Nije tajna kako Pula skriva cijeli jedan podzemni svijet tunela i skloništa u koji, vjerovao ili ne, može stati 50.000 ljudi što je skoro pa cijeli grad – uistinu impozantna brojka. Teško je naći pulski brežuljak, a da on nije prokopan. Najveći i ujedno najpopularniji je onaj poznat kao Zerostrasse koji se nalazi podno pulskog Kaštela. Nakon što je sustav tunela obnovljen, postavljena izložba u središtu te osposobljen lift, Pula je dobila novu atrakciju koju svakako vrijedi posjetiti. 

Dok pojedini svjetski gradovi svoje podzemne tunele već desetljećima koriste u turističke svrhe, Hrvatska je zadnjih godina uočila interes javnosti te su brojni gradovi krenuli u obnovu svog podzemnog svijeta. 

zerostrasse_pula_tunel

Mala povijest podzemnih tunela u Puli

U Austro-Ugarskoj monarhiji Pula je bila najveća vojna luka, stoga ne iznenađuje nastanak “grada ispod grada”. Podzemni sustav tunela i skloništa trebao je poslužiti za sklanjanje ljudi, ali i za skladištenje streljiva u slučaju napada, a mnogi tuneli su bili i komunikacijski hodnici. 

zerostrasse_pula_tuneli

Najveći sustav je gore spomenuti Zerostrasse koji se nalaze podno Kaštela, no poznati su i oni ispod brežuljka Monte Zaro i na Monte Ghiru.

Uputi se u podzemni svijet i istraži Zerostrasse

Kako bi što bolje doživio Pulu i njenu bogatu povijest, osim Arene, obavezna postaja je mletačka utvrda iz 17. stoljeća, odnosno pulski Kaštel, ispod kojeg se nalazi pulski podzemni grad. 

Cijena ulaznice za dotične znamenitosti iznosi 6 eura za odrasle, 3 eura za djecu iznad pet godina, , dok studenti i umirovljenici plaćaju 3 eura. U cijenu su uključeni tuneli, lift koji povezuje sve razine i Kaštel, odnosno Povijesni i pomorski muzej. Radno vrijeme od listopada do kraja ožujka je od 9 h – 17 h, dok je od početka travnja do kraja rujna sustav otvoren sve do 21 h. 

zerostrasse_pula_tuneli

Postoje čak četiri ulaza u tunele i bez obzira koji odabrao putevi vode ka središnjem dijelu. U pitanju je veliko proširenje gdje se nalazi izložba o pulskom javnom prijevozu prije sto godina i pojavi prvog tramvaja i lift koji povezuje sve tri razine. 

Ulazi se nalaze kod Dvojnih vrata blizu Titovog parka, na Giardinima, kod Tehničke škole i u Kandlerovoj ulici kod katedrale. Tuneli su dugi 400 metara, hodnici su široki između tri do šest metara, visoki dva i pol metra, a u njima uvijek vlada temperatura koja se kreće od 14 do 18 stupnjeva. Ovaj sustav tunela može primiti oko 6.00 ljudi. 

Na razini 0, takozvanoj Zerostrasse, nalaze se tunelska skloništa izgrađena između dva svjetska rata. Na razini 1, odnosno Mezzaninu, su tuneli utvrde Kaštel koji su izgrađeni prije i tijekom Prvog svjetskog rada, a na razini 2 se nalazi Kaštel, odnosno Povijesni i primorski muzej, s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda u gradu. 

Prilikom našeg jednodnevnog izleta, prvo smo posjetili pulsku Arenu, što je bilo prvi put da to činimo turistički (koncerti se baš ne ubrajaju kao turistički obilazak :D). Arena je uistinu velebna, no toliko toga o njoj već znamo, toliko fotki i videa smo vidjeli da posjet ne predstavlja veliko iznenađenje (što ne znači da je ne trebaš posjetiti ako do sada nisi). 

zerostrasse_pula_tuneli

Zerostrasse je pak bila posve druga priča. Za razliku od, primjerice zagrebačkih tunela, pulski doslovno čine podzemni grad. Iskreno, tako razgranat sustav nismo očekivali. Uz same tunele nalaze se brojne veće i manje prostorije, a ako malo dublje zaviriš, završit ćeš u WC-ima. 

Bez obzira koji ulaz odabrao, putevi vode do središnjeg proširenog dijela koji je uistinu efektno preuređen. Iz Zerostrasse liftom se odvezi do Mezzanina, a nakon toga dopusti da te zabljesne danje svjetlo kada napokon iz podzemlja izbiješ na površinu. Nagrada za kraj je jedan od najljepših pogled na Pulu. 

Zerostrasse je atraktivna nadopuna turističkoj ponudi koja će iznenaditi svakog posjetitelja. Jer definitivno podzemni grad nije prva asocijacija na Pulu. 

titov_bunker

Otkrij još zanimljivih priča iz Istre:

  1. dvigrad_istra
  2. dajla_palaca
  3. cingarela_slap
  4. spilja_mramornica