Pripremi se za najslađi rujanski festival jer se od 2. do 4. rujna u Općini Fužine održava 3. Medun Fest posvećen goranskom šumskom medunu, vrhunskom plodu kojeg nam pripremaju marljive pčele. Medun ili medljikovac superfood je Gorskog kotara koji na svoj autentičan način prezentira ovaj kraj. Sadrži, između ostaloga, antioksidanse, aminokiseline, mineralne tvari, folnu kiselinu a bogat je i željezom. 

Sve posjetitelje čeka bogat program s brojnim degustacijama, a ne smije se propustiti i prvi goranski Medun sladoled kojeg je uoči prvog Medun festa idejno osmislio chef Dino Galvagno u suradnji sa slastičarom Markom Stojevićem. Uz brojne degustacije, na rasporedu su i kreativne radionice kao i stručna predavanja te tematski izleti i izložba vrijednih goranskih OPG-ova.

U petak, 2. rujna od 18 do 20 sati uživat će se na izletu „Putem medenih zalogajčića“ kada će sudionici uz stručno vodstvo obići mjesta Vrata i Fužine te posjetiti domaće pčelare gdje će degustirati više vrsta meda. 

medun_feset3-min

U subotu, 3. rujna, program starta već od 10 sati. U poznatom izletištu Šumska bajka od 10 do 15 sati održat će se kreativne radionice na djecu, a tema su naravno pčele i med. Izrađivat će se drvce dobrih želja i suveniri. Sudionike očekuje besplatna vožnja zaprežnim kolima i piće dobrodošlice. 

Obiteljska šetnja na vidikovac Preradović u organizaciji Udruge Plodovi Gorja i vodiča Lynx and Fox na rasporedu je u 13 sati. Staza dužine 4 km nije zahtjevna, a šetnja je namijenjena svim odraslim osobama i djeci od četiri i više godina, a bit će nagrađeni jedinstvenim pogledom, druženjem i izvrsnim vođenjem koje se ne propušta. 

medun_fest-min

Svečano otvorenje Medun Festa održat će se u subotu u 16 sati na igralištu kod škole u centru Liča. Pratit će ga jedinstvena prezentacija i degustacija vina od meda (medovine) kojeg je izradio OPG Zanoškar nakon čega će sudionici degustirati i prvi goranski medun sladoled. 

Djecu na kreativnim radionicama očekuje izrada suvenira košnice od recikliranog materijala kao i svijeća od pčelinjeg voska i aromatičnog bilja. Radionice će se održati od 16 do 19 sati. Na stručnom predavanju diplomirane agronomke dr.sc. Gordane Hegić “Zdravlje iz košnice” sudionici će saznati sve o pčelinjim proizvodima i njihovim ljekovitim svojstvima. Predavanje je na rasporedu u 17 sati.

U programu od 18 sati sudionici će uživati u prezentaciji hranjivih maski za lice na bazi meda u izvedbi holističkog studia „Hortus Divinus“ nakon koje će se održati stručno predavanje programa praćenja medenja jele i smreke na području Gorskog kotara

Medun_fest1-min

Sudionici će imati mogućnosti posjete Etnografskom muzeju u Liču te će moći sudjelovati i u humanitarnoj tomboli „Zasadi jelu, spasi čelu“. U  20 sati na rasporedu je koncert klape Kastav. 

Završnica 3. Medun Festa bit će u nedjelju kada je od 10 do 14 sati na rasporedu atraktivan izlet „Skrivene tajne vrijednih pčelica“. Tijekom izleta sudionicima će biti organizirano razgledavanje Liča i etno zbirke te posjet OPG-u Milošević uz degustaciju pčelinjih proizvoda kada će čuti priče o zagonetnim pčelicama. 

medun_fest4-min

Medun, slatki ambasador goranskog kraja, jedna je od najzdravijih vrsta hrane za revitalizaciju organizma jer sadrži čak dvanaest puta više minerala od nektarnog meda, a dragocjen je i u prehrani trudnica. Sadrži kombinaciju šećera koja je u prirodi jedinstvena. Senzorski, organoleptički ima specifičan okus, glavna mu je karakteristika što je manje sladak od nektarnih medova. Gušći je jer sadrži manje vode od nektarnih medova. 

FOTO: PR

produzeni_vikend_gorski_kotar

Nastavi čitati još zanimljivih priča iz Gorskog kotara:

  1. lokvarsko_jezero
  2. veliki_risnjak
  3. park_suma_golubinjak
  4. zagradski_vrh

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *