vodu i lagano nabacili ruksake, a što je bio alarm za povratak u Masnu Luku, povratak kući, u realnosti.

cvrsnica_bih
cvrsnica_bih

Ispred nas, a i tebi koji dođeš, nalazi se „lakši“ dan, 15 kilometara hoda, ukupna elevacija od 365 m i umjereno zahtjevan teren. Nakon opskrbe vodom, nastavit ćeš ići odlično markiranom stazom, tako da možeš biti prilično opušten i prepustiti se uživanju. Ispred tebe će se neprestano nizati vrhovi i prostranstva Čvrsnice, vidjet ćeš moć prirode uklesanu u hercegovaačkom kamenu, ali i zelene doline s najljepšim bojama cvijeća kakve se samo u prirodi mogu vidjeti. 

I dok se okreneš lijevo-desno, ispred tebe će se naći Vran planina. Stojiš na tlu Čvrsnice, gledaš u Vran i u sebi misliš „treba ići i tamo“. Između Junećeg i Ćužića kuka započinje tvoj spust i kontinuirani gubitak na visini, posebno nakon ulaska u šumski predio Čvrsnice.

Bora sa siparom, stalno prisutan oprez i sigurni koraci dovest će te do makadamskog puta koji je signal da se nalaziš na posljednjim kilometrima ove nevjerovatne planinarske staze. Odmah po silasku s makadamskog puta potrebno je skrenuti desno, ponovo u šumu i na jasno vidljivu stazu koja te vodi do Masne Luke, mjesta odakle si se upustio u dvodnevnu avanturu koja se ne zaboravlja.

cvrsnica_bih

Korisne informacije za izlet na Čvrsnicu:

  • Početak staze: nakon cca 300 metara od planinarskog doma Masna Luka na lijevoj strani ceste vidjet ćeš jasno istaknutu markaciju koja te vodi u prostanstva Čvrsnice
  • Parking: ispred planinarskog doma Masna Luka 
  • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
  • Dužina i trajanje staze: 30 km, dvodnevna tura kako bi istinski doživio sve ono što te očekuje
  • Za koga je prikladna staza: za kondicijski spremne i iskusne planinare
  • Postoji li mjesto za hranu i piće: Da, u planinarskom domu Vilinac, a podno kojeg se nalazi i vrelo Janjičar s pitkom vodom. Smještajni kapacitet u domu je za cca 50 osoba. Kontakt telefon +387 65 718 298
  • Napomena: Navedenu stazu smo prešli u sklopu projekta Highlander Blidinje. Također, zbog magle koja nas pratila na ovoj dvodnevnoj avanturi, koristili smo kombinaciju slika ranijih odlazaka u ove predjele Čvrsnice kada su vremenski uvjeti bili na „našoj strani“ i kada nas je Čvrsnica častila vedrim nebom i nevjerovatnim pogledima.
visocica_bosna_hercegovina

Otkrij još staza iz Bosne i Hercegovine:

  1. lukomir_
  2. lukomir
  3. idovac_bosna