Osim opreme, dobroj zalogaja (ali i pića), svaki planinar ispod bora voli naći i knjigu planinarske tematike. Bilo da je u pitanju vodič, putopis ili nečija biografija – planinarske knjige svakom ljubitelju planinarenja izmame osmijeh na licu. Knjige su onaj savršeni božićni poklon u kojem će osoba zaroniti u jedan drugi svijet, a one planinarske tematike često predstavljaju inspiraciju za iduće planinarske avanture. 

Knjige planinarske tematike postaju sve popularnije i u Hrvatskoj. Osim brojnih prijevoda nekih poznatih naslova, sve više na policama knjižara možemo naći i hrvatske autore. 

Kako bi kupnja božićnih poklona bila što lakša, donosim popis fantastičnih knjiga planinarske tematike. Na popisu se nalaze razni noviteti, ali i pokoji klasik kojeg svaki planinar treba imati u svojoj kućnoj biblioteci. 

“Gdje misli nestaju”, Damir Šantek

Gdje-misli-nestaju

U ovoj uzbudljivoj zbirci koja se sastoji od 34 putopisa autor nas upoznaje s ljepotama brojnih manje dostupnih dijelova Srednje i Južne Amerike, Afrike, Azije i Europe, a dva su teksta posvećena zanimljivostima Dugog otoka i plitvičkog Medveđaka.

Nadahnutim tekstovima i predivnim fotografijama tako su nam približeni neki od najviših vrhova svijeta, spektakularne špilje, veličanstveni klifovi i mnogi drugi atraktivni prirodni fenomeni. 

Knjigu možeš naručiti ovdje.

“Gore uma”, Robert Macfarlane

Gore_uma_robert_macfarlane

Gore uma pripovijedaju o ljudskoj očaranosti planinama, postavljajući pitanje zašto neke ljude, uključujući i samog autora, one privlače unatoč očitim opasnostima. Ova knjiga istražuje neodoljivu, katkad i smrtonosnu moć strmih predjela nad ljudskom maštom, razotkrivajući kako su zagonetke najviših vrhunaca obuzele maštu zapadnjaka te i dandanas nemilice privlače horde pustolova na najopasnije obronke svijeta.

Od predodžbi o planinama kao nepristupačnim prebivalištima zmajeva, preko romantičarskih ushita Jean-Jacquesa Rousseaua i lorda Byrona, do pogibije Georgea Malloryja na Mount Everestu, Robert Macfarlane priče o legendarnim usponima spreže sa živopisnim opisima vlastitih otiskivanja u divlje, visoke predjele.

Knjigu možeš naručiti ovdje.

“Kvarnerski otoci pješice i biciklom”, Lara Černicki i Stašo Forenbaher

kvarnerski_otoci_pjesice_biciklom

Lara Černicki i Stašo Forenbaher već su se svojim prethodnim zajedničkim knjigama dokazali kao izvrsni poznavatelji hrvatske prirodne i kulturno-povijesne baštine. Ovog puta fokus svojeg interesa usmjerili su na kvarnerske otoke. Obilazili su ih, mjesec za mjesecom, pune dvije godine. Knjiga se sastoji od četiri poglavlja koja se podudaraju s četiri velika kvarnerska otoka: Krkom, Cresom, Lošinjem i Rabom. U poglavlje o Krku uključen je i nenaseljeni otok Prvić, dok poglavlje o Lošinju obuhvaća i otočiće lošinjskog arhipelaga: Ilovik sa Svetim Petrom, Susak i Unije. 

Knjiga je namijenjena hodačima i biciklistima rekreativcima umjerenih ambicija, ljubiteljima čarobne prirode i znatiželjnicima željnim istraživanja tragova prošlosti.

Knjigu možeš naručiti ovdje.

“Planinarski vodič po Hrvatskoj”, Alan Čaplar

Planinarski-vodic-po-hrvatskoj

Deset godina nakon objavljivanja prvog izdanja ovo obljetničko izdanje pruža sveobuhvatan pregled planinarskih mogućnosti u našoj zemlji. “Planinarski vodič po Hrvatskoj” je onaj priručnik kojeg obožavaju podjednako planinari početnici, ali i iskusni ljubitelji ove aktivnosti.

Ovaj vodič služi za planiranje lakih poludnevnih šetnji, cjelodnevnih izleta i višednevnih tura. Osim tekstom, sva planinska područja predstavljena su preglednim zemljovidima, a sva odredišta atraktivnim fotografijama. QR kodovi na stranicama ovog vodiča povest će te na internetske stranice Hrvatskoga planinarskog saveza s pouzdanim te aktualnim opisima i podacima o najatraktivnijim hrvatskim vrhovima i svim planinarskim kućama u Hrvatskoj.

Knjigu možeš naručiti ovdje.

“Što sam naučio na planini”, Milan Majerović-Stilinović

sto_sam_naucio_u_planinama

U knjizi “Što sam naučio na planini “Majerović-Stilinović donosi 50 kratkih “priča u hodu”. Njegovi zapisi nadahnuti boravcima u prirodi, susretima s ljudima, živim bićima i fenomenima na koje nailazi tijekom planinarenja, imaju jaku autobiografsku crtu.

Podijeljene u pet poglavlja kojima se i metaforički prati forma uobičajenog planinarskog izleta (Polazak, Uspon, Vrh, Silazak, Povratak), priče su formom različite, često fluidne. Čitatelja vode na putovanje između dokumentarističkih crtica i poetičnih impresija, od tekstova koji se igraju riječima i njihovim značenjem do osobnih dvojbi i spoznaja razumljivih svakome koga privlače planine i hodanje bez čvrsto zadanog cilja.

Knjigu možeš naručiti ovdje.

“Živa planina”, Nan Shepherd

Ziva-planina

Živa planina” škotske autorice Nan Shepherd remek-djelo je pisanja o prirodi i lirska potraga za ‘suštinskom prirodom’ jednog od najveličanstvenijih planinskih krajolika, Cairngormsa. Čvrstu povezanost živog i vječnog Shepherd će prikazati iz različitih perspektiva: voda, snijeg, svjetlost, ptice, kukci, čovjek, osjetila, biljke, sve to otvara vrata intenzivnom i dubinskom opažanju izvornog krajolika, čovjekova mjesta u njemu i njegova mjesta u čovjeku.

Duboko ukorijenjena u Shepherdino znanje o prirodnom svijetu, Živa planina poetska je i filozofska meditacija o planini i našoj čežnji za visokim i svetim mjestima, donesena u prijevodu pjesnika, književnog kritičara i esejista Branislava Oblučara.

Knjigu možeš naručiti ovdje.

“Put”, Nejc Zaplotnik

put

Mlađim generacijama Nejčevo ime možda ne znači puno. No nakon što pročitaju knjigu upoznat će ne samo Nejca, već i dio sebe.

Hrvatsko izdanje knjige “Put” obogaćeno je c/b fotografijama koje prate Nejčev životni put, od dječačkih dana pa sve do groba pod Manasluom. Predgovor knjizi napisao je Stipe Božić, a pogovor poznati slovenski alpinist Viki Grošelj.

Knjigu možeš naručiti ovdje.

“Moja planina – Kroz gore uz more, od Prevlake do Istre”, Tatjana Šavorić

moja_planina

“Knjiga Tatjane Šavorić, planinarke i medicinske sestre zmajskog srca, koju držite u rukama višestruko je vrijedno štivo. Ona je snažno osobno svjedočanstvo vrijedno milijun koraka, istodobno putopis u gojzericama i vrijedni vodič rutom Via Adriatice, hrvatske uzduž morske planinarske dionice, čije je ime danas brend čuven izvan granica Hrvatske. Tatjanina pionirska hodnja, jedinstvena jer se zbila tijekom zime, počinje na poluotoku Prevlaka kod Konavala a završava na Istarskom poluotoku Kamenjak. Zapisi koji su pred vama iz dana u dan ne samo što daju brojne savjete, nego na osobito iskren i autentičan način daju uvid u milijun interakcija što se tijekom hodnje zbivaju s planinom, samim sobom i zajednicom. U tom smislu boljeg zagovora i nadahnuća za čitanje i hodanje Via Adriatica nije mogla poželjeti”, izjavio je Srećko Vukov, inicijator Via Adriatice.

Knjigu možeš naručiti ovdje.

“U Velebitu”, Edo Popović

U_Velebitu

Knjiga “U Velebitu” je transžanrovski hommage istraživačima Velebita u kojem su sakupljena iskustva i viđenje planine, kako Popovića samog tako i autora na koje se Popović poziva i koje citira. Hodajući istim onim stazama kojima su dvadesetih godina prošlog stoljeća hodali Hirtz, Simonović i Poljak, autor bilježi vlastita iskustva i zapažanja uspoređujući ih s iskustvima i zapažanjima Miroslava Hirtza, ali i dvojice velikih poznavatelja Velebita iz druge polovice 20. stoljeća, Sergeja Forenbachera i Ante Rukavine.

U knjizi “U Velebitu” sudaraju se iskustva hodača planinom nekada i sada, razmišljanja Ede Popovića i Miroslava Hirza, fotografije Radivoja Simonovića rađene na staklu s fotografijama koje je digitalnom kamerom snimio današnji hodač.

Knjigu možeš naručiti ovdje.

“Vodič: 50 (+1) najljepših planinarskih izleta u Hrvatskoj – Pješice i autom”, Željko Poljak

50_planinarskih_izleta

Budući da Hrvatska nema ni jednog planinskog vrha višeg od 2 000 metara, planinare i izletnike u našoj zemlji mnogo više privlači raznolikost hrvatskih gora i planina. U kontinentalnom dijelu Hrvatske prevladavaju relativno niske gore koje rijetko nadvisuju tisuću metara. Sve su vrlo šumovite, blizu su glavnih prometnica i vrlo prohodne – idealno odredište za cijelu obitelj. Goranski, lički i primorski kraški krajevi pružaju drukčiji ugođaj.

Ova je knjiga još jedna nizu radova o hrvatskim planinama plodnoga planinarskog pisca i vrsnog poznavatelja naših planina, prof. dr. Željka Poljaka. U njoj nema opširnih opisa prirodnih ljepota, jer je to zadaća drugih knjiga. Broj izleta je ograničen na pedeset. 

Knjigu možeš naručiti ovdje.

“Oluja na Aconcagui”, Tibor Sekelj

Knjiga Oluja na Aconcagui napisana je na španjolskom jeziku i objavljena u Argentini 1944. godine, samo nekoliko mjeseci nakon nakon prvog Sekeljevog uspona na najviši vrh američkih kontinenata kojim je „postavio“ i potom čitavih trideset godina „držao“ hrvatski (i jugoslavenski) visinski rekord.

Godinu dana poslije Sekelj se pridružio potražnoj ekspediciji argentinske vojske s kojom je pronašao posmrtne ostatke unesrećenih suputnika s uspona na Aconcaguu i po drugi put se popeo na vrh čime je Oluja na Aconcagui u sljedećem izdanju dobila novo, završno poglavlje: „Godinu dana kasnije“. Knjiga je u Argentini imala u svega devet godina imala pet ponovljenih izdanja, uvrštena je u popis obavezne školske lektire, a golemu popularnost uživala je i u planinarskim krugovima čitave Latinske Amerike.

Knjigu možeš naručiti ovdje.

“K2 – trijumf i tragedija”, Stipe Božić

Knjiga K2 – trijumf i tragedija” potresna je i dramatična priča o usponu na tu “Divlju planinu, sportskom trijumfu koji se prilikom silaska s vrha  pretvorio u tragediju i grčevitu borbu za preživljavanje.

Stipe Božić autor je više alpinističkih i putopisnih knjiga, ali upravo u ovoj knjizi ispripovijedao je svoje najdramatičnije penjačko iskustvo, koje ga je dovelo do psihičkog i fizičkog ruba, i tijekom kojeg se neprestano borio i za svoj život i za život svojih penjačkih partnera.

Knjigu možeš naručiti ovdje.

Knjige se ubrajaju među lijepe, inspirativne i često korisne poklone koje volimo naći ispod bora. I mali savjet za kraj – nemoj zaboraviti napisati posvetu 😉

Naslovna fotka: Unsplash, ostalo PR

bozic_pokloni

Otkrij više o autorima planinarskih knjiga:

  1. damir_santek
  2. mjesecev_plato_krk
  3. planine
  4. gdje_misli_nestaju
  5. tatjana_savoric_moja_planina-min