Ovaj vikend rezerviraj za lagano planinarenje u Gorskom kotaru uz razne delicije od šljiva – tradicionalnom manifestacijom Dani šljiva otvara se treće godišnje doba. Ove godine se manifestacija održava po 18. put u najmanjoj općini Gorskog kotara Brod Moravicama u subotu 10. rujna. Na samom početku manifestacije očekuje te lagano obiteljsko planinarenje kroz predivnu šumu u pratnji vodiča Lynx and Fox i PD Vršak na Špičasti vrh s kojeg se pruža fantastičan pogled na dolinu rijeke Kupe i susjednu Sloveniju. Ne brini, vrh nije špičast, a i šetnja je osim obiteljima s djecom, naravno, namijenjena i individualcima te parovima. 

Prije polaska u šetnju šumom, očekuje te degustacija finih delicija od šljiva. Tu je liker od šljiva za odrasle i sok od šljiva za djecu, a snagu za hodanje dobiti ćeš u obliku finih kolača od šljiva. Šetnja je duga tek pet kilometara i uspon nije težak.

spicasti_vrh

Under Dreamskies je pripremio popust uz kod “MIJAD

U suradnji s Jelenom Holenko iz Lynx and Fox svojim čitateljima sam pripremila i prigodni popust. Odrasli umjesto 50 kn, plaćaju samo 25 kn, dok djeca umjesto 25 kn plaćaju 15 kuna. Kako bi proslavili početak nove školske godine, svi prvašići imaju gratis kotizaciju

Sve što trebaš napraviti je prilikom prijave u polje “Kod na popust” ukucati MIJAD 😉

Prijave za šetnju nalaze se na ovom linku nakon čega će ti na adresu stići sve dodatne važne informacije o vremenu, mjestu okupljanja i sl.

spicasti_vrh-

A nakon planinarenja uživat ćeš u Danima šljiva

Nakon planinarenja ekipa se pridružujemo programu manifestacije Dani šljiva u Brod Moravicama koja se godinama održava zbog očuvanja tradicionalnih običaja i pripremanju autohtonih proizvoda od šljiva, pečenju rakije i degustaciji proizvoda od šljiva pripremljenih na domaći način. 

brod_moravice

Organizira se i natjecanje za najbolji pekmez od šljiva te najbolju rakiju od šljiva uz kulturno umjetnički program i posjet zaista zanimljivim muzejskim postavima, od kojih će vas najviše oduševiti postavi koji pokazuju kako su nekada izgledale stare učionice (Memorijalna učionica Vilko Golubić) i “birtije” (Plavi podrum).

brod_moravice

Ljubitelji domaćih proizvoda i hrane doći će nas svoje jer te očekuje zaista impresivan broj izlagača na sajamskom dijelu manifestacije. Osim raznolikih proizvoda od šljiva, pronaći ćeš domaće sireve, prirodnu kozmetiku, pekmeze i džemove te štrudle od ručno rađenog vučenog tijesta punjene, naravno, šljivama koje će izraditi vješte domaćice, danas članice Udruge umirovljenika Brod Moravice. 

Dođi i provedi ugodne trenutke uz hodanje u prirodi, dobru glazbu, zdravu hranu i pravu domaću kapljicu!

I mala napomena za kraj – iako je ruta prema Špičastom vrhu tehnički nezahtjevna, ipak se ne preporučuje osobama koje imaju ozbiljnih zdravstvenih poteškoća s kretanjem (problemi s koljenima, kukovima i sl.), a prilikom dovođenja djece preporuka je voditi aktivnu djecu stariju od 4/5. godina. Obavezna je čvrsta i kvalitetna zatvorena obuća (cipela ili tenisica) s gumenim rebrastim potplatom te slojevita odjeća zbog promjenjivih temperatura u Gorskom kotaru. Psi svih vrsta dobrodošli!

Naslovna fotka: PR

A kako smo se proveli na planinarskom izletu na Špičasti vrh u društvu Lynx&Fox, provjeri u nastavku:

  1. spicasti_vrh_brod_moravice