Ako voliš planinarenje, onda zasigurno voliš čitati i knjige o planinama, šumama i prirodi. Mozaik knjiga predstavlja knjigu “Živa planina” koja The Guardian opisuje kao “najljepšu knjigu ikada napisanu o prirodi i krajoliku u Britaniji”. 

„Živa planina“ škotske autorice Nan Shepherd remek-djelo je pisanja o prirodi i lirska potraga za suštinskom prirodom jednog od najveličanstvenijih planinskih krajolika, Cairngormsa. 

Čvrstu povezanost živog i vječnog Shepherd će prikazati iz različitih perspektiva: voda, snijeg, svjetlost, ptice, kukci, čovjek, osjetila, biljke, sve to otvara vrata intenzivnom i dubinskom opažanju izvornog krajolika, čovjekova mjesta u njemu i njegova mjesta u čovjeku. Duboko ukorijenjena u Shepherdino znanje o prirodnom svijetu, „Živa planina“ poetska je i filozofska meditacija o planini i našoj čežnji za visokim i svetim mjestima, donesena u prijevodu pjesnika, književnog kritičara i esejista Branislava Oblučara.

Ziva-planina

„Živa planina“ meditacija je o planinarenju bez razmišljanja o vrhu, o planini kako je autorica doživljava: kroz različita godišnja doba, divlji životinjski i biljni svijet, s posebnim naglaskom na čovjeka, na sve senzacije tijela i duha dok se nalazi među golim elementima prirode. Ovo je idealno štivo za sve ljubitelje H. D. Thoreaua, Paola Cognettija i Richarda Powersa.

Naslovna fotka: Unsplash

Nastavi čitati i druge zanimljive planinarske teme:

  1. cres_beli-
  2. schlosserov_dom_risnjak
  3. planinarenje_kisa