Mami li te neodoljiv Gorski kotar na istraživanje, a još ne znaš odakle krenuti? Turistička zajednica Gorskog kotara za sve je posjetitelje pripremila jedan iznimno jednostavan i originalan prikaz pješačko-planinarskih staza koje će te oduševiti. 

Nije bitno koja ti je kondicija i krećeš li u avanturu aktivnog odmora od nule, bitno je postaviti godišnji cilj “svaki tjedan staza jedna” jer su u TZ-u projektom „Gorski kotar HIKE“ na novom portalu jasno prezentirane čak 42 pješačko-planinarske staze, a dok obiđeš sve bit će staza koliko je i tjedana u godini. Sve su staze prezentirane uz, između ostaloga, jasan opis, detaljan pregled rute s iskazanom dužinom staze, vremenskim trajanjem, zahtjevnošću iste, visinskim profilom, jesu li ili nisu kružnog ili jednosmjernog karaktera te druge potrebne informacije.

„Projekt je dvojakog karaktera, s jedne strane prezentira i promovira destinaciju koja se brine o kvaliteti doživljaja svakog posjetitelja. S druge strane projekt naslanja se na našu stratešku odrednicu razvoja wellbeing segmenta usluga i destinacije zdravlja kako bismo blagodati goranskog kraja učinili što dostupnijim našim posjetiteljima“, istaknuo je Petar Hrg, direktor Turističke zajednica Gorskog kotara.

Samarske_stijene
Samarske stijene

U prvu fazu uključene su staze od oko 1 km pa sve do višekilometarskih, kao i onih koje su namijenjene za ugodnu šetnju pa sve do onih kojima je zahtjevnost veća. Time se osigurava mogućnost da se osobe i bez kondicije mogu odvažiti na aktivan odmor koji će pospješiti njihov psihofizički zdravstveni profil kao i kondiciju.

Svaku stazu prati detaljna ilustrirana turistička karta na kojoj su naznačene sve atrakcije i goranske kulturne znamenitosti kao i ostali sadržaji, poput kafića i restorana. Na kartama je, između ostaloga, naznačeno koliko je makadama, a koliko je dionice asfaltirano. Ujedno, sve su karte dostupne u prilagođenom digitalnom formatu što omogućuje i lakše printanje. 

schlosserov_dom_risnjak

Pojedine staze su u cijelosti ili djelomično označene planinarskim markacijama, a oznake na terenu u fazi su nadogradnje i postavljanja. Staze održavaju lokalna komunalna poduzeća i volonteri iz planinarskih društava što je bio jedan od ključnih kriterija izbora staza. Staze su označene .gpx tragovima koje se mogu pohraniti u mobilni telefon što posjetiteljima osigurava jednostavno snalaženje i bez markacija u prostoru. 

Gorski kotar ima i iznimno atraktivan pregled biciklističkih staza. Goranska biciklistička transverzala posjetiteljima omogućuje planiranje višednevnog aktivnog odmora i kvalitetno se naslanja na hiking staze. Ljubiteljima putovanja na dva kotača je na raspolaganju sedam etapa od 28 do 43 km što čini ukupno 260 km, a s devet kapilarnih poveznica na raspolaganju ime je više od 400 km jedinstvenog užitka.

visevica_gorski:kotar

Hrg je zaključno poručio kako oba projekta ulaze u nove faze nadogradnje te se isprepliću i s projektima kojima se želi nadograditi kvalitetno snalaženje i na prometnicama. Naime, uoči glavne ljetne turističke sezone na autoputu Zagreb-Rijeka postavljena je smeđa signalizacija. 

Jesen je idealno vrijeme za nove planinarske avanture! A gdje se uputiti nego u Gorski kotar!

lokvarsko_jezero

Otkrij još zanimljivih priča iz Gorskog kotara:

  1. schlosserov_dom_risnjak
  2. Bjelolasica vrh Kula
  3. visevica_gorski:kotar
  4. zagradski_vrh

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *